Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '19

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocukta Davranış Problemleri

Çocuğun öğrenme faaliyetini, performansını, çevre ile uyumunu engelleyen, geciktiren, kendisine ve çevresine zarar vermesine sebebiyet veren problemlerden bir tanesi de Davranış Problemleri olarak karşımıza çıkar.

Çocuğun gelişim sürecinde göstermiş olduğu çevresi tarafından yanlış kabul edilen her davranış, bir davranış problemi olarak nitelendirilmemelidir. Çocukların öğrenme faaliyetleri içerisinde deneme - yanılma olgusu doğal bir süreç olarak bulunmaktadır. Zaten yapılan araştırmalar doğrultusunda öz güven duygusunun gelişmesi için tehlikeli olarak sayılabilecek bazı deneyimlerin, ebeveyn kontrolünde çocuğun deneyerek öğrenmesi kapsamında gerçekleştirmesi tavsiye edilmektedir. Çocuğun gelişim sürecini en iyi şekilde tamamlaması için deneyerek öğrenme bir mihenk taşıdır. Öğrenme faaliyetinin içerisinde deneme mutlaka vardır. Çocuk dener, sonuçları ile yüzleşir ve zararlı/zararsız, faydalı/faydasız olma durumuna göre o deneme sonrası davranışını şekillendirir. Faaliyetin başlangıcında sergilemiş olduğu davranış öğrenme olgusu altında ortaya çıkmıştır. Genel kabul kapsamında yanlış olduğu yetişkin tarafından bilinse dahi bir problem olarak nitelendirilemez. Eğer problem olarak nitelendirilip yasaklamaya/kısıtlamaya gidilirse o an bir davranış problemi önlenmiş olsa da (en azından öyle zannedilir), çocukta ileri dönemde öz öz güven eksikliği, öfke kontrolsüzlüğü gibi başka sorunlara yol açması kuvvetle muhtemeldir. Çocuğa yönelik çocuk tarafından sergilenen davranış gerçek anlamda problem olsa bile ebeveyn tarafından doğru yaklaşım ve yönlendirme ile zaten ortadan gelişim süreci dahilinde ortadan kalkacaktır.

Davranışı Neler Etkiler?

Çocuklar karakter yapıları, zihinsel faaliyetleri, çevre etkileri gibi birçok faktör altında çok değişik davranış problemi sergileyebilirler. Sergilenmiş olan problemli davranışa, bu konuda ortaya konmuş genel yaklaşım tarzları/çözüm yolları ile ilk aşamada mercek altına alınabilir. Ancak nihai sonuca bu genel konseptler kapsamında varılmamalıdır. Problemli davranış her çocuğun özelinde ayrı bir değerlendirme gerektirir ve doğru çözüm yoluna ancak bunun sonucunda varılabilir.

Çocuklarda görülen davranış problemleri ilk aşamada ve en genel olarak "İleri Derece" ve "Hafif" davranış problemleri olarak sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma ortaya çıkan problemli davranış sonucu meydana gelen negatif etkinin derecesine göre yapılmaktadır. İleri derece davranış problemleri çocuğun kendisine ve çevresine sıklıkla zarar veren problemlerdir. Hafif davranış problemleri ise okulda derse katılmayı reddetme, ödev yapmada isteksizlik gibi gelişimin devamı paralelinde etkisini kaybeden, süreklilik göstermeyen problemlerdir.

Davranış Problemlerinde Anne-Baba Rolü

Çocuklar kendini ifade etmede gelişimleri paralelinde farklı iletişim araçlarını kullanabildikleri gibi farklı davranışlar sergilerler. Ağlarlar, çekiştirirler, işaret ederler, resim yaparlar, konuşurlar... Yetişkinler bu yöntemleri çeşitli etkiler altında (toplum kültürü, ruhsal durum vb.) doğru ya da yanlış olarak kabul ederiz. Yanlış olarak kabul ettiğimiz ve bir problem seviyesine gelmiş davranış, bu aşamada yetişkin tarafından doğru/yanlış tepkisine göre gelişim gösterir.

Yetişkin tarafından doğru ve tutarlı karşı tepki çocuğun sergilediği problemli davranışı gelişim süreci dahilinde ortadan kaldıracakken, doğru ama tutarsız tepki aynen yanlış tepki gibi problemli davranışın etki ve sıklık oranını arttıracağı gibi başka sorunlara ve problemli davranışlara yol açabilecektir.

Bir çocuğun göstermiş olduğu davranış problemi irdelenirken ebeveynin sürece nasıl dahil olduğu çok önemlidir ve mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuk gayet masum bir yaklaşım sonucu yanlış bir davranış sergilemiş olabilir. Ancak tutarsız/doğru ya da yanlış tepki sonucunda bu masum davranış bir davranış problemi haline gelmiş olabilir. Bu gibi durumlarda çocuk üzerine eğilmek, çocuk üzerinden bir çözüm aramak yerine eğer uygun ve ilk aşamada tespit edilmiş ise anne - baba ile çözüme ulaşmak, doğru ve tutarlı karşı tepkiyi öğretmek davranış problemini ortadan kaldırabilecektir.

Unutmayın! Ufak Bir Dokunuş Yeter!

 

 
Toplam blog
: 20
: 48
Kayıt tarihi
: 27.12.18
 
 

NASIL BAŞLADI? Her insanın hayatında dönüm noktaları bulunmaktadır. İşte “Ufak Bir Dokunuş Yeter”..