Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '12

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Çöplüğe trafo

Çöplüğe trafo
 

Çöplüğe trafo


Enerji gereksinimi gelişen teknolojiye bağlı olarak her geçen gün artmakta bu nedenle de ,enerji kaynaklarından mümkün olduğunca çok yararlanılmaya çalışılmaktadır. Buna karşın enerji kaynaklarından yararlanma ve enerjinin dağıtımı sırasında ne yazık ki, yeşil alanların yok edilmesi de dahil olmak üzere bazı hususlara dikkat edilmemektedir. Bunların bir çok örnekleri bulunmakla birlikte, yaşadımız bölge olması nedeniyle bu yazı ile bir tanesine değinmek istiyorum.

Bilindiği üzere çöplükler metan gazı üretir. Metan gazı usulüne uygun bacalar ile atmasfore atılmazsa ya patlamaya yada yangınlara neden olmaktadır. Yakın geçmişte çöplüklerde meydana gelen metan gazı patlamalarının can ve mal kayıplarına neden olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Şu sıralarda Urla-Ovacık arasında kapasitesini bilmemekle beraber büyük bir trafo merkezi/ENH yapım çalışması devam etmektedir. Yapım bir süre sonra tamamlanarak hizmete açılacaktır.

Söz konusu trafonun yapımı için seçilen yerin çöplük olduğu, bir kaç yıl önce üzeri toprakla örtüldüğü, metan gazı ürettiği konusunda umarım gerekli araştırmalar yapılmıştır. Zira trafo merkezi/ENH merkezi içinde metan gazının alev alması için her koşul bulunmaktadır. Burada meydana gelebilecek patlama veya yangının can ve mal kaybına,orman alanı içinde olması nedeniyle orman yangınına neden olacağı, enerji nakil hatlarında aksaklığa neden olacağını söylemek için sanırım kahin olmaya gerek bulunmamaktadır.

Umarım bu çöplük metan gazı üretmiyordur! Umarım gerekli tüm araştırmalar yapılmış ve önlemler alınmıştır! Umarım metan gazına dayalı olumsuz bir olay gerçekleşmez.

 
Toplam blog
: 25
: 400
Kayıt tarihi
: 20.01.12
 
 

1958 doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi babamın subay olması nedeniyle İzmir, Ayancık, Anka..