Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Çörekotu nasıl yenmeli

Çörekotu nasıl yenmeli
 

Bilim adamları 5000 kronik (Müzmin) hastalığa karşı bitkilerle tedavi imkanlarını araştırmaktadır, bu bitkilerin başında da çörekotu gelmektedir.

Kimyasal-sentetik ilaçların kronik hastalıkların tedavisinde kullanılması düşünülmemektedir, bunda tedavi edici özelliklerinin bulunmaması ve yan (İstenmeyen, zararlı) etkilerinin çok fazla oluşu rol oynamaktadır.

Çörekotu sarımsakla birlikte yendiğinde bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücudun kendi kendisini kolayca savunmasına zemin hazırlamaktadır. Bu uygulama sağlıklı ve hasta kişilerde koruyucu ve destek tedavi olarak büyük öneme sahiptir.

Çörekotu hiçbir tedavi ile uyumsuzluk göstermez. Hastalar tedavi sırasında da çörekotu yiyebilirler. Kanser tedavisinde ışın kullanılacaksa doktora danışılmalıdır.

Yetişkin bir kişinin günde toplam olarak elenmiş, standart tane büyüklüğünde (2-3 mm) 10 gr çörekotu yemesi yeterlidir. Çörekotunun elenip olgunlaşmamış tohumlardan ayrılma işlemi henüz yapılmadığı için günlük kullanım miktarı 15 gr olarak önerilmektedir.

Çörekotu günlük kullanım miktarı:

- 2-5 yaş arası 5 gr

- 5-12 yaş arası 10 gr

- 12 yaşından büyük olanlarda 15 gr dır.

Çörekotunun günlük kullanım miktarı 2 veya 3 e bölünerek aç karnına yenmelidir. Bu öğünler sabah öğle arası, ikindi vakti ve yatmadan önce olabilir.

Çörekotunun faydalı olabilmesi için tam sindirilmesi gerekir. Kişilerde hazımsızlık sorunları varsa giderilmelidir (İlgili makale okunabilir).

Çörekotu öğütülmeden yenirse sindirilemez, öğütülerek yenmesi gerekir. Öğütülmüş çörekotu bekletilmemelidir, yağı kolaylıkla acır ( Oksidasyon) ve zararlı hale gelir. Çörekotunun öğütülmesinde elektrikli kahve değirmeni kullanılabilir, aletin zorlanmaması için uzun süre öğütme yapılmamalıdır.

Çörekotu hafif acımsı ve baharlı lezzette olduğu için kişilerin damak tadına göre yeme şeklinin geliştirilmesi gerekmektedir.

Çörekotunun bileşiminde bulunan proteinlerin sindiriminin kolay olması için aç karnına mide asidiyle doğrudan temas etmesi istendiğinden süt veya yoğurtla yenmesi önerilmemektedir.

Çörekotu çiğneyerek yenirse diğer faydalarına ilave olarak ağız içi ve dişeti bakımı da yapılmış olur. Bu yeme şeklinde dut kurusu veya kuru siyah üzüm birlikte yenerek tat düzenlemesi yapılabilir.

Yeni öğütülmüş çörekotu bekletilmeden rendelenmiş elma veya armuda karıştırılarak veya 2 yemek kaşığı çorba ile yenebilir. Bu maksatla taze sıkılmış meyve suyu da kullanılabilir.

Çocuklara az miktarda muhallebi ile karıştırılarak yedirilebilir veya çocukların sevdiği bilinen gıdalara karıştırılarak verilebilir.

Şeker hastası olmayanlar pratik olması açısından 1 haftalık çörekotu kullanım miktarını bir defada öğütüp bekletmeden bal veya tahin-pekmeze karıştırarak yiyebilirler. Bunun için 100 gr çörekotu öğütülür, bekletmeden 300 gr bal veya 150 gr pekmez ve 200 gr tahine karıştırarak yenebilir. Bu karışım cam kavanozda serin bir yerde güneş ışığı görmeyecek şekilde muhafaza edilmelidir. Çocukların kolay yemesi için bu karışıma kakao ilave edilebilir.

Belirtilen özellikler dikkate alınarak, kişiler kendilerine uygun çörekotu yeme şekilleri geliştirebilirler.

Not: 1-Öğütülmüş olarak hazır satılan çörekotu kesinlikle yenmemelidir, çok zararlıdır.

2- Çörekotu hamilelik döneminde yenmemelidir. Doğuma bir hafta kala başlanıp emzirme süresince yenirse anne ve çocuk sağlığı açısından çok faydalıdır.

3-Çörekotu yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.

Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005.

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..