Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Çok çekingenim, ne yapmalıyım?

Tedavi: Çok fazla yardıma ihtiyaç duysalar da bir psikiyatrist ya da psikoloğa başvurmada güçlük çekerler. Endişelerinin yüksek olması terapi sürecini olumsuz etkileyebilir. Terapi sürecinde en ufak bir olumsuzlukla karşılaştıklarında geri çekilme gösterebilirler. Terapist ve danışan kişi arasında iyi , pozitif , güvene dayalı bir ilişki kurulabilirse terapi süreci devam edebilir. Sosyal becerilerin geliştirilmesi , bilişsel davranışçı yöntemlerle tedavi süreci ilerler. Sosyal fobi düzeyine gelmiş olan kişiler ilaç tedavisinden de yarar görebilirler.Nedenini araştırmak gerek

Gereksiz bazı düşüncelerden kurtulmalısınızUtangaçlıkla iç içe yaşamak zor bir duygudur. Çevredeki insanların gözünde utanılacak duruma, ***** durumuna düşme, onlar tarafından reddedilme ya da yetersiz görülme korkusu, sizi yıldırmasın.Aşırı Çekingenlik Nedir?
Aşırı çekingenlik çoğu çocukta ve bazı erişkinlerde rastlanılan bir durumdur. Bazı çocuklar doğdukları andan itibaren mizaçları gereği çekingen davranabilirken, bazı çocuklar yaşam ile yüzleştikçe çekingen ve utangaç davranabilmektedirler. Bu tip çocuklar, tek başlarına bir iş yapmakta, sorumluluk almakta, toplum içinde konuşmakta, yabancılarla tanışmakta zorluk çekerler. Eğer bu tip durumlarda zorda kalırlarsa, kendileri yerine bazı sorumlulukları ebeveynlerinin getirmelerini isterler. Bir topluluk içinde iken kızarırlar, titremeye başlarlar, terlerler, sesleri kısık veya bozuk çıkar, aşırı kaygı duyarlar, çok heyecanlanırlar. Bu sorunda genetik faktörün de etkili olduğu düşünülse de, klinik gözlemlerimiz bebeklik ve çocukluk çağlarından itibaren çocuğun yaşadığı olumsuz deneyimlerin ya da yeterince yaşamadığı olumlu deneyimlerin çocuklarda ve ergenlerde çekingenlik sorununa büyük katkıda bulunduğunu bize göstermektedir.
Doğuştan kaygılı olan çocuklarda genetik faktörlerin etkisi büyüktür. Bu tip çocukların ebeveynleri de çekingen bir kişilik yapısına sahip olabilir. Ayrıca çocuk yaşamla karşılaştıkça ve deneyimledikçe de içine kapanabilir ve utangaç davranabilir.

Çekingen insanlar daha kolay hasta oluyor

Çekingen kişilerin viral enfeksiyonlara daha kolay yakalandığı belirtildi. Bilim adamları, çekingen kişilerin vejetatif sinir sisteminin, dışadönük kişilere göre, stresten daha çok etkilendiğini kaydettiler.

Biological Psychiatry dergisindeki makaleye göre, bilinçsiz bir şekilde sürekli gergin olma hali bağışıklık sistemini zayıflatıyor.

Los Angeles'teki California Üniversitesi'nde görevli bilim adamı Steve Cole, Antik Yunan'daki hekimlerin çekingen insanların bulaşıcı hastalıklara daha çabuk yakalandığını gözlemlediğini hatırlatarak, AIDS hastalığının ortaya çıkmasından sonra bu gözlemin doğrulandığını söyledi. Cole, bilim adamlarının, içedönük insanların, dışadönüklere göre, daha çabuk AIDS hastası olduğunu ve daha erken öldüğünü tespit ettiler.

Bu gözlemin biyolojik nedenlerini ortaya çıkarmak isteyen Cole ve ekibi, HIV bulaşmış 54 erkeği 12 ila 18 ay takip ettiler.

 

 
Toplam blog
: 51
: 3947
Kayıt tarihi
: 07.09.08
 
 

1991 yılında istanbul üniversitesinden mezun oldum. O yıldan beri, pedagog, psikolojik danışman o..