Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '08

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

Çocuklarla bale dersleri

Küçük çocuklarla bale çalışmaları yapabilmek için önce kasların belli bir düzeyde kontrol kazanması gerekir. 4-6 yaş arası çocuklarla ciddi anlamda akademik bale çalışması yapmak olanaksızdır. Bu yaş grubunun kasları ve iskelet sistemi henüz tam gelişmemiş ve koordinasyonları da yeterli değildir. Ancak tabii ki bale ya da yapacakları bedensel bir eğitim süreci bu gelişime katkıda bulunacaktır. Bu katkının bedensel yeterlik ve gelişime uygun olması en önemli konudur. Beden; gelişimini ancak ergenlikle tamamladığı içindir ki bu yaşa kadar verilecek bale eğitimi tam anlamıyla akademik bir eğitim olmamalıdır.

Çocuğun yaşıyla orantılı bir algı seviyesi düşünülerek ve kasların gelişimi için verilecek baleye hazırlık hareketleri en uygun sistem olmalıdır. Ve illaki çocuk bu süreci oyunla geçirmeli, bütün hareketler bir oyun olarak öğretilmelidir.

İlk öğretim sürecinin başlamasıyla (7-8 yaş) bale eğitimi de biraz daha akademik ve bale deyimleri ile süslenmeli ve gene bunlar çocuğa oyunlar ve müzik eşliğinde verilmelidir.

Seçilecek müzikler çocuğun yaşına ve ruhuna uygun neşeli içerikli olmalıdır.
Daha ileri yaşlara geçildikçe hareketlerin zorluk dereceleri ve içerikleri artırılarak gene de çok yavaş ve dikkatli bir eğitim süreci izlenmelidir.

Bacak açma ve esneme hareketleri hemen bütün çocuklar için (doğasından esnek olanlar hariç ) hem çok önemli hemde zordur. Ve aslında ancak beden belli bir kas gelişmişliğini kazandıktan sonra ve gelişmekte olan kas ve eklemlere zarar verilmeyecekse uygulanmalıdır.

Çünkü bu yaş grubunda hala gelişen kaslar ya da fazla esnek olmayan bir beden fazlası ile ve gereksiz yere zorlanacaktır.

Bale dansçılığını meslek olarak edinmek isteyen çocuk ancak ergenliğe geldiğinde ve belli kaslarını gerçek anlamda kontrol edebildiğinde esneme çalışmaları yapmak ileri yaşlardaki eklem ve kas sakatlıklarını önleyecektir.

İnanışın aksine bacak açamayan çocuk yeteneksiz değildir.

Bu çok hatalı bir değerlendirmedir. Esneklik kazanmak kolay ama adeleye güç kazandırmak daha zordur.

Deneyin. gerçekten sabırlı ve yavaş bir süreçte her yaşta bedene esneklik kazandırabilirsiniz. Ama bedeni güçlerndirmek çok daha eziyetli ve zorlu çalışmaları gerektirir.

Esneklikle ilgili konuyu daha sonraki yazılarımızda detaylandıracağız.

 
Toplam blog
: 18
: 2432
Kayıt tarihi
: 28.05.08
 
 

1958 Ankara'da doğdu 1976 Ankara Devlet Konsevatuvarı Bale Bölümünü bitirdi. Kompozitör Muammer S..