Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '20

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

corona virüsü

Corona virüsü ’nün Düşündürdükleri
 
Bütün dünya ile birlikte üç ay önce bir virüs girdi gündemimize, hayatımız alt üst oldu. Sosyal hayatımıza virüs girdi, virüsle yatıyor virüsle kalkıyoruz, Sosyal mesafe diye bir kavram girdi gündemimize,Yıllar sonra Tekalif-i Milliye nin ne demek olduğunu öğrendik, Konuşmalarımız, esprilerimiz, sosyal medya yazışmalarımız, muhabbetlerimiz onun üzerine konuşulur oldu. İleriki yıllarda anılarımıza konu olacak insanlar çocuklarına torunlarına virüs yüzünden geçirdiği izole edilmiş günlerini anlatacaklar. Kim derdi ki bir virüsün tüm dünyanın gündemine oturacak ve dünyayı esir alacak, bilim kurgu filmlerinde bile anlatılsaydı ne kadar inandırıcı olurdu?
 
Şimdi düşünmek lazım, bir virüs insan hayatını bundan sonra nasıl etkileyecek, insanların davranışları, insan ilişkileri nasıl bir değişime uğrayacak, ya da uğrayacak mı? Hangi meslekler gözde meslek olacak, Duyguları, yaşantısı, hayata bakış tarzını nasıl etkilenecek, Ekonomi, Teknoloji, nasıl bir yöne evirilecek, Şu bir gerçek ki hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
 
Peki, Bu zorlu süreçten İnsanların, kurum ve kuruluşların çıkarması gereken dersler nelerdir? .Bu virüs olayı bana olumlu ya da olumsuz birçok Atasözlerini aklıma getirdi; ‘’Zor oyunu bozar’’, Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’’, ‘’Fırtına eken lodos biçer’’  ‘’Ak akçe kara gün içindir’’  ‘’Sakla samanı gelir zamanı’’  ‘’Taşıma su ile değirmen dönmez’’ Tırnağın varsa başını kaşı’’  ‘’Elden gelen öğün olmaz o da zamanında gelmez’’  ‘’Temizlik imandan gelir’’ ‘’Kanatlar senin değilse yükselmek felaketindir (La Edri).
 
İnsanlığa düşen görev, Her şerde bir hayır vardır diyerek buradan nasıl bir ders çıkarılası gerektiğine kafa yormaktır. Belki bu virüs olayı unuttuğumuz birçok değeri hatırlatacak, devletler sosyal devlet olmayı hatırlayacak, bu süreçte kazanılan birçok olumlu davranış yaşantımızda süreklilik kazanacaktır. Sosyal yaşantımızı ve insan ilişkilerimizi sorgulamamıza ve yeniden düzene koymamıza neden olacaktır. Yeni düzenlemeler hayatımıza girecek, önceliklerimiz değişecek, artık günlük yaşamayacağız ama günümüzü kaliteli yaşayarak değerlendireceğiz.
 
Evde kalma günleri en çok bizlere empati yapmayı öğretmeli, çünkü insanlığın son yıllarda buna çok ihtiyacı vardı, bireyselleşmiş, tüketim çılgınlığına yakalanmış, doğaya acımasızca saldırmıştı, açık büfe ve serpme kahvaltı saçmalığına kapılmıştı. Bu kısa süreli evde kalma özgürlüğün anlamını hatırlatmalı bize, artık suya sabuna dokunacağız, yaşayarak öğrenme daha etkili ve kalıcı olacaktır.
 
Şunların düşünülmesi gerekir diyorum,Bizim kuşak daha ilk okulda iken ilk öğrendiğimiz bilgilerden biri tarımda kendi kendine yeten yedi ülkeden biriyiz öğretilir şu bölgede  şu bölgede  şu üretilir öğretilirdi ,acaba bundan sonra buna ihtiyaç duyacak mı ülkeler, bu virüs sonrası devletlerin ve insanların sosyal hayatında ve ilişkilerinde ne gibi değişiklikler ve tehlikeler bekleniyor, insanların bu süreçte psikolojileri nasıl etkilenecek ve nasıl tepki verecekler, boşanmalar artacak mı, dünya nasıl evirilecek ekonomi nasıl yön değiştirecek, terör ve savaşlar nasıl bir hal alacak, terk edilen ‘’Milli ve ulus devlet’ ’önem kazanacak mı?, Teknoloji nereye evirilecek, hangileri öncelik haline gelecek, Sanırım bu süreçte bu sorulara cevap aranacak. Ayhan ŞİMŞEK
 
   ‘’Kuşlar gibi uçmayı balıklar gibi yüzmeyi öğrendik, Kardeşçe yaşamayı öğrenemedik’’M.L.King
 
‘’Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve Bir orman gibi kardeşçe sine’’ Nazım
 
      #Evdekal 
 
     #Coronavirus
 
     #Bizbizeyeteriztürkiyem
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 33
: 490
Kayıt tarihi
: 09.05.16
 
 

Eğitim ensitüsünü bitirdim, Fen bilgisi öğretmenliği yaptım, Türkiyenin bir çok yerinde ve okulun..