Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '08

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

Çocuklarla bale çalışmaları

Küçük yaşlarda başlayacak bale eğitimi ancak baleye hazırlık olarak düşünülerek yapılmalıdır. Yapılacak hareketler akademik anlamda zorlamaları değil , klasik bale duruşları ve hareketlerinin hafifletilmiş bir versiyonunu içermelidir. Bedeni esnetmeye yönelik zorlayıcı çalışmalar hem çocuğu baleden soğutacak hem de ileri yaşlarda ortaya çıkacak sakatlıklara neden olacaktır. Bunun için çocuğunuzu bale eğitimine yönlendirirken bedensel yetenek sınırlarını zorlayıcı hareketlerden kaçınılması gerektiğini göz önünde bulundurmak lazımdır. Araştırmalar; bedensel esneme çalışmalarının ancak iskelet ve kas oluşumu belli bir düzeye geldikten sonra yapılması gerekliliğini vurgulamakta. Erken yaşlarda yapılacak bu tür çalışmaların ileri yaşlarda eklemler üzerindeki onarımı olanaksız etkileri ise maalesef göz ardı edilmektedir.
En erken 4 yaşında başlanılması gerekliliğini öngördüğümüz bale çalışmaları eklem bağları ve iskeleti destekleyen kasları güçlendirme ve Fransızca olan klasik bale terimlerini öğrenmeye yönelik olmalıdır. Hatalı eğitim geriye dönüşü olanaksız kalıplaşmış duruş bozuklukları oluşturacaktır. Bu yaşlarda hedef ellerin ve başın doğru tutulması ağırlıklı olmalıdır. Çocuk müzik ve ritmi içinde hissedebilir hale gelmeden dans ve gösteri çalışmaları yapılmamalıdır. Oyun: bu yaş grubunda öğrenme yoludur. Çocuk , oyun oynadığını düşünmeli ve çalışmalardan keyif almalıdır. Evet. Bale bir disiplin sanatıdır. Ama bu disiplin çocuğun kendi iç disiplini olmalıdır. Zorlama bir disiplin yaklaşımı doğru değildir. Öncelikle çocuk öğretmeni ve baleyi sevmeli. Bu çalışmadan keyif almalıdır.

İlerleyen bloglarımızda çocuklar için bale eğitimi hakkında bütün bu saydığımız konuları açarak ve olası diğer konularda daha detaylı bilgileri paylaşarak birlikte olacağız.

 
Toplam blog
: 18
: 2432
Kayıt tarihi
: 28.05.08
 
 

1958 Ankara'da doğdu 1976 Ankara Devlet Konsevatuvarı Bale Bölümünü bitirdi. Kompozitör Muammer S..