- Kategori
- Psikoloji
- Okunma Sayısı
- 847
Çocuklarını yuvaya verecek anne babalar dikkat

ÇOCUĞUNUZ YENİ BİR DÖNEME MERHABA DERKEN…
Okul öncesi dönemde yuvaya başlama, hem çocuk hem de ebeveyn açısından zor ve önemli bir dönüm noktasıdır. Bu durumu zor ve önemli kılan faktör, çocuğun yapılandırılmış normları olmayan ev-sokak ortamından kopup yapılandırılmış kuralları olan, anne baba dışında farklı otoriteleri bulunan ( yönetici-öğretmen) ilk resmi sosyal ortama girmeleridir.
Bu süreç çocuğun sosyal-duygusal dünyasında önemli bir sınavdır. Bu sürecin nasıl yaşanacağı, çocuğa, çocuğun yuvaya başlamadan önceki aile yaşantısına, çocuğun yaşına, ve yuvaya göre değişmektedir. Çocuğun biyolojik yaşının yanı sıra gelişim alanları açısından ( özellikle sosyal ve duygusal) okul olgunluğu dikkatle değerlendirilmelidir. Ayrıca aile içi ilişkiler ( özellikle anne ile ilişliler ) yuvaya başlama ve uyum sağlama sürecini ciddi bir şekilde etkilemektedir. Okul öncesi dönemde aşırı koruyucu kollayıcı aile ortamında yetiştirilmiş, özellikle anne ile bağımlı ilişkiler ( aslında çocuğun anneye değil, annenin çocuğa olan bağımlılığıdır bu durum ) geliştirmiş çocukların bu süreçte daha çok zorlandıkları ve problemler yaşadıkları gerçektir. Yuvaya başlamadan önce sosyal etkileşim deneyimleri yaşamış, duygusal olarak özgüven duygusu desteklenmiş çocukların ise adaptasyon süreci daha çabuk gerçekleşmektedir.
Çocuk ister hazır olsun ister olmasın her çocuğun bu süreçte 1-2 hafta zorluk çekmesi son derece doğaldır ( bunun nedeni ayrılık anksiyetesidir ). Ebeveynlerin bu süreçte bu gerçeği unutmayarak, duygusal tepkiler vermemesi ( koruyup-kollaması, korktuğunu ve kaygılandığını belli etmemesi ), mantıklı ve soğukkanlı olması gerekmektedir. Anne babanın duygusal tepkiler vermesi durumunda ise uyum süreci uzayacak ve böylece hem aile hem de çocuk bu süreçten daha çok olumsuz yönde etkilenecektir.
Bir diğer konu da sizin de bu değişime hazır olup olmadığınızdır. Eğer çocuğunuzu okula gönderdiğiniz için çeşitli olumsuz duygular ( suçluluk, kaygı, …) yaşıyorsanız önce bu duygularınız ile yüzleşmeli ve verdiğiniz kararın doğruluna tam inanmalı ve davranışlarınıza yansıtmalısınız. Çoğunuza destek olabilmeniz için önce kendi yaptığınız işin doğruluna inanmanız gerekmektedir.
<ı>Okula başlamadan önce :ı>
<ı>İlk Zamanlarda Neler yapmalıyım ?ı>
· Okula devam etme ve gitme konusunda net ve tutarlı olun.<ı>ı>
· Okulun ilk günü erken gitmeyin .<ı>ı>
· Kendini yalnız hissetmemesi için sevdiği bir eşyasını ( ayısı, battaniyesi, yastığı v.b) yanına verebilirsiniz.<ı>ı>
· Okula alışmaya çalıştığı süre içerisinde bir süre onunla kalın ama bunun fazla uzun sürmeyeceğini de belirtin. Ona bu durumun ne kadar devam edeceğini belirtin.<ı>ı>
· Çocuğunuz umduğunuzdan daha kısa bir sürede alışsa bile mutlaka ona söz verdiğiniz sürede orada olun.<ı>ı>
· Ayrılırken mutlaka “hoşça kal” deyin. <ı>ı>
· İlk günlerde , onun sizi aramasına fırsat vermeden, okul çıkışına biraz daha erken gelmeye özen gösterin. Güven duygusun oluşması açısından önemlidir.<ı>ı>
· Okulda yaptıkları hakkında konuşup ne kadar güzel şeyler yaptığı konusunda takdir ve teşvik edin.<ı>ı>
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

yazınızı dikkatle okudum. aynı mesleği yapıyoruz. meslektaşlarımın giderek topluma daha yararlı olduğunu gördükçe çok mutlu oluyorum.ben de şu adresteyim. http://rehberlikhizmetleri.blogspot.com/ ziyaret ederseniz sevinirim. saygılar.
Barış Türkmenoğlu 02.09.2007 16:38- Cevap :
- teşekkür ederim.Yorum ve tavsiyelerini bekliyorum 03.09.2007 2:43
yeni eğitim dönemimiz başlarken yazınız tam isabet olmuş.saygılar
Gülşen Aydın "gökkuşağım" 30.08.2007 23:03