Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '12

 
Kategori
Güncel
 

Cok tanidik bir yabanci-Gotye'nin son sarkisindan yola cikarsak...

Bir ayrılığın görsel dilde hiç bu kadar güzel anlatıldığını görmemiştim daha önce. Süssüz püssüz. Efektsiz.Sahici. Dümdüz.

Şöyle: Bir adam ve kadın ilk önce aynı resmin iki parçası. Aynı renklere boyanıyorlar. ‘Bir’ oluyorlar. 'Tam' oluyorlar. Sonra taraflardan biri oyundan çıkıyor. Yani ayrılık geliyor. Ve yavaş yavaş siliniyor gitmek isteyenin üzerindeki boyalar. The end.

 



Bu resimde adım adım görüyosunuz boyaların nasıl silindiğini... En sonunda... Onlar artık aynı resmin parçası değiller. Artık biri diğeri için bir ‘yabancı’. Bir zamanlar yakından tanıdığı ama ona bugünden itibaren ‘uzak’ olması gereken biri. Dünyanın en güzel şairi Nazım Hikmet’in ‘Artık bence sen de herkes gibisin’ dediği gibi....Çok değil, belki henüz bir ay önce birbirinin ciğerini bilen iki kişiden biri, diğeri için artık ‘herkes’ gibi.
Belçika’da doğup Avustralya’da büyümüş Wally, veya sahne ismiyle Gotye’nin Somebody I Used to Know adlı bu şiirsel şarkısını ve klibini ilk başta sevmeyebilirsiniz. Doğal. Çünkü parçanın insanın içini titreten vahşiliği ve sahiciliği, ancak onu defalarca dinledikten sonra dank ediyor.
Ama bu şarkı önemli; çünkü hepsinden öte, anlattığı durum evrenselden de evrensel. Bu dünyadaki herkes için geçerli olan bir ayrılık/uzaklaşma hikayesi. Youtube’ta 52 milyon kere izlenmiş/dinlenmiş olmasının nedeni bence bu.
Bu akıl oyununu herkes en az bir kez yaşamıştır çünkü. Ayrılık gelir,  sana çoook iyi tanıdığın birini  artık bir ‘yabancı’, bir ‘tanıdık’ gibi görmek zorunda olduğunu söyler.  Ne diyeceğini, nerede duracağını, bunu nasıl sindireceğini bilemezsin. Haksızlık gibi gelir bu.
Oysa hayatın gerçeğidir.
Sanki hayat denen şey  ‘gerçeklerini’ bir sandıkta saklamakta ve sırası geldikçe oradan çıkarıp üzerimize fırlatmaktadır. O, hepimizden büyüktür. Bu şekilde olduğu kesindir.Bu akıl oyunundan bazı aklı selimler ‘kazanan’ olarak çıkabilirler. Ayrılığı bir rakam gibi, bir realite gibi değerlendirip; dallandırıp budaklandırmadan ondan paçalarını kurtarabilirler.
Bazıları da benim gibi aklını şaşırıp,  olan ile olması gereken arasındaki çizgiyi bulmakta zorlanır ve oturur şarkı sözü falan yazar. Sanki çok da fifidir.

Ohhh anlattım da rahatladım.

Kalın sağlıcakla. Kısmetse olur. 

 
Toplam blog
: 13
: 1307
Kayıt tarihi
: 30.01.12
 
 

Sondan başa gideyim. İş: Temmuz 2011'den itibaren freelance yazar olarak yola devam ediyorum. Cos..