Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolojik Danışman Gizem KOLÇAK

http://blog.milliyet.com.tr/uzmpskdangizemkolcak

05 Şubat '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Çocuklarla Doğru İletişim ve Benlik

Çocuklarla Doğru İletişim ve Benlik
 

Bu sabah işe giderken trafikte her zamanki albümlerimi dinlemektense radyo dinlemek istedim ve bayıldığım Candan Erçetin’in Melek isimli parçasıydı radyoda karşıma çıkan. Sözleri resmen sıcacık, mutluluk saçıyordu. Lütfen biraz sonra tırnak içinde ve italik yazdığım şarkı sözlerini mırıldanarak ve gülümseyerek oku ‘Yüzümü güldürdün, başımı döndürdün,  acımı dindirdin, yolumdan çevirdin, eğlendirdin, sakinleştirdin, ehlileştirdin ve daha bir sürü şey...’ : )  Eğer beni sosyal medya hesaplarım üzerinden takip ediyorsan son zamanlarda da ailemin minikleriyle ilgili paylaşımlarımı görmüş olabilirsin. Henüz anne değilim ama her yaştan çocukla zaman geçirmeye bayılıyorum sanırım bu yüzden de bir psikolojik danışman olarak aile-çocuk/ergen çalışmak beni heyecanlandırıyor. Hani Candan Hanım ‘Ve daha bir sürü şey…’ demiş ya gerçekten bir çocukla zaman geçirmek o kadar saf ve o hep ulaşmak istediğimiz anda ki ve bir o kadar da güzelliklerle dolu ve gerçekten ve daha bir sürü güzel şeyden oluşuyor.

Eğer hayatında bir çocuk varsa şanslısın demektir. Eğer bu çocukla oyun oynayabiliyorsan çok şanslısın demektir. Eğer bu çocuk sana ‘seni seviyorum’ diyorsa işte bu muazzam bir şeydir. Bir çocuğun sevgisi hayatta tadılabilecek en güzel şeydir.

Peki iletişimde olduğun bir çocuğun ebeveyni olmadığın halde onun kişilik gelişimi ve hayata bakış açısı üzerinde neredeyse anne ve babası kadar etki alanın olduğunu söylesem. Kişilik gelişimi dendiğinde özellikle 0-3 yaş döneminde anne ve baba ile kurulan doğru iletişimin benlik saygısı üzerindeki etkileri artık ebeveynler ve uzmanlar tarafından bilinen bir gerçek. Peki ya çocuğun hayatındaki diğer insanların çocuğun kişilik gelişimindeki etkileri? O zaman şöyle yapalım bazı sorularım var çocukluğumuza inelim ooo…o Sen çocukken ebeveynlerinden başka en çok zaman geçirdiğin kişiler kimlerdi? Bu kişilerden en az bir tanesi bir ya da birden fazla özelliğiyle ‘onun gibi’ olmak istediğin birisi miydi? Ya da kesinlikle ‘onun gibi’ olmak istemediğin? Ooo…o günümüze dönelim Bu özelliği aynı sen amcası dedikleri bir yeğenin var mı? Ya da yeğenin veya küçük kuzenin mini sen olsun istiyor musun? Bildiğimiz şey şu ki insan çevresiyle etkileşim halindedir.

Bir çocukla zaman geçirmenin sağaltıcı bir tarafı olduğuna inanıyorum; zamanın nasıl aktığını fark edemediğiniz, gerçekten anı yaşadığınız, saf mutluluk, sevgiyi hissettiğiniz ve çok eğlendiğiniz, belki de günlük hayattan birazcık uzaklaşabildiğiniz… İster ebeveyni sen ol, ister yeğenin, kuzenin, öğrencin, komşun olsun o kadar gerçekler ki. Bir çocukla nasıl iletişim kurman gerektiğini ve onun kişilik gelişiminde bir payın olduğunu bir iz bırakabileceğini unutma.

Hadi o zaman o biricik çocukla kurmuş olduğun biricik iletişimle ebeveynleri kadar sende benlik saygısını geliştirebilmek için:

·         Kendisini güvende hissetmeli

·         Ait hissetmeli ( Aile,arkadaşlar gibi gruplar…)

·         Hedefler belirlemesine destek görmeli

·         Güçlü yönlerini ön plana çıkardığımız gibi zayıf yönlerini kabul etmeyi öğrenebilmeli

·         Güveni sarsılmamalı; verilen sözler tutulmalı, tutulamayacak sözler verilmemeli

·         Olumlu geribildirim verilmeli; elinde bir resimle geldiğinde geçiştirilmeden, samimi bir cevap almalı

·         Başarısızlığı tattığında; empati ile yaklaşılmalı ve hayatta olumsuzlukların da olduğu anlatılmalı

gibi sorumlulukları almalısın.

Benlik gelişimi temelleri çok erken dönemlerde atılır, ebeveynler, temel bakım veren kişi (bakıcı,dadı, anneanne, babaanne vb.), kardeşler, çocuğun sıklıkla gördüğü aile üyeleri, öğretmenleri, okul arkadaşları; yaş ilerledikçe ve ergenlikle birlikte rol model aldığı kişiler, sosyal medyadan takip ettiği hesaplar, tarzını beğendiği bir kişi vb… benlik gelişiminde etkin rol sahibidir.  Bazı hamlelerimiz önleyici bazıları kontrol edici olmalıdır. Merkezinde çocuk varsa temelinde zaten sevgi olacağından söylemeye gerek görmesem de sevgi iyileştirecek. Bu arada ailenizin minikleriyle sizler neler yapıyorsunuz, hangi oyunları oynuyorsunuz benimle paylaşabilirsin, sosyal medya üzerinden ben de paylaşıyor olacağım.

Sevgiyle..

Psk. Dan. Gizem KOLÇAK

www.gizemkolcak.com

@pskdangizemkolcak @gizemkolcak

pskdangizemkolcak@gmail.com

 
Toplam blog
: 59
: 91
Kayıt tarihi
: 21.06.17
 
 

  Uzm.Psk.Dan.Gizem Kolçak, lisans ve yüksek lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi Psikoloji..