Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '21

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocukların Tatil İhtiyacı

Çocukların da tatile ihtiyacı olduğunu unutmayın. Enerjik ve bedenen güçlü olabilirler, ama onların da ara verip dinlenmeleri gerekiyor ki tüm güç kaynakları tükenmesin. O yüzden tatili tatil gibi geçirmelerinin çok faydalı olacağını söylemeliyim. “Okul kapanmış olabilir, ama biz her zaman çalışmaya devam edeceğiz” gibi bir yaklaşımlar onların istek ve arzularını yok etmemeye özen göstermelisiniz. Onları ders ya da spor kampına sokmak, bir sonraki ders yılına yorgun ve isteksiz girmelerine neden olabilir. Evet, ebeveyn olarak çocuklarınızın başarılı ve aktif olmasını istiyorsunuz. Ancak unutmayın, yetişkin olarak bizim nasıl ara sıra durup dinlenmeye ihtiyacımız varsa, onlarında bu hakları olduğunu göz ardı etmeyin.

Örneğin; tatilde televizyon izleme, dışarıda arkadaşlarıyla zaman geçirme, bilgisayarda oyun oynama gibi isteklerine de yasaklar getirmek onlarla aranıza gergin bir set çekebilir. Bu durumda çocukları hem derslerden soğuyacak, hem de “tatil” kavramından uzaklaşacaklardır. Tatil olmasını bile istemezler, sizinle uzun süre evde vakit geçirme fikrinden hoşlanmazlar, aranızdaki iletişimde kopmalar başlar.

Tatil ebeveynlerin çocuklarıyla nitelikli zaman geçirmeleri için de bir fırsattır. Belli sınırlamalar getirerek ekran karşısında zaman geçirmelerine izin verin. Ekran başından kalkmalarını sağlamak için de, “bu kadar yeter, kalk biraz başka şeyler yap” demek yerine onlara keyif alacakları öneriler sunun. Birlikte bisiklete binin, futbol oynayın, yüzmeye gidin, tiyatro seyredin, masa oyunları oynayın, yemek pişirin, alışverişe gidin vb. “Oğlum biz dışarı çıkmak için hazırız” diyerek onun ekran karşısından kalkmasını güzel bir yolla sağlamış olursunuz. “Şimdi sıra ailece oyun oynamaya geldi” gibi sıkmadan, irrite etmeden aklını çelebilirsiniz.

Herkesin tatile gitme fırsatı olmayabilir. Ama evde de çok güzel bir tatil geçirebilirsiniz. Tabii ki tatile, “boş zaman” gözüyle bakmak da doğru değil. Yine de onu dolu dolu geçirebilir, ailece yapmayı hayal ettiğiniz aktivitelere bir başlangıç yapabilirsiniz. Örneğin; tatilin de planlanması gerektiğini çocuğumuzun anlamasını sağlayabiliriz. “Bugün neler yapmayı planlıyorsun?” sorusunu sorun çocuğunuza. “Hiçbir şey” karşılığını almamak için de, “Bugün için eğer herhangi bir plan yapmadıysan, bizim bazı önerilerimiz var!” şeklinde giriş yapabilirsiniz.

Bu çağın çocuklarının bilgi deposuna çevrilmekten çok bir kimlik oluşturmaya ihtiyacı var. Onun kendisini keşfetmesine ve dolayısıyla hayatı keşfetmesine olanak sağlamalısınız. Bunu da kendisini değerli ve önemli hisseden bir çocuk başarıyla yapabilir. Yani bu çağda çocuğumuzun her yönden gelişmesi onun hayata tutunmasını sağlamlaştıracaktır. Ne aşırı oyun, ne aşırı ders, ne aşırı çalışma, ne aşırı tembellik, ne çok boş bir zaman, ne tıka basa dolu günler… Öyle bir denge kurmalıyız ki tatilin tatil olduğunu, okul zamanında okulun önemini anlayıp ayrımını yapabilmeli.

Tatilde ideal olan çocukların arkadaşlarıyla sosyalleşerek onlarla ilişki yönetimini öğrenmesidir. İlişkilerinde sorun yaşadığında bunu nasıl çözebileceğini, sorunları nasıl karşılayacağını, ilişkilerin her zaman sorunsuz olmadığını, hayatta iniş-çıkışlar olduğunu görmesi açısından tatillerin ayrı bir önemi var. Ayrıca “tatil”den kastedilenin sadece gezip olmadığını da göstermemiz gerekiyor. Tatili “bir yaşayarak öğrenme” moduna sokmamız bizim elinizde. Tarihi yerleri gezin ve geçmiş insanların nasıl yaşadığını anlamasını sağlayın. Suriyeli göçmen ailelerle tanışıp bir ülkede yabancı olmanın ne demek olduğunu gösterin. Dünyanın kendi yaşantısının etrafında dönmediğini anlamasına yardımcı olun. Seçimler yapabildiğimizi anlatmanın en güzel fırsatını önümüze serer tatil dönemleri.

Önemli olan bunu gerçekten istemek. Ev ortamından uzaklaşmak her zaman insana iyi gelir!

Fazilet Seyitoğlu 

Uzman Klinik Psikolog

www.myfamilyterapi.com

 

Kaynak:Seyitoğlu, F. (2021).Karnı Tok Ruhu Aç Çocuklar. Destek Yayınları. İstanbul.

 
Toplam blog
: 43
: 80
Kayıt tarihi
: 12.02.18
 
 

Uzman Klinik Psikolog Fazilet Seyitoğlu Kimdir? 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü..