Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '12

 
Kategori
Coğrafya
 

Coğrafya Projeleri

Coğrafya Projeleri
 

Coğrafyacılar yine toplandılar.Aynı şeyi daha öncede yapmışlardı.
Bu kez Samsun Canik Meşe Kültür Tesisleri'nde 23.03.2012'de biraraya geldiler.

İki yıldır süren “Öğreniyorum-Öğretiyorum projesinin” değerlendirdiler.
Son noktayı koydular.
 Hem katılımcılar hem de yeni konular açısından daha kapsamlı bir toplantı oldu. Samsun’un en hızlı gelişen merkez ilçesi olan Canik Belediye Başkanı Osman Genç toplantıdaydı. Osman Genç eğitim ve kültür alanına yaptığı yatırım ve destekle herkesin iyi tanıdığı çok başarılı bir belediye başkanı… Gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirecekleri projelerden bahsetti.

Toplantı iki bölümden oluştu diyebilirim. Birinci bölümde “Öğreniyorum-öğretiyorum projesi” değerlendirildi. İkinci bölümün konusu coğrafya öğretiminde ve projelerinde Samsun’un içinde bulunduğu durum ve çözümlerdi.
Toplantının birinci bölümünün açış konuşmasını İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu yaptı. Davut Numanoğlu’nu, okuyanlar konuya ilişkin yazdığım bloglardan hatırlayacaklardır. Taa en başından projenin içinde yer alan tam destek veren hatta bizzat katılan yöneticilerden biri… ( http://blog.milliyet.com.tr/Bir_grup_ogretmen_daga_cikti/Blog/?BlogNo=207672)

Numanoğlu Eğitim Müdürü bulunduğu İlkadım İlçesinin TÜBİTAK-BİDEP projelerindeki önemli, öncü yerinden bahsetti. 2012 Bölge sergisine çağırılan projeler arasından seçilerek Ankara’ya gidecek proje sayısı açısından İlkadım’ın önemli bir rolü olduğunu söyledi. Gerçekten proje üretmede İlkadım Türkiye’de öncü kentler arasında… İşin sırrı okul-üniversite işbirliğinde… Ondokuzmayıs Üniversitesi Akademisyenleri- MEB Öğretmenleri işbirliğinden çözümler çıkıyor.Konuyu dağıtmayalım. Numanoğlu Konuşmasının sonunda projeye emeği geçen herkese teşekkür etti. Canik Belediye Başkanı Osman Genç’e eğitime yaptıklar büyük katkıları için plaket sundu.

Proje için Onlar önde coğrafyacılar arkada dağ taş dolaşan, dağı taşı anlatan OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz’a, Prof. Dr. Ali Uzun’a, Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e emekleri için teşekkür ederek, plaketlerini verdi.

Osman Genç ülkemizin geleceği için en kalıcı yatırımın eğitim alanına yapılan yatırımdır diyerek "Nasıl ki çevremizi, yaşadığımız bölgenin coğrafi yapısını bilmemiz gerekiyorsa, aynı şekilde tarihimizi de mutlaka öğrenmemiz gerekiyor. İnsanların olduğu gibi şehirlerinde genleri vardır. Biz, Canik Belediyesi olarak 'İlkçağdan Cumhuriyete Canik' kitabımızıhazırlayan Samsun'un genlerini ortaya çıkardık. Bu şehrin genleri çoksağlam" olduğunu söyledi.
Canik veSamsun'un genlerindeeğitim,kültürveticaretinolduğuna işaret eden Genç, "Canik'isağlam temeller üzerine oturtarak yeniden inşaa ediyoruz. Canik, tıpkı geçmişteki gibi yeniden şahlanıyor" diye konuştu. Genç ayrıca, bundan sonra üç ayrı eser dahahazırlayacaklarınıvurgulayarak, Canik Sancağı'nın coğrafik yapısı,ekonomik ve ticari yaşantısı ilekültürelyapısını ortaya çıkaracaklarını da dile getirdi.

Bu arada ‘’İlkçağdan Cumhuriyete Canik’’ kitabı Canik Belediyesi Kültür Yayınlarından… Editör Prof. Dr. Cevdet Yılmaz… Kitabı zevkle okuyorum.Başkan Genç’in bahsettiği projelerden biri ‘’Samsun Coğrafyası’’ kitabı… Aynı ekip hazırlıyor (Prof. Dr. Cevdet Yılmaz’a, Prof. Dr. Ali Uzun’a, Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek). Bu ekip memleket kültürünü daha ileriye götürebilmek için üzerine düşeni yapıyor. Olur da projenin bir aşamasında görev düşer, ‘’Samsun için seve seve’’ derim.

 Toplantının ikinci bölümü sohbet havasında geçti. Ali Hoca konuşkan coğrafyacıların diğerlerine fırsat vermediğini görerek hamlesini yaptı. ‘’Herkes konuşsun, sırayla’’ dedi. Meğerse buymuş anahtar sözcük. Neler çıktı neler. Her biri proje konusu olabilecek fikirler ortaya atıldı. Coğrafya öğretiminde karşılaşılan güçlüklerden çözüm örneklerine, çevre sorunlarından kent parkına duymadığımız fikirler dillendirildi. En dikkat çekici bulduğum Atatürk Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Türkan Numanoğlu’nun fikri olan “coğrafyacılar günü” önerisiydi. Adına bakarak sadece pasta börek tüketilip göbek büyütülecek faaliyet olarak düşünmemek lazım. Coğrafyacıları şehir bazında biraraya getirecek bir anlamda genişletilmiş zümre toplantısı olarak değerlendirmek gerekiyor. Nerede sorusuna da Prof. Ali Uzun çözüm buldu. Samsun Öğretmenevi’nin teras katındaki toplantı salonu. 19 Mayıs Lisesi Coğrafya Öğretmeni Hülya Özcan 12. sınıfta özellikle 2. dönemin kayıp zaman olduğunu o nedenle kıt kanaat biraraya getirilen kaynakların ziyan olduğunu söyledi. Yasemin Boyacı’nın coğrafya kazanımlarına ilişkin, Eren Şenol’un Coğrafya Parkı projesi aklımda kalan birkaç öneri.

Bir şeyi iyice anladım.’’ Tepeden inme uygulamalar yerine çözüm uygulama alanında aranmalı’’. Çözüm yerinde aranınca yerel sorunlara özel çözümler getiren projeler ortaya çıkabiliyor.Başa dönersek bu hareketi başlatan Samsun Mithatpaşa Lisesi’nden Fatma Gebeloğlu ve Yasemin Boyacı, Samsun Anadolu İmamhatip Lisesi’nden Tahir Çoban, Atatürk Anadolu Lisesi’nden Türkan Numanoğlu’na teşekkür etmek gerek… Sadece onlara mı? Özellikle de Samsun’un değişik okullarından katılarak projeye destek veren coğrafya öğretmenlerine, projeye yön veren Prof. Dr. Cevdet Yılmaz’a, Prof. Dr. Ali Uzun’a, Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e sonsuz teşekkürler…

Coğrafyacılar hareketi Samsun’da başladı, Türkiye’ye yayılarak devam edecek…

Musa Özcan


 

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..