Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '11

 
Kategori
İnançlar
 

Çok tanrıcılıktan kalan miras: "Büyülü Dualar" ve "Mübarek Zatlar"(1)

Çok tanrıcılıktan kalan miras: "Büyülü Dualar" ve "Mübarek Zatlar"(1)
 

"om mani padme hum mantrası" yazılı silindirler


“Om mani padme hum” Budist mantrası[1] söylenerek tekrarlanabilir, istenen şeye yazılıp taşınabilir, ayrıca silindirlere de yazılır. Bu silindirleri çevirince yüzlerce, binlerce dua zahmetsizce gökyüzüne yükselir? İnanılmaz mı? Peki, 4444 defa okunacak dua, 2.000.000 sevap almak için okunacak dua, her namazdan sonra 10 kez okununca cennete gitmeyi sağlayan dua ve benzerleri, insanların üzerlerinde taşıdıkları muskalar çok mu farklıdır? 

Bu kelimeleri tekrarlayanlar söylediklerinin anlamını biliyorlar mı? Bunları kim, neye göre belirlemiş ve neye göre hesaplamıştır? 

Sonuçlar konusunda Allah katından bir söz veya teminat alan kimdir? 

Kur’an’da buna ilişkin bir bilgi veya kanıt var mıdır? 

Büyülü sözlerin yerini ayetler, büyülü işaretlerin yerini Arap harfleri alınca o artık İslam’a aykırı olmuyor mu? 

Peki, muskalardaki işaretler kimin için? Allah’ın bilgisi dışında bize zarar verecek veya fayda sağlayabilecek başka bir güç var mı? 

“İçlerinizdekini açıklasanız da gizleseniz de Allah ondan sizi hesaba çeker de dilediğini bağışlar, dilediğine azap eder. (Bakara, 284) 

“Sizden sözü saklayan da geceye sığınıp gizlenen de gündüz yol alan da O’nun için birdir.”(Ra’d, 10) 

“İnsanlar onlardan erkekle eşinin arasını açacakları şeyi öğreniyorlardı. Ne var ki, onlar onunla Allah'ın izni olmadıkça hiç kimseye zarar veremezler. Onlar kendilerine zarar vereni, yarar vermeyeni öğreniyorlardı. Yemin olsun ki, onu satın alanın âhirette hiçbir nasibi olmayacağını açıkça bilmişlerdir. Öz benliklerini sattıkları şey ne kötüdür! Bir bilebilselerdi!“ (Bakara, 102) 

Bir de kökeni düşünülmeyen, din dışılığı hiç tartışılmayan pek çok inançta kutsal kabul edilen sayılar vardır: 3, 7, 12 (Hitilerde ve Antik Yunan inancında 12 tanrı, Hıristiyanlıkta 12 havari, Alevilikte 12 imam vb.), 40 (Ölünün 3’ü, 7’si, 40’ı, bebeğin 40’ı vb.) 

Şamanizmde her kabilenin kutsal dağı vardır. Belirli zamanlarda oraya gidilip kurbanlar kesilir, adaklar adanır. Günümüzde üzerinde mezar, yatır olduğu iddia edilen, belli zamanlarda ziyaret edilen dağların bir kısmı belki binlerce yıldır sadece dağ olarak kutsaldı. 

Ağaçlar, su, ocak kutsal kabul edilir. Şamanın üstüne, davuluna çaputlar bağlanır. Dağa, taşa, ağaca adak adayan, çaput bağlayanlar bunu hiç düşünmez. 

Çok tanrılı inançlarda yine kutsal hayvanlar, çoğunlukla kuş, turna, kurt ve diğerleri vardır. Bunlarla ilgili eski söylemler, günümüzde batıl itikatlar olarak, makbul veya lanetlenen hayvanlarolarak kabul görür. Yanlışlığını söyleyene de gülünüp geçilir. Çoğunluk yapıyorsa, zaten atalardan da öyle öğrenilmişse doğruluğuna da şüphe yoktur diye kabul edilir. Herkes yapıyor diye yapılan doğru mudur gerçekten? Onların veya başkalarının yanlışları bizim için Allah katında mazeret olabilir mi? “İşte bunlar bir ümmetti, gelip geçtiler. Kazandıkları kendilerine. Sizin kazandığınız da size. Onların yapıp ettiklerinden siz sorumlu olmayacaksınız.”(Bakara, 141) 

“Bir kişi, kendi elinin üretip kazandığına teslim edilirse onun, Allah dışında ne bir dostu kalır ne de şefaatçısı. Her türlü fidyeyi verse de ondan kabul edilmez. İşte bunlar, kazandıklarına teslim edilmişlerdir.”(En, am, 70) 

 


[1] Kalıplaşmış, anlamını bilmek bile gerektirmeyen sadece tekrarlanması yeterli söz dizisi 

 
Toplam blog
: 174
: 4451
Kayıt tarihi
: 19.06.09
 
 

1958  doğumluyum. Arkeologum. Evliyim. Çocuğum yok. Çalışmıyorum. Yıllarca çalıştıktan sonra, zam..