Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '20

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

COVİD19 un ekonomi sonuçları

COVİD19 (KORONA) krizinin ekonomi sonuçları ve öneriler  

Turizm, Ticaret, İnşaat ve zorunlu olmayan hizmet sektörlerindeki daralmalar KÜRESEL ve ULUSAL EKONOMİLERİ küçültecektir. Bu durum GSMH yı da küçülteceği için Devlet Bütçesinin ana kalemi olan VERGİ GELİRLERİNİ de azaltacağından TÜRKİYE GİBİ devletlerin ana problemi bütçe açıklarının daha da büyümesidir. Bütçe Açığının (bulunabilirse) borçla kapatılması faizleri yükseltir veya para arzının artırımı değerini düşüreceği için her iki halde de enflasyonun tetiklenmesine ve dengesizliklere neden olacaktır.

BU DURUMDA alınması gereken öncelikli önlemler;

1...Devletin zorunlu olmayan harcamaları acilen ertelenmelidir.

2...Tüm vatandaşların gelir düzeyi düşerken KAMU ve ÖZEL ÇALIŞANLARIN ‘hesaplanacak miktar üzerindeki’ ücretleri azaltılmalıdır.

3...Ücretlerin indirimi oranında KİRALARDA azaltılmalıdır.

4...KOBİ Denetleme ve Düzenleme HOLDING A.Ş kurularak KOBİ’lerin Yönetsel ve  Finansal sorunlarının gerçekçi çözümü için uygulama destekleri verilmelidir. 

5...Devletin sosyal fonksiyonunu olabilecek güçlü şekilde harekete geçmesi için AFAD organizasyonuyla İşsizlerin, Yoksulların, (Çocuk ve Yaşlı) Muhtaçların hayatlarını devam ettirmeleri için gerekli temel destekler düzenli verilmelidir.

6...Devletin devamı öncelikle malın ve servetin güvencesini sağladığından belirli sınırın üstünde varlığı olanlardan SERVET VERGİSİ tahsili ve DEVLET TAHVİLİ mecburiyeti yukarıdaki maddelerin uygulanmasını kolaylaştıracaktır. SONRASINDA ulusal ekonominin (özellikle tarım ve hayvancılığın)  güçlenmesi için gerekli program yapılmalıdır.

TABBİ Kİ perspektifimle yazdığım bu blog tartışmaya ve düzenlemlere açıktır. 

Kadri KANPAK

kadrikanpak@hotmail.com

 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..