Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '08

 
Kategori
Eğitim
 

Çocukların, tatili daha verimli geçirmesi biraz da ailelerin elinde

Çocukların, tatili daha verimli geçirmesi biraz da ailelerin elinde
 

Uzmanlar, anne babalara, çocuklarıyla birlikte tatilde neler yapabileceklerinin bir listesini çıkarmalarını öneriyor. Aksi halde, başıboş ve ilgiden uzak bir tatil yaşayan çocuklar, kendisine uygun olmayan arkadaşlar edinip, sigara, alkol, hatta uyuşturucu tuzağına sürüklenebiliyor. Özellikle yanlış arkadaşlıkların birçok olumsuzluğu da beraberinde getirdiğini "Ortaöğretim çağındaki çocuklar, ergenlik döneminin de etkisiyle heyecan arayışı içine girebilir. Olumsuz arkadaş modellemeleri ile sigara, alkol ve uyuşturucu madde deneyebilir." diye uyarıyor. -

Peki, bizlere düşen ne o zaman?

Öncelikle doğru planlama

Plansız tatil, öğrencileri yoruyor.

Tatili okulun dışında hayatına anlam katacak ilgi ve yetenekler doğrultusunda zevkli ve öğretici etkinliklerle geçiren bir öğrenci, uzun tatilin ardından dinlenmiş olarak yeni döneme girer.

Ancak tatili, tüm gününü internette, televizyon başında veya gereğinden fazla yatarak geçirirse yeni döneme isteksizlik ve yorgunlukla başlar.

Aileler, tatili çocuklarıyla beraber planlamalı.

Plan yaparken dinlenme ve eğlenmek kadar; çalışmak, eksik konuları tekrar ve pekiştirmeye de yer vermelidir.


Verimli geçecek bir tatile birkaç öneri…

    Sabahları uyanması için geç saatler belirlemeyin ki günü verimli kullanabilsin. Eksik olduğu dersleri, konulara ayırarak günlük bir ders çalışma saati tespit edin. Birlikte hazırlayacağınız çalışma saatlerine ve ders programına uymasını destekleyin. Kitap okumasına özen gösterin. Hatta özet çıkartmaya teşvik edin ya da okuduğu bölümleri size anlatabileceği zaman dilimleri ayarlayın. Haftada bir gün bile olsa, birkaç saati ailece kitap okumaya ayırın. Okuma alışkanlığı kazanmasında da örnek almanın rolünün büyük olduğunu göz ardı etmeyin. Bir ajanda veya defter alın. Her gün yaptığı işleri yazarak kendi kendini denetler, programlar ve zaman yönetimini uygulamaya başlar. Aile üyeleri ile oynanabilecek oyunlar bulun ve keyfini çıkarın. Tiyatro, müzik, sinema, fuar vb. etkinlik ve sanatsal faaliyetlere birlikte katılın. Onların yeteneklerini geliştirecek, enerjilerini yenileyecek grup çalışmalarına katılmalarına destek verin. Yaşıtlarıyla tanışmalarına yardımcı olun. Daha hareketli olacakları aktivitelere yönlendirin. Arkadaşlarıyla güvenli alanlarda oyunlar oynamaları, bisiklete binmeleri veya bir kulübe devam etmelerine fırsat yaratın. Birlikte hobi kurslarına yazılın.Hem yeni bir beceri edinmiş hem de birlikte yeni bir paylaşım yakalamış olursunuz. Spor kursları da bir alternatif olabilir. Veya hafta sonları birlikte koşabilir, yürüyüş yapabilirsiniz Tarihî mekân ve müzeleri gezebilirsiniz. Günübirlik turlara katılabilir ve farklı mekânları birlikte keşfedebilirsiniz. İmkânlar dâhilinde varsa farklı şehirlerdeki aile büyükleri veya akrabaları kısa süreli de olsa ziyaret etmesine olanak tanıyın.


Tatilinizi keyifli ve verimli geçirmeniz, iletişiminizin / paylaşımlarınızın sürekliliğini artırmanız dileğiyle

İnci Selin Altan/Kariyer Koçu

 
Toplam blog
: 54
: 2211
Kayıt tarihi
: 07.09.06
 
 

1975 doğumlu tipik bir terazi.. Kimine göre bu yıllara bir sürü şey sığdırmış biri; kimine göre..