Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '19

 
Kategori
Çocuk Kitapları
 

Çöplük: Bir Başarı Hikayesi

    Bir öğrencimin kitap tanıtım günlerinde gözlerinde parıltıyla anlattığı “Çöplük” kitabını daha sonra başka bir öğrencimin de okuma saatinde okumasıyla ben de okumaya karar verdim. 

     Çok ilginçtir ki edebiyat mezunu biri olarak kitabı ilk defa duyuşum ve kitabın çok bilinmesi, benim öğrencilerimden ne kadar çok şey öğrendiğim gerçeğini ortaya çıkardı.

     Kitabın yazarı Andy Mulligan çıkarılabilecek ders niteliğinde bir eser kaleme almış, özellikle varoluş için adalet duygusu ve inanmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. 

     Kitap, Raphael adında çöp toplayan bir çocuğun arkadaşları ile birlikte hayatta kalış mücadelelerini anlatır. Çöplükte bir çanta bulur. Çantanın içinden bir anahtar çıkar ve ayrıca çantanın içindeki cüzdandan kimlik kartı ve fotoğraf çıkar. Tüm bunları birleştirerek çantanın önemini ve hayatını değiştirecek yolculuğun sinyallerini verir bize Raphael.

     Çantanın önemini en başta anlamaz. Fakat polislerin işin içinde olması, çocukluğunun verdiği maceracı ruhun da etkisi ile çantayı ne pahasına olursa olsun saklamak ister.  Çocuklar, cesaretleri ile yaşama karşı, acımasızlıklara karşı mücadele verir. Yoksulluklarına rağmen, çantadan çıkan ipuçlarını takip ederler ve tüm yaşamlarını değiştirecek bir sona ulaşırlar.

     Kitabın bölümleri farklı karakterlerce anlatılmaktadır. Karakterler o kadar birbirlerine bağlı, o kadar içtendi ki kitap hiç bitmesin istedim.

Beni en çok etkileyen ise şu cümlelerdi:

“Hepimizin bir anahtara ihtiyacı var. Doğru anahtar ile bir kapıyı ardına dek açabilirsiniz. O kapıyı size başkasının açmasını beklerseniz daha çok beklersiniz.”

    Hepimizin bize ulaşan anahtarı, hayallerimize ulaşmak için, başkalarının o anahtarı kullanmasını beklemeden, cesaretle kullanmamız dileğiyle…

 

 
Toplam blog
: 57
: 280
Kayıt tarihi
: 18.07.15
 
 

1992 yılı İstanbul doğumlu. İlkokulu İstanbul'da okudu, ortaokulu ve liseyi Edirne'de bitirdi. Kara..