Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

11 Ağustos '10

 
Kategori
Beslenme
 

Çocukların İştah Dalgalanmaları

Çocukların İştah Dalgalanmaları
 


Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi gün içerisinde ya da günden güne değişen, hatta her yemek için farklı olabilen iştah dalgalanmaları yaşayabilirler. Her gün, her öğün aynı iştahta olmayabilirler. Lâkin, sevdikleri gıdaları görünce daha bir iştahlı olurlar tabii ki...


Ayrıca büyüme sıçraması diye tanımlanan özel dönemlerde besin alımlarını arttırırlar. Bu sıçramaların zamanı ergenlik döneminin başlangıcıdır. Kızlar için 10-14, erkekler için 12-16 yaş aralığı büyüme sıçramalarının olduğu dönemlerdir. Bu dönemlerde iştahlarının öncekinden daha farklı olması beklenir ve bu yaş aralıklarında beslenmelerine daha fazla özen gösterilmelidir.


Sık sık atlanılan bir nokta da ara öğün seçimleridir. Çocuklar hangi yaşta olurlarsa olsunlar atıştırmaya bayılırlar. Aslında bu doğru ve iyi bir seçimdir. Zira mideleri küçüktür ve büyükleri gibi günde 2-3 defa iri öğünler yiyerek beslenmezler. Bu sebeple atıştırmalar ya da ara öğünler onlar için her daim önemlidir.


Burada dikkat edilmesi gereken temel belirleyici, atıştırma yaparken yükte yâni kaloride hafif, pahada yâni besin içeriği bakımından zengin, vitamini, minerali ve antioksidanı bol olan atıştırmalar yiyip içmelerini sağlamaktır.


Çocukların açlık işaretleri de yetişkinlerden farklıdır. Onlar yalnızca ana öğünlerde değil, acıktıkça yemeye eğilimlidir. Tıka basa yemek yerine sadece açlıklarını giderecek kadar yemeğe ihtiyaç duyarlar. Doyduklarını gösteren en önemli işaret ise yemekle oynamaya, başka şeylerle ilgilenmeye başlamalarıdır.


Yetişkin porsiyonlarının çocukların iştah kapasitelerini aşabileceği unutulmamalıdır. Çocukların mideleri yetişkinlerin porsiyonlarını tüketecek büyüklükte değildir elbette. Onlara tüketebileceklerinden daha az besin vermek kural haline getirilmeli ve daha fazlasını kendilerinin istemesi sağlanmalıdır.


Araştırmalar, aileyle veya arkadaşlarla beraber masada yemek yemenin sağlıklı beslenmenin en önemli parçası olduğunu göstermekte. Ayakta dururken ya da yürürken, yatağa uzanmış haldeyken, bilgisayar oyunlarıyla meşgul veya ders çalışırken, ailenin sıcak ve duygusal ortamından uzak, tek başına yiyecek tüketmenin beslenme açısından birçok sakıncaları olduğunu asla unutmamak gerekir.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..