Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '16

 
Kategori
Deneme
 

Çocukların gözünden dünya

Çocuklar… onları anlamak gerçekten zordur. Özellikle çocuklarla iletişim kurarken çok dikkat etmeliyiz. Çünkü bazen bir cevabınızla çocuğun ufkunu açabilir bazen de çocuğun yaratıcılığını yok edebilirsiniz.


O yüzden çocukları anlamak için çocukların dünyasına girmelisiniz. Onların dünyası gerçekten farklı. Çocuklar dünyaya farklı bir pencereden bakarlar. Bir yetişkin kişinin hayattan beklentilerini, korkularını, kaygılarını, gün içerisindeki koşturmacalarını anlayamazlar. Bu yüzden onlara sadece ne yapmaları gerektiğini söylemek doğru bir iletişim şekli değildir.
Size çoğu zaman yaşanan bir problemden bahsetmek istiyorum. Çocuğunuzla evdesiniz ve öğle yemeğinizi yiyorsunuz. Çocuğunuz çok sıkıldı ve yemek yemeği bırakıp dışarı çıkmak istedi. Siz de “Hayır!” yanıtını verdiniz. Çocuğunuz bu duruma sinirlenip ağlamaya başladı. Siz de her zamanki cevaplarınızdan birini vererek “Daha sonra gideriz. Şimdi olmaz!” dediniz. Çocuğunuz ise her zamanki gibi ağlamaya başladı.


Şimdi burada şu durumdan emin olmalısınız: Çocuk, verilen cevapla tatmin olmadı. Bu iletişim şeklinde bir şeyler eksik. Çocukların dünyasına bir problemi, etkilenmemesi ve aynı zamanda sorunu kavraması açısından mantıksal bir şekilde girdirmelisiniz. Unutmamalısınız ki sizin kavrayış şeklinizle çocuğun kavrayış şekli bir değil. Siz çocuğa “Daha sonra!” dediğinizde çocuğun kafasında şöyle bir soru oluşacak: “Daha sonra ne demek?” Bu yüzden çocuğunuza önce “Zaman” kavramını öğretmekte yarar var.


Gelişim çağına gelene kadar çocuklarda algıda seçicilik olmaz. Ne verirseniz nu alır. Çünkü çocuk sürekli çevresiyle alakalı bir arayış içindedir. Gelişim sürecini tamamlayana kadar da her şeyi irdeleyip sürekli olayları sorgular. Şimdilerde ebeveynler isteyerek ya da istemeyerek çocuklarını siyaset dinlemeye maruz bırakıyorlar. Çocuklar anlam vermedikleri olayın ortasında kalıyor ve zihnini bu yöne yönlendirerek duyduklarını algısına yerleştiriyor.
Çocukların dünyasında hayaller her zaman vardır. Gerçek dünyanın insanlara sunduğu engeller ve olumsuzluklar çocukların zihninde olmamalı. Çocuklar yaratıcılık peşinde koşarlar. Büyüktür dünyaları. Onların insanlardan beklentileri, prestij için emelleri yoktur. Olmayan bir duyguyu onların zihnine her gün, her an ve gittikleri her yerde girdirmek doğru değil. Bu yüzden çocukların dünyalarını yok etmeyin.

 

 
Toplam blog
: 2
: 215
Kayıt tarihi
: 22.12.16
 
 

Bingöl Üniversitesi Medya ve İletişim ..