Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '07

 
Kategori
Kitap
 

Çöl - Jean-Marie Gustave le Clezio

Çöl - Jean-Marie Gustave le Clezio
 

Alıntıdır


Bir gün
Ah, bir gün,
Karga beyaz olacak,
Deniz kuruyacak,
Kaktüs çiçeği bal verecek,
Akasya dallarında bir döşek yapılacak,
Ah bir gün,
Yılanın ağzında zehir kalmayacak
Ve tüfek kurşunları ölüm saçmayacak
İşte o gün,yanından ayrıldığım gün olacak.

Bir gün, ah bir gün,
Çölde rüzgar esmeyecek,
Kum taneleri şeker kadar tatlı olacak,
Her beyaz taşın altında beni bekleyen bir kaynak olacak,
Bir gün ah bir gün,
Arılar benim için şarkılar söyleyecek,
Ve o gün yarimi yitirdiğim gün olacak...

(s.142)

Bu güzel dileklerden oluşan dizeler, son okuduğum kitaptan, roman kahramanı bir kadının söylediği çöl türküsüne ait. Roman genç yaşta ödül almış Fransız yazar Jean-Marie Gustave le Clezio'nun Çöl isimli romanı.

Ülkemizde Göçmen Yıldızı, Altın Balık ve Okyanus Kokusu ve Angoli Mala isimli kitapları da yayınlanmış. Ben yazarın ilk kez bir kitabını okudum.

Kitap hakkında bir şeyler söylemek gerekirse, romanın konusu çöl yaşantısı olduğunda her zaman okuyucuya gizemli ve ilginç gelir. Anlatım ve olaylar güzel, ama belirtmeliyim ki çevirisini çok akıcı ve başarılı bulduğumu söyleyemem. Paulo Coelho'nun "Simyacı" kitabından sonra akıcı ve hızlı okuduğum bir kitap hatırlamıyorum. Yine de okumaya değer, çöl yaşantısına ve farklı kültüre dair birçok bilgiler öğrendim.

Kısaca kitabın konusuna gelince, gecekondu mahallesinde zor koşullarda yaşayan Lalla isimli genç kızın, sağır ve dilsiz farklı bir kişiliğe sahip çoban Hartani tutkulu aşkı. Kendinden yaşça büyük birisiyle zorla evlendirilmeyi kabul etmeyen Lalla, Hartani ile gizli gizli buluşup çöle kaçarlar, bu aşkın kabul görmemesi sonucu umuda yolculuk başlar. Marsilya'da dilenci çocuklarla arkadaşlığı, göçmenlerin yaşadıkları zorlu ve kirli yaşamlardan kesitler, aç susuz ve çaresizlik içinde yaşam, otelde iş bulup çalışması...Sonra geri dönüş, yaşadığı semte yakın bir yerde çölde tek başına doğum yapması, çocuğuyla ilişkisi...Ve incir ağacının serin gölgesi altında, nasıl olsa birisi gelir beni bulur deyip umutla bekleyişi...

KİTAPTAN ALINTILAR:
-Zamanın dışında,insanların tarihin dışında kalmış bir ülkeydi burası, belkide dünya kurulduğunda diğer ülkelerden ayrı düşmüş, hiçbir şeyin doğup ölemediği bir ülke...(s.10)

-Diğer çocuklar yabanarılarından korkar, onları kovmak ister, taş atarak öldürmeye çalışırlar. Ama Lalla saçlarının çevresinde dolanmalarına izin verir ve kanatlarını vızıldatarak mırıldandıkları şarkıyı anlamaya çalışır. (s.79)

-Kokular çakıllar ve hayvanlar gibidir, herbirinin gizli bir barınağı vardır. Ama onları aramayı bilmeli, tıpkı köpek gibi, rüzgarın arasında, daracık keçi yollarını koklamak, sonra duraksamadan gizli barınağa kadar sıçramak gerek. (s.104)

-İnsan oruç tuttu mu böyledir,sözcüklerle, düşüncelerle tutulur oruç. İnsanlar ayaklarını hafifçe sürüyerek ağır ağır yürür, nesneler ve insanlar parmaklarla gösterilmez, ıslık çalınmaz. (s. 137)

-Kimi zaman çocuklar oruç tuttuklarını unutur, çünkü onca saat boyunca kendilerini denetlemeleri zordur. O zaman basarlar kahkahayı ya da toz bulutları kaldırarak sokaklarda koşturmaya başlar, köpekleri havlatırlar. Ama kocakarılar arkalarından bağırır ve taş atarlar. (s.137)

-İnsanlar çöle daldığında deniz üstündeki gemiler gibi olurlar, ne zaman geri dönecekleri bilinmez. Kimi zaman fırtına çıkar, rüzgar kumu söker alır ve gökyüzünde savurur, insanlar kaybolur, kumda boğulurlar, fırtınada gemiler gibi kaybolup ölürler ve kum cesetleri saklar. (s. 147)

-Beklemek böyledir işte. İnsanlar bir yerde durmayanları, gidenlerin geçişini seyretmek için, sık sık yolları, köprüleri, denizi görmeye giderler. (s. 151)

-Diğerlerinden uzun gelen günler vardır, insanını aç kaldığı günler. Evde hiç para kalmadığı ve iş bulunmadığı günler. (s.151)

YAYINEVİ NOTU:

Jean-Marie Gustave le Clézio, kuşağının yazarları arasında Fransız edebiyat dünyasına kendini en erken kabul ettirmiş yazardır. Daha önce bu değerli yazarın Göçmen Yıldız adlı bir romanını yayımlamıştık. Daha yirmi üç yaşındayken 1963 'Renaudot Ödülü'nü kazanan bu değerli yazardan Çöl adlı bu ikinci kitabını sunuyoruz. Romanın başkişisi genç Lalla, çöl kökenli güzel bir genç kızdır. Ataları, çöl savaşçılarıdır; 'Mavi Adamlar' olarak anılırlar. Lalla, büyük bir kentin gecekondu kesiminde yaşamaktadır. Doğanın ve efsanelerin gücü, dilsiz bir genç çoban olan Hartani'ye duyduğu aşk, onunla buluşmak adına gizlice çöle kaçışları, yine ele geçirilip Marsilya'ya postalanışı, bir otelde iş buluşu, gebe kalışı, sonunda ünlü bir kapak kızı oluşu, bütün bunlar, Lalla'ya çöl tutkusunu, atalarının yaşamını unutturamaz.
(Arka Kapak)

Çöl- Le Clezio
Çeviri: Ela Gültekin
Can Yayınları-1999


 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..