Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Klinik Psikolog Şeyma Önder

http://blog.milliyet.com.tr/psikologseymaonder

12 Şubat '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Çok Konuşup Harekete Geçemiyor musunuz?

Çok Konuşup Harekete Geçemiyor musunuz?
 

Selam!

İlk paylaşımım aslında başka bir şey olacaktı fakat başlayınca kendi yolunu kendi çizdi. Sanıyorum ki ilk hayalimden de iyi oldu. Hayat da böyledir. Neşe veren şeyler ancak bir kez işe başlamak için hareket geçerseniz yani adım atarsanız olurlar.

Gerçeklerimiz yani şu an yaşıyor olduğumuz şartlar ve hayallerimiz yani bizi düşündüğümüzde yaşama bağlayan, heyecanlandıran hatta bize gaz veren her türlü düşünce arasındaki köprüyü aşmak isteyenler için okuduğum bir kitaptan alıntı yapmak istiyorum.

 “Geçmiş hatalarınızın geleceğinizi kontrol etmesine izin vermeyin.” Geçmiş hatalarımız bizde korku yaratırlar. Bazen de bu korkular bize çevremiz tarafından yüklenmiştir.

“Konfor Alanı” dediğimiz şu anda yaşadığımız sabit düzen, duygu, düşünce dünyamızdayken hayat seyrimiz bellidir diye düşünürüz. Bu inanç bizi güvende hissettirir. Bir de hayal ederken durup bakın. Ne hissediyorsunuz? Heyecan, çoşku, mutluluk...

Fakat bu “hayal”leri “gerçek”leştirmek için arada bir köprü kurmak gerekiyor. Peki bu hayallerimiz ile ilgili adım atmaya karar verme aşamasında, evet tam da o anda beynimizde neler oluyor?

Psikolojide “otomatik düşünceler” dediğimiz çeşitli kökleşmiş inançlar aktive oluyor. Bunları yürüdüğümüz yoldaki uyarı tabelaları olarak görebiliriz. Fakat abartılmış ya da her adım başı koyulmuş ve bizi motoru kapatmaya kadar sürükleyecek şekilde ürküten boyutta olması sakıncalı.

Tabelalar;
- Başarısızlık ihtimali var! - Geri dön!
- İnsanlar ne der?!
- Daha fazla araştırma yap!
- İlerde timsahlar, ejderhalar, canavarlar var!


Bu aktive olan düşünceler beraberinde korku duygusunu harekete geçiriyor ve belki de konfor alanımıza sıkışıp kalıyoruz. Peki bu şekilde mutlu muyuz? HAYIR. Adım niye atmıyoruz? Korkuyoruz. Korkumuz ne kadar gerçekçi? Ya da korktuğumuz şeyden kaçmalı mıyız?

Bu noktada aklıma şu söz geliyor; "Cesaret, ölümüne korkmak ama yine de atı eyere vurup, yola çıkmaktır." J.Wayne

Harekete geçme konusunda ve bu yazıda bana ilham veren, sizleri de etkileyeceğini düşündüğüm bir başucu kitabı önerim var; "Konuşmayı Kes Harekete Geç" (Shaa Wasmund)

 
Toplam blog
: 12
: 212
Kayıt tarihi
: 09.09.17
 
 

Koç Üniversitesi. Psikolog. Yetişkin, çocuk, ergen, ilişki, sevgi, aşk ve iletişim psikolojisini ..