Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

24 Mart '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Çörekotu

Çörekotu
 

ÖLÜM DIŞINDA HERŞEYE FAYDALI BİTKİ


Latince de siyah anlamına gelen niger sözcüğünden gelen çörek otu faydalı bitkilerimizin arasında yer almaktadır.

Avrupalıların siyah Türk kimyonu diye adlandırdıkları çörek otu birçok rahatsızlıklara faydaları vardır. Ana vatanı, Akdeniz kıyıları olan çörek otunu eskiye dönüp baktığımızda Mısır da firevunlar pidenin üzerine serperek  ve mısırda hekimler göz şişkinliğinde, ödemde, karın ağrısı ve idrar söktürücü olarak tedavide kullanırlarmış.

Belki de şu an da o eski mısır uygulamaları günümüzde hala poğaça, ekmek ve böreklerimizin üzerlerine süsleme alışkanlığını devam ettirmektedir. Halk arasında çörek otunun insanları ve hayvanları nazarlara karşı koruduğuna inanılmaktadır. Tıbbi nitelikleri açısından geniş bir yelpazeye sahip çörek otunun faydalarına  gelince ;

Parazit düşürücü gibi özellikleri bulunmaktadır.

Çörek otu ile ilgili yapılan araştırmalarda şekeri düşürme özelliği gözlenmiştir. Çörek otu immun bağışıklık sistemi güçlendirdiği ve tümör hücrelerini tahrip ederek antikor üreten hücrelerin üretimini arttırdığı gözlenmiştir.

Alerji, astım, baş dönmesi nöbetleri, böbrek, böcek sokması, bronşit, deri döküntüleri, diş ağrısı, diş eti iltihabı, eklem sancıları, egzama, enfeksiyonlarda, göz yorgunluğu, grip, güneş yanıkları, hemoroit, hormon bozuklukları , kolesterol, konstrasyon zayıflığı, yorgunluk, mantar, mide, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıkları, migren, öksürük, romatizma, saman nezlesi, sedef hastalığı, şeker, sinüzit, soğuk algınlığı, süt arttırıcı, uyku bozuklukları, yanıklarda, yara tedavisi, yüksek tansiyon gibi birçok rahatsızlıklarınıza iyi gelmektedir.

Çörek otunun faydaları yazmakla bitmiyor. Bu geniş faydalarından dolayı ölümden başka her şeye çaresi olan çare otu diye adlandırmamız hiç yanlış olmaz.

Bitkinin tohumundan ve tohum yağından yararlanılmaktadır.

İster çay olarak, isterse yemeklerimize, salatamıza, yoğurdumuza ekleyerek bu faydalı bitkiyi tüketebiliriz.

Şimdi sizlere birkaç bitkiden yararlanma şekillerinden bahsedeceğim:

1 çay kaşığı ezilmiş çörek otu tohumuna, 150 ml. Kaynar su ekleyip 10 dk. Demlenip süzülür. Günde bu çayı 2 defa içebilirsiniz.

Bronşit için: 10 ml. Çörek otu yağı sabah, öğle, akşam, 1 kahve kaşığı içilebilir.

Grip, soğuk algınlığı, nezle ve öksüre için; uzmanların verdiği tarife göre:

10 gr. Anason

10 gr. Papatya çiçek

10 gr. Meyan

50 gr. Çörek otu

Bu ezilmiş olan tohumları 150 ml. Kaynar suda 10 dk. Demleyip süzdükten sonra sıcak olarak gün içerisinde gün içerisinde 5-6 fincan içebilirsiniz. (çay her içimde taze olarak hazırlanmalıdır).

Bağırsak parazitlerinde her gün yemeklerden önce 25 damla örek otu yağı içilebilir.

Bronşit için :  anason 50 gr.

Süzme bal 100 ml.

1 diş sarımsak

100 gr. Çörek otu  tohum

Hepsi karıştırılıp 3-4 hafta boyunca sabahları aç karnına 1 çay kaşığı içilmesi uzmanlar tarafından önerilir.

Ya cildimiz için çörek otundan nasıl faydalanabiliriz?

Kistik olan aknelerimiz ve sivilcelerimiz için:

200 ml. Elma sirkesi

1,5 çay bardağı Çörek otu tozu

Çörek otu, sirkeyle karıştırıp ağzı kapalı 6-8 saat dinlendirilir. 6-8 saat sonra tülbentten karşım süzülüp üstteki sıvı dökülür. Dipte kalan tortu asıl kıvam alınır ve çörek otu yağı ile karıştırılıp elde edilen krem tarzı günde birkaç kes akneli, sivilceli yerlere sürülür. Fakat cilt önceden mutlaka temizlenmeli ve temiz cilde sürülmesine özen gösterilmelidir.

Her cildin kolaylıkla uygulayabileceği çörek otu  maske tarifine gelince;

50 gr. Süzme bal

50 ml. Çörek otu yağı

Bal ile karıştırılan çörek otu yağı temizlenmiş cilde süzülür 20-25 dk. Bekletilir ve bol suyla yıkanır. Bu maskeyi boyun ve dekolte de  kullanabiliriz. Maske  sonrası cildimizi gerçek gül suyu ile nemlendirebiliriz.

Göz yorgunları ve şişkinliğinde dinlendirici olarak  ise;

1 çay kaşığı çörek otu 200 ml. Suda 1-2 dk. Kaynatılıp ılık oluncaya kadar bekletilir. Ilıklaşınca bekletilen çörek otu süzülür ve suya batırılır gazlı bez ya da pamukla gözlere koyularak pansuman yapılır. Bu süreç 10 dakikadan az olmamalıdır.

 

 

 

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..