Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '14

 
Kategori
Sağlık
 

Çorbanın yararları

Çorbanın yararları
 

Sofralarımızdan hiç eksik etmediğimiz, Türk Mutfağı’nın başlıca yemeklerinden çorbalarımızın, kanserli hücrelerin oluşumun minimize edilmesinde, sindirim sorunlarımızın giderilmesinde, kötü kolesterole ve bunun gibi bin bir derde şifa olduğunu bilmeyenimiz yoktur.

İşte sofralarımızın sultanı leziz çorbalarımızın faydaları:

Tarhana Çorbasının Yararları:



Geleneksel lezzetlerimizden tarhana, hem besleyici özelliği hem de içerdiği protein, vitamin ve minerallerle tam anlamı ile bir sağlık deposudur.

1.)  Bitkisel ve hayvansal hammaddelerin birlikte işlenmesi ile elde edilen, sindirimi kolay, besleyici değeri yüksek, iştah açıcı ve bağırsak florasını düzenleyici özellikleri olan bu ürünümüzün özgün nitelikleri özenle korunmalıdır. Hijyenik şartlarda üretilen tarhana tüketiminin artması gerekiyor.


2.)  Besleyici bileşimi yanında, iştah açıcı özelliği ile bebek ve çocuklara, iyileşme dönemindeki hastalarla, halsiz ve vücut direnci zayıf insanlara güç kazandırıcı, iyileştirici ve besleyici olarak da tarhana verilmektedir.



3.) 100 gr toz tarhanada 14,1 gr protein, 58,8 gr karbonhidrat ve 3,9 gr yağ, 78 mg kalsiyum, 0,5 mg demir bulunur. İyi bir protein, kalsiyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve likopen kaynağıdır.


4.) Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan tarhana çorbası; besleyici, doyurucu ve tamamlayıcı bir besindir. Pişirilirken içine nohut, mercimek, kıyma gibi besinler eklenerek besin değeri daha da yükseltilebilir.


5.) Diyabet, hipertansiyon ve obezitenin tıbbi beslenme tedavisinde glisemik indeksinin beyaz ekmekten düşük olması ve doyurucu özelliğinin fazla olması nedeniyle tavsiye edilen bir besindir.


5.) Yoğurt tüketemeyen kişiler ve bebeklerin beslenmesinde çok iyi bir alternatiftir. Ayrıca tahılların fermantasyonu sonucu oluşan tarhana probiyotik özellikte bir besindir.


6.)  Kurutulan besinlerde C vitamini yok denecek kadar azdır. Bu nedenle tarhana, sofrada salata vb. C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketilirse besleyici değeri artacaktır.



Brokoli Çorbasının Yararları:



Besin olarak en yararlı sebzelerden biri olan brokolinin faydaları;

1.) Brokoli içerdiği maddeler açısından insan sağlığı üzerinde çok faydalıdır. Vitamin değerleri açısından; A, E ve C vitaminlerini içermektedir. İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir özelliğe sahiptir.


2.)  Antibiyotik özelliğe sahip olan brokoli, bu yönüyle prostatitis'e (prostat enfeksiyonu) karşı çok etkindir.


3.)  Hiç bir antibiyotik yoktur ki bağışıklık sistemimizi zayıflatmasın. İşte brokolinin önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır; aynı zamanda hem bağışıklık sistemimizi güçlendirmekte hem de antibiyotik işlevi görmektedir.

4.)  Brokoli meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur.

6.) Menopoz dönemindeki bayanlar için östrogen hormonunun düzenli çalışması için brokolideki bitkisel hormonlardan yararlanmaktadırlar.


7.)  Brokolinin kendine özgü olan selülozik yapısı (lifli yapı) bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında (toksin atıcı) ve alınmış olan ağır metallerin emilmesinde büyük rol oynamaktadır. Brokolinin bu lifli yapısı dışkının düzenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Kabızlığı önleyicidir.



Ezogelin Çorbasının Yararları:



Mercimek çorbasından pek farkı olmayan Ezogelin çorbası, soğuk kış günlerinin en leziz çorbalarındandır.

1.)  Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir.
2.)  Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
3.)  Gözlere de yararlıdır.
4.)  Mercimeğin kalori değeri de yüksektir.
5.)  Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
6.)  Kansızlık için faydalı bir besindir.
7.)  Anne sütünü artırdığı tartışmasız bir realitedir.
8.)  Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.
9.)  Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur.
10.)  Kalp krizi riskini azaltıcı özelliğe sahiptir.
11.)  Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderilmesinde oldukça etkin bir rol oynar.



Yayla (Ayran Aşı) Çorbasının Yararları:



İçerisinde bolca bulunan yoğurt sayesinde vitamin kaynağı olan Yayla (Ayran aşı) Çorbasının faydaları saymakla bitmez. İşte bunlardan birkaçı:

1.)  Yoğurt, yüksek kolesterol ve diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir ve yağların harcanmasını kolaylaştırarak şişmanlamayı önler. Özellikle karın bölgesindeki fazla kilolardan kurtulmak isteyenler için yoğurt ideal bir besindir.

2.)  Japonya'da yapılan araştırmalar, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu giderdiğini, diş taşı ve diş eti iltihaplarını doğal yollardan önlediğini ortaya koymaktadır. Araştırma kapsamında 6 hafta boyunca günde bir porsiyon yoğurt yiyenlerin yüzde 80'inde nefes kokusuna yol açan hidrojen sülfit düzeyinin düştüğünü belirten Japon bilim insanları, yoğurdun içeriğindeki maddelerin bu rahatsızlıkları önlediğini vurgulamaktadırlar.

3.)  Yoğurdun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Bu özelliği nedeniyle yoğurt vücudu kanserden, mide ve bağırsak hastalıklarından, mide, kolon ve ince bağırsak kanserlerine kadar birçok hastalıktan korur.


4.)  Yoğurt, bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı bakterilerin yaşamasını güçleştirir ve sindirimi kolaylaştırır. Vücutta kendi kendine sindirilen tek gıda yoğurttur.

5.)  Yoğurt tüberküloz hastalığına karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. Stres, alkol, kolalı ve karbonatlı içeceklerle zarar gören sindirim sistemini korur.


6.)  Yoğurt karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfordan oldukça zengin bir besindir.

7.)  Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır.


8.)  Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler.


9.)  Yoğurt büyüme gelişme çağında diş ve kemik gelişimini hızlandırır, raşitizmden korur, kemikleri güçlendirir ve kırılmaları önler.

10.) Yoğurt, bebeklere altıncı aydan sonra ek olarak verilen ilk besinlerden biridir. Böylece bebeklerin iskelet gelişimine yardımcı olur. Bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Bağırsaklarda faydalı bakterilerin oluşumunu hızlandırır. İshalden korur.

11.)  Akşam yenen bir kâse yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırır.


12.)  İshali olanlarda yoğurt ve ayran iyileşmeyi hızlandırır.


13.)  Yoğurdun alerjik etkisi son derece düşüktür.


14.)  Yapılan çalışmalar yoğurt tüketimi fazla olan kişilerin daha az yiyenlere oranla daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı yaşadıklarını göstermiştir.



Tavuk Çorbasının Yararları:



Gripten kurtulmak için ilaç kullanmak istemiyorsanız, uzmanlar doğal besin olarak tavuk suyu tüketilmesini önermektedirler.

1.)  Et suyu ve tavuk suyuyla çorba hazırladığınızda yağ ilave etmenize gerek kalmaz. Küçük et ve tavuk parçacıklı çorbalar enerji verir ve tok kalmanızı sağlar.


2.)  Tavuk sulu sebze çorbaları, nötrofil ismi verilen iltihap hücrelerinin oluşumunu engellemektedirler. (Nötrofiller, solunum yollarında muküs salgısını artırarak öksürük, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi hastalık belirtilerinden sorumlu tutulan hücrelerdir.)

3.)  Tavuk ve piliç, protein, madensel tuzlar ve vitamin kaynağıdır.


4.)  Güç ve enerji verir. İbni Sina ve Hipokrat gibi eski hekimlerin tavuk etini pek çok hastalığa karşı ilaç olarak önerdikleri bilinmektedir.


5.)  Kolesterol yapmaz. Yaşlılar, başta göğsü olmak üzere, korkmadan tavuk eti tüketebilirler.

6.)  Kırmızı ete göre daha düşük oranda yağ içeren tavuk eti tüketmek ise kalp krizi riskini yüzde 19 oranında azaltmakta olduğu yapılan bilimsel çalışmalarca kanıtlanmış bulunmaktadır.

 

Hatırlatma: Kuşkusuz tüketmekte olduğumuz tüm besinlerimizde olduğu üzere, hazırlamakta olduğumuz bu enfes çorba içeriklerimize ilişkin gıdalarımızın da natürel olmalarına özen göstermeliyiz.

Sağlıcakla kalın.

*****

İndeks:

Flora: Bir bölgede yetişen bitkilerin ortak adı, diğer bir deyimle Bitki örtüsü.

Probiotik: Tüketildiklerinde sağlık üzerinde olumlu etki yaptıkları düşünülen mikro organizmalardır. Saflaştırılmış ürünler barsak flora bozukluğuna bağlı ishallerde barsak düzenleyici olarak reçete edilebilirler.

Likopen: Domates ve diğer kırmızı meyvelerde bulunur. Likopen insan vücudunda bulunan en yaygın ve en güçlü antioksidanlardan biridir.

Glisemik indeks: Besinlerin tüketildikten ve sindirildikten sonra kan şekerini arttırma oranlarına göre aldıkları değer.

Östrojen: Kadınların adet döngüsünde ve diğer memeli hayvanların dişilerinde önemli rol oynayan bir grup hormondur.

Fermantasyon: Mayalanma.

Flavonoid: Hücrelerin yaşlanmasını geciktiren güçlü bir antioksidan.

Hidrojen sülfür: Renksiz, çürük yumurta kokusunda zehirleyici bir gazdır. Az miktarda petrolde, kaplıcalarda ve tabiî gaz kuyularında bulunur. 


Kaynak:

1.     http://www.canimablama.com

2.     http://tr.wikipedia.org/

3.     http://www.itusozluk.com/

 
Toplam blog
: 635
: 614
Kayıt tarihi
: 07.09.13
 
 

Şiiri, yazmayı seviyorum..hepsi bu kadar.. ..