Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '10

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuklarımızın Sevgisini Nasıl Kazanabiliriz?

Çocuklarımızın Sevgisini Nasıl Kazanabiliriz?
 

Çocuklarımızı sevmeli, onlarar değer vermeli ve bunu sık sık belli etmeliyiz. Birçoğumuz çocuklarımızı şımartmaktan korkarak, onlara içimizden geldiği gibi davranamayız.

Çocuklarımıza iyi bir anne baba olmaya çalıştığımız gibi gerektiğinde iyi bir arkadaşı da olabilmeliyiz. Çocuklarımızın bize güvenmesini sağlayabilmeli bunun için onlara kesinlikle hiç bir konuda yalan söylememeliyiz. Konuşurken yalnızca onu dinlemeli, onunla konuşurken içten konuşmalı ve gözünün içine bakmalıyız.

Onlara gerektikçe iltifat etmeli, hata yapabileceklerini bilmeli, yaptıkları hataları büyütmemeli, kendimiz bir hata yapmış isek gecikmeden özür dilemeliyiz. İyiliği karşısında mutlaka teşekkür etmeliyiz. Başarılarını takdir etmeli, onun yanında olduğumuzu hissettirmeliyiz. Boş zamanlarımızı onlara ayırabilmeli, iyi özelliklerini keşfetmeye çalışmalı, üzüntü ve dertlerini dinlemeliyiz. Sevdiği ve sevmediği şeyleri öğrenmeye, onu anladığımızı sezdirmeye, onları olduğu gibi kabul edebilmeye ve onu değiştirmeye çalışmak yerine kendimizi değiştirmeye çalışmalıyız.

Özel günlerinde küçük birer hediye ile ile onlara değer verdiğimizi göstermeliyiz. Ara sıra bir kitap vb. ile onları ödüllendirmeliyiz. Sık sık onlarla yürüyüşe çıkmalı, birlikte yemek yemeli, tatillerde birlikte plan yapmalı, hayal ve düşüncelerimizi onlarla paylaşmalıyız. Kaygılarını anlamaya çalışmalı, iyi yönlerini sık sık hatırlamalıyız. Onlarla birçok ortak yönümüz olduğunu düşünmeli, iletişim kurmalı, onları kontrol etmeye çalışmamalı, kendilerini ifade edebilmelerine fırsatlar yaratmalıyız. Onlara gücendiğimizde, kızdığımızda hemen onlarla konuşmaya çalışmalıyız. Onları başkaları ile kıyaslamamalıyız. Kötü sözler söylememeliyiz. Onların hakkında her zaman iyimser olmaya çalışmalı, onlarla ilgili olumlu düşüncelerimizi başkalarıyla paylaşmalıyız. Onların duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmalı, kişiliğine önem vermeli, duygularına öncelik tanımalıyız. Onların yerine kendimizi koyabilmeli, hayatımızın her aşamasında onları düşünmeli, endişelerimizi rahatça söyleyebilmeliyiz.

Onlar için hiç özveriden kaçınmamalı, uzun süreler ayrı kalmamalı, onların arkadaşları ile tanışmalı, yarınları için birlikte plan yapabilmeli, hayatlarındaki zorlukları sık sık anımsamalı, onların sevdikleri şarkıları birlikte dinleyebilmeli, söyleyebilmeli, oyunları birlikte oynayabilmeliyiz. Gerektikçe çocuklarımıza zaman tanıyabilmeliyiz.

Hiç tanımadığımız insanlara karşı gösterdiğimiz nezaketi, kibarlığı onlardan esirgememeliyiz. Tüm bunlardan sonra, göreceğiz ki çocuklarımız bizleri çok seviyor ve hayat onlarla daha bir güzel, daha bir yaşanılası olacaktır.

 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..