Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '20

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Covıd-19 aşısı Plasebo etkisi

COVİD-19 AŞISI VE PLASEBO ETKİSİ

        Devletimiz; aşı ve aşı teknolojisi ile uzman kadrosu bakımından Dünya sıralamasında ilk dört ülke içinde sayılıyor.

        2016 yılı içinde yaşanan hain FETÖ kriptolarının temizlenme süre sırasından yetişmiş uzmanlar bakımından boşluklar meydana gelmesine rağmen kısa zamanda toparlanarak operasyonel seviyeyi yakadı.

         2016 sonrası gerek teknolojik ekipman ve gerekse yetişmiş uzman derhal harekete geçilerek yeniden yapılandılar.

         Rutin kullanılan aşılar veya çocukların zamanlı aşılarının üretiminde görev üslenmiş, GATA (Gülhane Askeri Tıp Akademisi) ve UMUMİ HIFZISSIHHA kurumu alyapıları yeniden yapılandırıldı. İleri teknolojik alt yapı ve uzman kadroları hızla tamamlandı.

          Yetkililerin veya uzman yetkililerin resmi açıklamaları, aşı tasarım ve üretim teknolojileri bakımından ileri seviyede olduklarını belirtiyorlar.

          Devletimizin sağlık sistemi Dünya ölçeğinde ilk dört hatta daha ileri seviyede geliştiğini, yerleşke, medikal ekipman, gelişmiş ileri teknolojik görüntüleme ve tanı alt yapısı gelişmiş ülkeler seviyesinde olduğu açıklanıyor.

 

          Alış geliştirme, tasarım, üretim, dağıtım ve muhafaza altyapısı olarak, hem UMUMİ HIFZISSIHHA kurumu, hem beş altı üniversitemiz, hem de üç özel sektör organizasyonu izinli çalışmalarına devam ettiği bildirilmektedir.

 

           Dünyada COVID-19 aşısı için basından takip ettiğimiz ve yetkililerin açıklamalarına göre 4-5 ülke aşılarının kullanılabilirlik lisansı aldığını öğreniyoruz.

 

           2 Tip aşı üzerinde çalışmalar tamamlandığı açıklandı. İnaktif aşı, ve MRNA aşısı lisansı alındı.   

           İnaktif aşı; bu güne kadar kullanılan diğer aşılardaki usulle üretilen aşı tipidir. Yani zayıflatılmış mikrop üretilerek insan bağışıklık tarafından bu zayıflatılmış mikroplar vasıtası ile vücuda giren esas mikropla mücadele etmesi ve yenmesi sağlanıyor.

 

           MRNA aşısı ile, İnsan DNA sının bir yedek kopyası olan RNA molekülünün zincirinden bir bölüm alınarak yerine kodlanmış molekül eklenmesi yöntemi ile üretilen aşıdır. Bildiğimiz bitkiler özellikle tarım ürünlerinde yüksek verim alınmak için yapılan GDO tarzı bir uygulama,  Türk’çesi bu.

 

          Doğal olarak bu MRNA aşısı tartışılıyor değişik kaygılar dile getiriliyor.

          Devletimiz yetkililerinden açıklandığına göre, Çin tarafından üretilen ve tescil edilen İnaktif modeli aşı, Ülkemizde kullanılacak.

          Tabi ki bu aşı Ülkemizde yetkili uzmanlar ve yetkili kurumlarda  incelenilecek sonra uygulama izni verilecek.

           Devletimiz MRNA aşısına sıcak bakmıyor.

 

            Aşı gönüllüler üzerinde deneniyor. Her iki gönüllüden birine gerçek aşı, diğerine serum uygulanıyor, ancak ikiside gerçek aşı yapıldığını biliyor.

            Bu gönüllüler yeterli süre gözlem altına alınarak izleniyor ve etkiler test ediliyor.

         

           Serum yapılan gönüllü üzerinde aşının PlASEBO etkisi gözlemleniyor.  Bilindiği gibi İnsan vücudu “sana ağrı kesici iğne yapıyoruz” diyerek serum yapılan kişi ağrı kesici yapıldığına inandığı için ağrısının kesildiği bilimsel olarak kayıt altına alınmıştır.

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..