Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '17

 
Kategori
Kentleşme
 

Çok zor değil

İstanbul'da yaşayanlar kentin dinamizmine o kadar kaptırıyor ki kendini bazen sorun yaşadığı konularda bile hiçbir şey yok gibi kabullenmiş yaşamaya devam ediyor. Farkında olmadan negatif enerji yüklenip bu enerjimizi başka alanlara yayarak gittikçe büyütüyoruz gibi hissediyorum.

Büyük değişiklikler için müdahaleler sınırlı ve çok radikal kararlar gerektirebilir ancak bazı çok küçük tedbirlerle yaşam daha kolaylaşabilir.

Sokağınızda yaşamışınızdır mutlaka; akşam araba ile eve gelmek üzeresiniz, ama sizin oralarda anlam veremediğiniz, olağanüstü bir trafik yoğunluğu var. Nedenini sokağınıza erişince anlıyorsunuz, bir çalışma var ve yolun yarısı kazıldığı için tek şerit çalışıyor. Güvenlik tedbiri sadece plastik şeritlerle alınmış, kazıyı kimin yaptığını tesadüfen bir tabela konmuş ise öğrenebilirsiniz, çalışmanın ne kadar süreceğini bilmeniz mümkün değil. Neyse ki tek şerit akıyor, ya tamamen kapanmış olsaydı yol, sanıyor musunuz nereden nasıl ulaşacağınızı belirten birileri olacak?

Bir başka örnek de yine bir bakıyorsunuz yol tamamen kapanmış. Hadi bakalım 150 m sonra ulaşacağınız yere gitmek için artık nerelerden dolaşmanız gerekecek acaba? İyi de bu beton pompası ne kadar kalacak acaba bu yolda? Sokak sakinleri bu konuda uyarıldı mı? Peki güvenlik tedbirleri?

Yine bir gün, hiç bekleyenmeyen bir saatte trafte yoğunluk var... Resmi görevli olmadığı her halinden belli olan bir kaç kişi araçları akan tek şeride doğru yönlendiriyor. Bir bakıyorsunuz bir kepçe ile öylesine ulu orta etrafında hiçbir güvenlik önlemi alınmadan bina yıkılıyor. Kentsel dönüşüm önemli tabi ama bir yandan da çevredeki esnaf, muhtemelen inşaatta görevli bir kaç kişi süreci yönetirken pazardan dönen teyzeler de ve biz arabadakiler de oracıktan "inşallah başımıza birşey düşmez" diye dua ederek geçiyoruz.

Bunlar gibi örnekleri çeşitlendirmek için çok düşünmeye gerek yok, hemen her gün yaşıyoruz zaten. İşte bir kentli olarak beklentim bütün bunların olmaması değil, sadece iyi yönetilmesi. Örneğin bir çalışma yapılacaksa çalışmayı yapan kurum mahalleliyi önceden uyarması, çevredeki yollara tabelalar koyarak bu bölgede yaşamayan ama yoldan geçmek zorunda olanları bilgilendirmesi, çalışmanın ne kadar süreceği, ne yapılacağı, ne zaman biteceğinin paylaşılması, çevrede gerekli güvenlik önlemleri alınması ne kadar zor olabilir ki? Ama böyle küçük bir farkla bir kentli olarka kendinizi daha iyi hissetmeniz sağlanmaz mı? Daha medeni, daha iyi hissetmez misiniz?

 
Toplam blog
: 2
: 158
Kayıt tarihi
: 03.06.16
 
 

Mimarlık lisans ve İşletme yüksek lisans mezunuyum. Mimarlığın verdiği geniş bakış açısı ve kavra..