Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '20

 
Kategori
Güncel
 

Covid 19 ve FAO Basın Bülteni

COVID-19’un gıda ticareti ve piyasalarındaki hafifletici etkileri ile ilgili Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü QU Dongyu İtalya/Roma’dan, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus , Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Genel Direktörü Roberto Azevedo İsviçre/Cenevre’den ortak açıklama yaptı ve bu açıklama bir basın bülteni ile 01 Nisan 2020 günü açıklandı. Basın Bülteninde bu örgütlerin COVID 19 ile ilgili açıklamaları tüm dünyanın Sağlık ve Gıda Güvenliği için dikkate alması gereken değerlendirme ve önerileri kapsamaktadır.

Basın bülteninde şu hususlara yer verildi. Dünyadaki milyonlarca insanın gıda güvenliği ve geçim kaynakları uluslararası ticarete bağlı. Ülkeler artan salgını önlemek için yasal tedbirleri yürürlüğe koyarken, gıda temini, küresel gıda ticareti ve gıda güvenliği üzerindeki olası etkileri azaltmak için de ayrıca özen göstermeli.

Ülkeler vatandaşlarının sağlığını ve refahını korumak için harekete geçerken, alınan her türlü ticari önlemelerin gıda temininde aksama yaratmamasından emin olunmalı. Tarım ve gıda endüstrisi işçilerinin hareketlerini kısıtlayacak ve yiyecek konteynerlerinin sınırda gecikme yaşamasına sebep olacak aksamalar  kolay bozulan gıdaların çürümesi ve gıda israfının artmasıyla sonuçlanabilir.

Gıda ticaretindeki sınırlamalar gıda güvenilirliği üzerinde de gerekçesiz endişeler oluşturabilir. Şayet böyle bir senaryo gerçek olursa, bu durum gıda talep zincirinde kesintiye yol açar ve başta en kırılgan ve gıda güvensizliği yaşayan topluluklar için sert sonuçlar doğurur.

Gıda mevcudiyetine ilişkin belirsizlik, küresel pazarda darlık yaratarak bir ihracat kısıtlamaları dalgasını tetikleyebilir. Bu tür reaksiyonlar gıda arzı ve talebi arasındaki dengeyi değiştirerek fiyat artışlarına ve fiyat değişkenliğinin artışına neden olabilir. Önceki krizlerden bu tür tedbirlerin özellikle düşük gelirli, gıda açığının olduğu ülkelere ve çaresiz ihtiyaç sahiplerine yiyecek tedarik etmeye çalışan insani yardım kuruluşlarının çabalarına zarar verdiğini öğrendik. 

Bu tip zarar verici tedbirlerin tekrarlanmasının önüne geçmeliyiz. Böyle zamanlarda uluslararası iş birlikleri hayati önem kazanır. COVID-19 tecritlerinin ortasında, gıda sıkıntısı yaşamamak adına ticaretin mümkün olduğunca serbestçe akmasını sağlamak için her türlü çaba gösterilmelidir.

Benzer şekilde, işleme ve satış bölümlerindeki gıda üreticileri ve gıda işçilerinin de korunmaları hastalığın yayılmasını önlemek ve gıda tedarik zincirlerinin devamı için kritik öneme sahiptir. Sıkı güvenlik gereklilikleri altında tüketiciler, başta yaşlılar ve çocuklar gibi en çok muhtaç olanlar olmak üzere, kendi topluluklarındaki yiyeceklere erişimleri olmaya devam etmelidir.

Ayrıca gıda ticareti tedbirleri, gıda üretimi, tüketimi ve stok seviyeleri ile gıda fiyatları hakkındaki bilgilerin gerçek zamanlı olarak erişilebilir olmasını da sağlamalıyız. Bu; belirsizliği azaltır, üreticilerin, tüketicilerin ve ticaret ile uğraşanların daha bilinçli kararlar almasını sağlar. Hepsinden önemlisi, panik alışverişinin ve gıda ile diğer tüketim malzemelerin stoklanmasının kontrol altına alınmasına yardımcı olur. 

Şimdi dayanışma gösterme, sorumlu hareket etme ve ortak amacımız olan gıda güvenliği ve beslenmenin gelişimini sağlayarak dünyadaki insanların genel refahını arttırmaya bağlı kalma zamanı. COVID-19'a verdiğimiz yanıtın, temel gıdalarda kıtlık yaratmaya, açlık ve kötü beslenmeyi şiddetlendirmeye izin verir nitelikte olmamasına dikkat etmeliyiz.

Görüldüğü gibi basın bülteninde değinilen açıklamalar insanlığın geleceği için çok önemlidir. Dünyanın bilimsel veriler ışığında hareket eden, global sorunlar karşısında çözümler üretmeye çalışan bu güvenilir örgütleri basın bültenindeki değerlendirme ve önerileri ile insanlığa doğru yolu göstermeye çalışmaktadırlar. Covid 19 ile dünya bugüne kadar hiç görülmeyen ve alışık olunmayan bir sürece giren dünya için krizden çıkış için yol haritasını ortaya koydular.   

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..