Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '08

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Çorbanın gerçek hikayesi

ERZURUM'lunun hayatında derin izler bırakan "93Harbi"nin ardında yeşerenler;
Okuyucu şimdi ne alaka diyebilir ama ;maksat çorbanın mazisidir. Denir ki , bu harpten önce palandökenler (babaannemin anılarından)zirveye yakın yerlere kadar meşe ağaçlarıyla doluymuş yazın Erzurum' un mesire yeriymiş, dağın eteklerinde su gözelerinin yeşilliklerle bezendiği sevinç neşenin birbirine karıştığı baharda doyum olmayan diş kesen soğuk sularının bulunduğu şimdilerde bize bile rüya dedirten bu güzellikler bu harbin sonucu yok olmuş.
Yoksulluk acı şehrin insanlarını derin acılara boğmuş. Öğle giderken çalmışlar ki ; çifte minarenin altında, devletin il arşiv dosyalarını bile kaçırılanlar arasındadır. Böylesine hırpalanmış şehri savunanlarda en çoğu Erzurumlu kadınlardır. İşte bu borç çorbası Ogünlerin sıcacık aşı olarak hala düşün ve bak der gibi sofralarımızı süsler.

BORÇ ÇORBASI(Harp çorbası da denir 93 Rus işgali)
Malzemesi;
1 su bardağı dügürcük (köftelik bulgur )
1 çay bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı nohut(et yerine)
5-6 arıstagda kalmış yeşil soğan(kışlık örülerek saklanan yaş yeşil soğan)
4 yemek kaşığı un, 10su bardağı sıcak su, 1yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı tereyağı, az tuz 1 yemek kaşığı tarhın,
1 su bardağı kurutulmuş fasulye(haşlanmış)

HAZIRLANIŞI;Hepsi mercimek , düğürcük , nohut, ıslanmış doğranmış evelik sapları ve fasulye tencereye 10 bardak suyla konur harlı ateşte kaynatılır 1 saat kısık ateşte kaynar. (3tablet et su kullanılır)tavada yağla un sarartılarak kavrulur, kaynayan harca katılır karıştırılır. 1yemek kaşığı yağla kırmızı biber kızdırılır sıcak kaselere konan çorbaların üzerine gezdirilir. Tarhın serpilir.



 
Toplam blog
: 151
: 1010
Kayıt tarihi
: 13.02.08
 
 

Kısaca öğretmen ve öğretenim. Yaşamayı yaşarken öğrenmeyi ilke edinmenin dustur olduğuna inananla..