Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '21

 
Kategori
Güncel
 

ÇOK DA CİDDİ ŞEYLER

İnsanlar büyüdükçe ya da eğitildikçe nerede ne söyleyeceklerini daha da iyi anlıyorlar ya da yapıyorlar ki buna siyaset ya da diplomatik davranmak olarak kabul ediliyor. Çoğu zaman hatasını söylemek yerine, bıyık altından gülen insanların yoğun olduğu toplumlarda herkes birbirinin hatasını biliyor ama söylemiyor.

“İnsanların makamları ve zenginlikleri arttıkça sözleri ve yaptıkları daha da önem taşıdığından daha da fazla diplomatik lisan tercih ediyorlar ki, özellikle makamını ve zenginliğini kaybetmek istemeyen herkes için anlaşılır bir durum olan bu susuyorsam sebebi yeşil durumu bir yana insanların makamı yükseklerden doğru sözler duyacaklarına olan inançları devam ededursun, genellikle en doğruyu aslında hayattan hiçbir beklentisi olmayan ‘deliler’ veya akılları henüz diplomatik meselelerle karışmamış ya da kopyalanmak suretiyle eğitilmemiş ‘bebekler’ söylüyor.”

Paranın gerçek güç olduğu ya da kabul edildiği modern dünya olması gerekenlerden farklı karakterleri kral yapıyor lakin insanlar bu durumum genellikle ya farkında olmuyor ya da suç kardeşlerine söz söylemek istemiyor. Bu ikiyüzlülük toplumlarda daha sonra kural haline geliyor.

Susmak ve doğru zamanda doğru şeyi söylemek ya da yalana gereği kadar susmak, diplomatik nezaketen yalan söyleyeni yalanlamamak, yalan söyleyene maddi menfaat gereği susmak bir nevi köpekleşme olarak kabul edilebilir. En nihayetinde bir köpek ya da kedi, at veya eşek de olabilir ki insana en yakın, insana en sadık olması sebebiyle köpek kullanılmıştır; bir köpek sahibinin katil, hırsız veya uğursuz olmasına, başkalarına zarar vermesine aldırmaz. Aynı şekilde daha önce aynı bozkırda sürüler halinde birlikte dolaşan, yabani atları düşünün: Onlar da evcilleştirildiğinde yani eğitildiğinde üstündekinin bir hırsız ya da katil olmasına aldırmaz. İnsanın susması, menfaati için susması, köpeğin yal umudu, atın saman ve arpa umuduyla ilkel anlamda pek de farklı değildir de özünde insanda bulunan vasıflar dolayısıyla haksızlığa susmak insanı “dilsiz şeytan” yaparken, haksızlığa bilerek ve isteyerek taraf olmaksa “dilli şeytan” yapar o kadar.

İnsanın diğer canlılardan ayıran en önemli özellik yaptıklarına sebepler oluşturma konusunda son derece zengin bir hayal dünyasına sahip olmasıdır. Hâlbuki daha fazla para kazanma umudu, daha fazla mevki kazanma umudu, insanı susturmak için yeterlidir de buna din ideoloji, yapay milliyetler, seçimi olmayan doğal ortamlar (anne ve babanın seçilememesi, doğum yerinin seçilmemesi, ırkın seçilememesi, coğrafyanın seçilememesi, ortamın seçilmemesi) düşünüldüğünde aslında insana pek de fazla seçim şansı kalmaz. Birçok yerde halen doğuştan gelen düşmanlıklar, ittifaklar karşısında insanın yapacağı bir şey yoktur. Babanın daha önceden yaşanan saçma bir nedenden dolayı düşmanı olan kişi, sen bebek dahi olsan senin de potansiyel düşmanındır.

Dost ve düşman sebep ve sonuç anlamında ideal hep ütopya adalet arayışı olmuştur ancak her zaman zayıfların sessiz çığlıkları halinde kalmış dünyada düzen güçlülerin hukukuna göre bir nevi “orman kanununa” göre düzenlenmiştir ki bugün Amerika’nın dünyanın kanını emdiği, Amerika’da refah içinde yaşayan için önemli değildir, sıradan bir halktan kişi için böyle şeyler önemsizdir ancak olsa olsa gururlanma vesilesi olabilir. Ateş bulundu bulunalı, ateş ya elle tutulur ya da maşa ile ki bugünlerde tekrar ortaya dökülmeye başlayan ve ortaya çıktığında her akşam evlerimize konuk olan aydınların aslında doğruyu söylemediklerini bilmek için çok fazla zeki olmaya gerek yoktu ki. Patronu olan her kurum patronunun emir ve talimatlarını uygulamak üzere işe alınır ve görevlerini ifa ederler. Burada fazla doğru aramaya gerek yoktur.

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..