Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '07

 
Kategori
Ankara
 

Çöpleri sokağa poşetle bırakıyoruz

Çöpleri sokağa poşetle bırakıyoruz
 

Seksen sonlarında Ankara Çankaya Belediyesi artık çöplerin sokağa poşetle bırakılacağını duyurmuştu. Pilot bölge olarak benim oturduğum semt seçilmiş ve sokaklardaki çöp bidonları kaldırılmıştı. Akşamları kaldırımın kenarına poşet içindeki çöpleri bırakıyorduk. Sonra çöp kamyonları her gece geliyor ve çöpleri topluyorlardı.

Uygulamaya karşı çıkanlar olmuştu. Bir bölümü alışkanlıklarından vazgeçemiyordu, çöplerini doğrudan bidonlara boşaltmaya alışmışlardı. Bir bölümü de sistemin başarılı olacağını sezmişler, siyasi nedenlerle karşı çıkıyorlardı. O zamanki Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen’di. Uygulama çok başarılı oldu ve yirmi yıla yakın zamandır sürüyor. Her akşam çöplerimizi apartmanımızın önünde kaldırıma poşetlerle bırakıyoruz, temizlik görevlileri önceden gelip bunları birkaç yerde topluyor, ardından çöp arabaları geliyor ve alıp gidiyor. Kalıntıları da sabahları temizlik görevlileri süpürüyor.

Sokaklardaki çöp bidonları yaz-kış sorunlar yaratıyordu. Çoğu eskimişti, çok çirkin görünüyorlardı. Yaz aylarında dolu da olsalar boş da olsalar çevrelerine kötü kokular yayıyorlardı. Şimdi başka şehirlerde ve semtlerde konteynırlardan gelen benzer kokuları duyduğum zaman bizi bunlardan yıllar önce kurtaranlara teşekkür ediyorum.

Poşetle çöp bırakılmasında aksayan yönler var ama çözülebilir. Alışveriş poşetlerinin çöp poşeti olarak kullanılması ve bu kullanım alışkanlığını hakılı olarak engellemeye çalışan hipermarketlerin poşetlerinin altını delik yapmaları poşetlerin akmasına neden oluyor. Bir sorun da sokakta çöplerden katı atık toplayanların sokağa düzgün bıraktığımız poşetleri yırtıp çöpleri dağıtmalarından kaynaklanıyor.

Bir süre sonra katı atıkların da ayrı toplanması uygulaması başlatıldı. Pazar günleri yalnızca katı atıkların değişik renkli poşetlerle bırakılması yaygınlaştırılmaya çalışıldı ama bu konuda halkımız yeterli duyarlılığı göstermedi. Başarıya ulaşamayınca vazgeçildi.

Poşetle çöp bırakılması temiz ve sağlıklı bir yöntem, tüm şehirlerdeki belediyelerin Çankaya’da 20 yıla yakın başarıyla sürmüş bu uygulamayı incelemelerini öneriyorum.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..