Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '20

 
Kategori
Güncel
 

Corona Notlarım ( 6 )

 

     CORONA VİRÜS  İLGİLİ BAZI NOTLARIM ( 6 )

 

                                                           

Sevgili okurlarım,

Cümlenize günaydınlar diyor ve işlerinizde başarı dolu günler diliyordum.  

10 Mart 2020 ‘den beri tüm dünyada Corona Virüs konusu konuşuluyor.  Başta Çin ve daha sonra ABD, İtalya, İspanya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve komşumuz İran’da, Irak’ta yavru vatan Kıbrıs’ta Corona’ nın büyük etkileri oldu. Tabi zarar gören sadece bu ülkeler değil, bütün dünya’ da  Corona Virüs’ ün  etkisi görüldü. Bu konuda sosyal medyada ve basında birçok konuşmalar yapıldı.  Bu Pandemi Virüs salgını münasebetiyle Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca’nın da hemen hemen her iki günde bir basın mensuplarıyla konuşmaları oldu.

Elimizi vicdanımıza koyalım Sayın Koca’nın bu konuda büyük gayretleri oldu. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’na bağlı bulunan tüm Sağlık Mensupları doktorlar, ebeler, hemşireler, hasta bakıcılar ve diğer tüm görevli memurların takdire değer hizmetleri oldu. Bu hizmetler halkımız tarafından da alkışlandı. Ancak bu arada görevleri sırasında 41 sağlık çalışanımızı da kaybettik.  Onları da rahmetle anıyorum. 

 

Bu yazımı yazdığım sıralarda (01.06.2020) tarihli itibariyle dünyada vaka sayı: 6.089.203 ve toplam hayatını kaybedenlerin sayısı 368 bin 696 ‘ya ulaştı. Türkiye’de ise:  Vaka sayısı: 163 bin 103 ‘e ve vefat edenlerin sayısı 4 bin 515 ‘i bulduğunu öğreniyoruz. Vefat edenleri rahmetle anıyor, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Toplam iyileşen hasta sayısının da 130 bin 550’yi bulduğunu öğreniyoruz. Bu da bizi sevindiriyor.

 

1 Haziran’dan itibaren yasakların çoğu kaldırıldı. Lokantalar,  kahveler,  berberler,  kuaförler, AVM’ler marketler, esnafların İş yerleri gibi yerler açıldı. Şehirlerarası seyahat yasakları kaldırıldı, ancak  % 50 oranında yolcu alınacak. Tamam bunlar oldu da Bilim Kurulu Üyelerimiz olsun, Sağlık Bakanımız Sayın  Dr.  Fahrettin Koca olsun “ tedbiri elden bırakmayalım, temasa ve  maske takmaya devam edelim  ve temizliye    dikkat edelim, aradaki temas en az bir buçuk metre olmalıdır” diyorlar. Bu Pandemi virüs ile mücadele konusunda üç bilim adamlarımızın görüşlerine yer vermek istiyorum:

 

  • Lokantalarda Çatal- Kaşık- Bıçak Tek Kullanımlık Olsun.

 

Gazi Üniversitesi Rektörü, Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan, salgın tedbirleri kapsamında ve yarın yeniden faaliyete başlayacak restoranlarda uyulması gereken kurallara dikkat çekti. Servis ürünlerinden virüs buluşma olasılığının pek olmadığını söyleyen Demircan,  “ 60 derecenin üzerinde yıkanmalı. Uygun yüzey, uygun maddeyse klorlu sularla temizlenmelidir.  Riski atmak için tek kullanımlık servis ürünlerini öneriyoruz” dedi.  

 

  • Seyahatlerde,  aracın yan koltuğu boş olmalı.

 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel,  seyahatlerin vaka sayısını artırmadan yapılabilmesi için önlem alınması gerektiğini söyledi. Pazartesinden itibaren ( 1 Haziran 2020), başlayacak normalleşme planına ilişkin açıklamalar yapan Prof. Dr. Yamanel;  Şehirlerarası yolcu taşıyan araçlarda bir koltuk boş bırakılmasını istedi. Araçlarda çapraz olarak oturulmalıdır” dedi.

 

  • Havuzlarda yeterli klor varsa, virüs yaşamaz.
  •  

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik ise şu uyarıda bulundu: Havuzlarda klorlama önemlidir,  Yeteri kadar klor varsa korona virüsün burada yaşaması imkânsız” dedi. Prof. Dr. Çelik:  İnsanlar bir başkasının tükürüğünü yutarsa sıkıntılı olabilir, o açıdan sosyal mesafe kurallarına uyulması gerekiyor. Plaj veya havuzda, şezlonglara yakın güneşlenirken de çok yakın durmaktan kaçınmak gerekir “ dedi. ( Bilim Kurulu Üyelerinin bu üç görüşlerini gazetelerden aldım / A.G. )   

 

Sözün özü, bazı yasakların kaldırıldığı şu günlerde Corona Virüs tehlikesi bitti demeyelim. Daha bazı il, ilçe ve köylerimizde Corona Virüsün etkisinin ve vaka sayısının görüldüğünü, devam ettiğini sosyal medyadan öğreniyoruz. Sayın bilim adamlarımızın dediği gibi kendimizi izole edip sosyal mesafe gibi kurallara dikkat edelim.  İnşallah bugünler de gelir geçer diye dua edelim…  

 

   VE 65 LERİN DURUMU:

 

65 yaş ve daha yukarı yaşlarda bulunan vatandaşlarımızdan şikâyetler alıyoruz.  Ben de onlardan biriyim. 77 gündür dışarıya çıkmıyoruz. Sadece Pazar günleri 3-4 saat dışarıya, sokağa çıkabiliyoruz. Bankaya gidemiyoruz Eczaneye gidip ilaç alamıyoruz, bir dairede işimiz olsa onu de yapamıyoruz.  Bu konuda bir esneklik yapılmasını Sayın büyüklerimizden bekliyoruz. Bizler emekliğiz,  ama aydın ve uygar insanlarız.  Mesafe ve sağlık bilgisi gibi kurullara uymayı da çok iyi biliyoruz. Lütfen bize de bir kolaylık sağlayınız diyoruz. Daha nice sağlık dolu ve Coronasız günlere efendim.

Hoş ve esen kalınız efendim.

 

 

Abdülkadir GÜLER 

 

05 Haziran  2020

 

 

 

 

                  

      

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..