Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '20

 
Kategori
Güncel
 

Corona Miladından Sonra

Tüm dünyayı kasıp kavuran Corona Virüsü sonrası yeni bir dünyaya uyanacağımız kesin. Sosyolojik olarak Ülkeler kendilerini yeniden dizayn edecek, kara günlere yönelik öncelikle pandemik hastalıklar için pro aktif türden önlemler alacaklardır. Bu yüzden kendi kendine yetebilen üretim çabalarına girecekler. Özellikle sağlık, besin, su konusu hayatidir. Üzücü olan kimi ülkelerin ekonomileri bu duruma dayanamayacak ve ekonomik olarak çökecek, yoğun olarak yoksulluk ve açlık ortaya çıkacaktır.

Karantina özel günlerinden sonraki günlerde ise bireysel olarak bir kısım davranışlar yoğun olarak yaşanacaktır diye düşünüyorum. Corona artık yaşamsal miladı bir tarihsel dönemdir. Yaşam benim için kişisel olarak evlilik öncesi ve evlilik sonrası değil. Çocuk öncesi çocuk sonrası miladı taşırdı.

Ancak bundan sonra yaşamımız Corona öncesi (C.Ö.) ile Corona sonrası (C.S.) miladi süreci kapsayacaktır.

Sonrasında ne mi olacak? Corona virüsü nedeni ile bir arada kalmak zorunda kalan eşler stres altında sürekli bir çatışma haline girmiş olacak, her biri diğerinin açıklarını ve eksik yanlarını kendisine uyumlu olmayan tutumlarını çok yoğun gözlemleyeceklerdir. Bu da eşlerin süreç sonucunda birbirlerinden ayrılmasına neden olacak boşanma davaları patlayacaktır.

Corona virüs baskısı sonucu virüs kapıp hasta olma kaygısı ile evde zorunlu/gönüllü karantina altında yan yana yaşayan aile bireyleri çeşitli psikolojik hastalıklara yakalanmış olacak ve psikologlara bu süreçten sonra yoğun olarak başvurulacaktır.

Evde karantina altındayken zamanı geçirmek adına sürekli mutfağı merkeze alan anlayışla yaklaşmak, sürekli olarak kg artışı sağlayacak karantina sonrası herkes diyetisyenlere koşacaktır.

Ayrıca, fazla kilolar aynı zamanda terzilere ve giyim mağazalarına talebi artıracaktır.

Bu süreç sonrasında kapalı olan ve bu nedenle kılların tüylerin hegemonyası altına girerek mağara insanına dönen herkes berber ve kuaförler de yoğun rağbet gösterecektir.

C.S. miladi dönemde güzellik ve SPA salonlarına da talebin artacağı konusu kehanet değildir.

Ayrıca sağlığımız konusunda daha pro aktifçi önlemler için Check Up yaptırılması ile özel sağlık sigortasına da ilgi artacaktır.

Virüs sonrası hem kişisel hijyene hem de beslenmeye fazlası ile dikkat edilecektir.

Kapitalist ve liberal toplumlar daha da devletleşecektir. Milli ve Ulus devlet kavramı ön plana çıkacak. İnternet yaşamımıza daha da etkin hale gelecek. Salgınla mücadelenin ön safındaki kahramanlar olan sağlık çalışanlarının fedakârlıkları, yenidünyanın kurucuları olarak belirlenecek. Bilim, bugüne kadar hiç olmadığı kadar saygınlığını artıracak. Eskiden olduğu gibi yine aileler, çocuklarının büyüyünce doktor olmasını isteyecek. En bağımsız hissettikleri üniversite çağında evlerine kapanan gençler, yine en bencil oldukları yaşlarda topluluk ruhuna uygun hareket etmeyi öğrenecek.(mi?) Bir virüsün gücünü kavrayan herkes, yaşadığı dünyaya karşı daha duyarlı ve hassas olacak! Tüm bu kâbus bittiğinde, bir arada olabilmenin değeri anlaşılmış olacak.

İnsanlığı diz çöktüren görünmez olan kendisi çok küçük etkisi ve tahribatı çok büyük olan Corona öncesini biliyoruz, sürecini de yaşıyoruz sonrasını da eğer yaşarsak göreceğiz.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..