- Kategori
- Güncel
- Okunma Sayısı
- 1051
Çocuklarınızı zararlı yayınlardan koruyor musunuz?

Çoğunuz “Evet!” diyordur, fakat ben inanmıyorum. Neden mi? Çünkü buna doğru cevap verebilmek için zararlı yayının ne olduğunu hakikatten bilmek gerekiyor. Bunun doğru bildiğimiz yanlışlarla ve bilgi kirliliği ile bir ilgisi vardır.
Doğru bilgi, doğru Türkçe; hepimiz için gereklidir, yararlıdır ve uyarıcıdır.
Bu konuda velilerin dikkatini çekmek istedim.
Belki de fark etmeden çocuklarımıza zararlı yayınları biz öneriyoruzdur, değil mi? Belki evimizdeki kütüphanemizde fark etmediğimiz zararlı yayınlar (kitap, dergi, sözlük vb.) vardır.
Yararlı yayın yokken veya yararlı yayından haberimiz yokken yapılacak bir şey de yok.
Zararlı yayınlar yararlı yayın diye beynimizde yer etmişse ne yapacağız?
Kolay mı alışkanlıklarımızı bırakmak, kolay mı alışkanlıklardan vazgeçmek?
Zararlı yayınlardan şimdilik ne biz çocuklarımızı koruyabiliriz ne de çocuklarımız kendini koruyabilir. Çünkü zararlı yayınlar ortalığı sarmış. Yararlı yayın olsa da, bulması zor, ayırt edilebilmesi zor. Bu durumda velilerin ve çocukların bir suçu yok.
Öğretmenler hem bir veli hem bir öğretici özelliğiyle kendilerini, çocuklarını, öğrencilerini zararlı yayınlardan koruyorlar mı?
Birçoğunun “Evet!” sesleri kulağımı kıpkırmızı etti. Fakat bu konuda samimi, bilgili, şuurlu olduklarını zannetmiyorum. Zaten ellerinde böyle bir güç de yok, böyle tam yararlı kitap da yok. Yani bir yerde yapacakları bir şey yok. Bazılarının rahatsız olduğu konular var, fakat çözüm yok, bundan ötürü yetkisiz ve etkisiz kalıyorlar.
Öğretmenler belki de zararlı yayınları fark etmeden kendileri benimsiyordur, belki de çocuklarına da benimsetiyordur, öğrencilere de hem benimsetip hem öneriyorlardır. Yanılıyor muyum, acaba?
Zararlı yayınların ne olduğunu eğitimcilere, yazarlara, şairlere, kitap hazırlayıcılara, yayıncılara sormak gerekiyor. Onlar zararlı yayınlara sebep oluyorlar mı? Bunların farkındalar mı? Fakat doğru, tam ve hakiki cevabı veremezler. Zaten onlar için bir sakınca yok. Oysa var, yani var da yok.
Bu konuda herkes yargılamaca ve sorgulamaca yapacak düzeyde olmalıdır. Yoksa yanılırız,
yanıltırız.
Zararlı yayın nedir? Yararlı yayın nedir? Önce bunları bilmeliyiz, fark etmeliyiz. Yoksa zararlı yayınlardan korunamayız, koruyamayız.
Bunu fark edebilmek için “Bir Güneş Doğuyor” adlı şiir kitabı, “Türk’ün Türkçe İle İmtihanı” adlı test kitabını okuyup, çözüp yorumlarsanız, yargılarsanız; çözüm yolu bulmuş olursunuz. Bundan sonra da hem korunursunuz hem korursunuz. Fakat doğruların ortaya çıkmacası gerekiyor.
Kendi isteğimiz ile kitap seçerken nelere dikkat ediyoruz?
Yayın evi, yazar, kapak, içerik, öneri, fiyat vb.
Kendi isteğimiz dışında kitap aldığımızda ki bunlar devletin verdiği parasız verdiği ders kitapları ve öğretmenlerin önerdiği yardımcı ders, test vb. kitaplardır. Fakat bunların zararlı yayın olup olmadığını sorguluyor muyuz, yargılıyor muyuz? Böyle yapabileceksek; zararlı yayının ne olduğunu fark edebilecek duruma gelmişiz demektir.
Ne öğrendiğimizi, ne öğretildiğini, ne öğrettiğimizi fark etmeliyiz. Bu ise doğru bilgiyle, doğru Türkçe ile mümkündür.
Ramazan Gülsen
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
