Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '20

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Çocukluğumun Ramazanları (3)

Çocukluğumun Ramazanları (3)
 
Gazanfer ERYÜKSEL
 
Ramazan davulcuları… Osmanlı döneminde saat olan evler parmakla sayılacak kadar azdır. İnsanlar zamanı namaz vakitleriyle ayırırlarmış. Örneğin öğle namazından sonra buluşalım ve ikindiden sonra evde olacağım gibi. 
 
Şehirlerde saat kulesi yapımı II. Abdülhamit’in bir fermanıyla başlamıştır. Örneğin Çorum Saat Kulesi 7-8 diye de bilinen Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır.   
 
Safranbolu’daki saat kulesinin ise ilginç bir hikâyesi vardır. Saat kulesini yaptıran Paşa açılıştan önce halka haber gönderir. “Hepinize birer saat hediye edeceğim” diye…
 
Açılış günü halk meydanda toplanmış hediye saatlerini beklemektedir. Saat kulesinin üstündeki örtüyü çeken Paşa halka seslenir. “Hepinize bu saati veriyorum. Bakar vaktinizi öğrenirsiniz”!
 
İşte bu kültür coğrafyasında mahalleler en önemli kent dokularıdır. Mahalleli caminin imamının, bekçisinin ücretini salma usulüyle toplayıp karşılamaktadır. Bunun en büyük istisnası padişahlar, hanım sultanlar tarafından yaptırılan camilerin vakıflarının olmasıdır. İmam, müezzin giderleri vakıflar tarafından karşılanmıştır.
 
Mahalle bekçileri, gece mahallenin güvenliği için sokakları dolaşmaktadır. Bekçinin Ramazan’da bir görevi daha vardır. Sahurdan önce davulunu çalarak mahalle sakinlerini uyandırmak… 
 
Son dönemde Ramazan’da elinde davul sahura yakın sokaklarda gezerek gürültü yapanlar vardı. Bu Ramazan benim mahallemde davul sesi duymadım. Bunda Corona virüs saldırısı etkili oldu. 
 
Davulcu bekçi baba evlerde saatin olmadığı dönemde önemli bir görev yapıyordu. Günümüzün insanı her türlü çalar saate sahip… Cep telefonları da cabası… 
 
Bayram sabahı kapıları çalıp sahura kaldırdım hani bana bahşiş diyen birileri ise her an çıkarken, 2020 Ramazanında Corona virüs saldırısı buna da engel olmuş görünüyor. 
 
Günümüzün “Bekçi Babaları” artık çalar saatlerdir sahura kalkmak için…
 
Nice Ramazanlara esenlikle…
 
 
Toplam blog
: 227
: 584
Kayıt tarihi
: 16.12.15
 
 

1952 Yılında İstanbul'da doğdu. Pertevniyal Lisesi'ni ve İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akad..