Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '16

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuklarınızla kaliteli vakit geçirmek

Çocuklarınızla kaliteli vakit geçirmek
 

Çocuklarınızla vakit geçirmek özellikle çocuğun ilk 5 yaş gelişimi için çok önemlidir. Ancak vakit geçirirken duygusal yatırım yapmak esastır.

Peki nedir bu çocukla kaliteli vakit geçirmek? Bahsettiğim durum aslında özellikle çalışan annelerin ve yoğun çalışan babaların müzdarip olduğu bir konu olup yanlış anlamalara açık bir konudur.

Kaliteli vakit geçirme denildiği zaman çocukla birlikte ne kadar zaman geçirdiğiniz değil kısa bir süre dahi olsa nasıl vakit geçirdiğiniz, yaptıklarınız, paylaşımlarınızdır.

Anne ile babanın aynı anda çocuğuyla birlikte vakit geçirmesi her zaman mümkün olmayabilir. Bunun için akşam yemekleri iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Mesela her aile üyesi gününün nasıl geçtiğini anlatabilir. Bu durum özellikle çocuğu değerli ve düşüncelerinin önemsendiğini hissettirir.

Bunun dışında her gün belli bir süre (mesela 15 dakika) çocuk ebeveynleriyle ya da ayrı ayrı anne baba ile vakit geçirmenin sözünü verebilir. Bu süre zarfında evcilik oyunu, birlikte kararlaştırılacak başka bir oyun (kutu oyunları gibi) oynanabilir, hatta sadece sohbet edebilirsiniz. Özellikle ilk 6 yaşta çocuğun kimlik gelişimi açısından kız çocukla annenin, erkek çocukla babanın vakit geçirmesi oldukça önemlidir.

Vakit geçirmek için zaman bulamayan anne babalar çocuklarını maddi eşyalarla, hediyelerle  mutlu etmeye çalışırlar. Ancak bu çocuk için sağlıklı bir durum değildir. Çocuk duygusal eksikliğini maddi eşyalarla kapatmaya başlar ve mutsuzluk görülür.

Çocuğun duygusal gelişimi olumsuz anlamda etkilendiğinde sosyal ilişkilerine, okul başarısızlıklarına yansıyabilir.

Yazımın en başında da dediğim gibi kaliteli vakit geçirmede en önemli durum çocuğun duygusal olarak beslenmesidir. Bunu başarmanın püf noktaları da onu koşulsuzca sevdiğinizi belli etmek, fikirlerini önemsediğinizi göstermektir. Bu şekilde çocuğunuz size güvenli bir şekilde bağlanacaktır, aile sınırlarını bilecek ve koruyacaktır, aile bağları kuvvetlenecektir. Aile yaşantınızın ve kaliteli vakit geçirmenizin sonuçlarını da çocuğunuz dış  çevreyle olan olumlu ilişkisiyle gözlemleyebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 10
: 373
Kayıt tarihi
: 27.06.16
 
 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji bölümü / Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji (Travma) yüksek..