Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '15

 
Kategori
Güncel
 

Çözüm süreci, Eşme ruhu ve TSK...

Çözüm süreci, Eşme ruhu ve TSK...
 

Umarım, bu mektup "son mektup" olur...Çözüm, bu yıl da olmazsa, bir daha hiç olmaz gibime geliyor.


GENELKURMAY BAŞKANI, "TSK'NIN PYD VE PKK İLE İŞBİRLİĞİ YAPTIĞI" İDDİASINA GÖSTERDİĞİ TEPKİDE HAKLIDIR...

İddia edildiği gibi, Süleyman Şah Türbesi Operasyonu sorasında, PYD/PKK ile bir "işbirli" yapıldıysa, bu işbirliği TSK tarafından yapılmaz. TSK, Hükümet'ten talimat almadan böyle bir işbirliği yapamaz...TSK, ancak Hükümet'ten aldığı emri uygular.

Eğer, TSK da, Hükümet'ten bu şekil bir emir almadan PYD/PKK ile bir işbirliği yaptıysa, eleştirilebilir ve hatta suçlanabilir de...

Ama, ben TSK'nın, Hükümet'ten bu konuda bir emir almadan, böyle bir işbirliği yapacağına inanmıyorum... Bu nedenle, böyle bir iddiada bulunanlar, eleştirilerini TSK'ya değil; Hükümet'e ya da başka bir adrese yöneltmelidirler.

x      x       x

25 Şubat 2015 günü, "Süleyman Şah Operasyonu'nun askeri strateji ve taktik yanı" başlığı ile yayınladığım bloğumda, mealen ve özet olarak ;

"HDP Genel Başkanı Demirtaş, bu operasyona PYD ve YPG'yi dahil ederek bu harekattan pay çıkarmak istediğini ve bunun tamamen uydurma bir iddia olduğunu, PYD ve YPG'nin tamamen etkisiz eleman olduklarını, TSK'nın onları hiç umursamadan türbeye ulaştığını" yazmıştım.

Şimdi, bu operasyonla ilgili olarak, aynı iddia gündeme gelince, doğrusu midem bulandı. Aklıma, ilk gelen husus, "böyle bir işbirliğini siyaseten yapıldıysa, bunun Genelkuramay Başkanlığı'ndan gizlendiği" oldu.

Düşündüğüm bu husus, bu operasyonun askeri açıdan başarılı bir harekat olduğunu gölgelemez. Böyle bir anlaşma olmasa dahi, TSK'nın, türbeye yönelik bu harekatta, önüne kim çıkarsa çıksın ezip geçeceği bir gerçektir...

Şimdi gelelim Eşme ruhuna... Bunu anlayabilmek için, Öcalan'ın 2013 Nevruzu'ndaki mektubuna bir göz atmamız gerekir.

ÖCALAN'IN, 2013 NEVRUZ MEKTUBUNUN İÇERİĞİ...

A -- Öcalan bu mektubunda şunları diyor :

-- "Tıpkı yakın tarihte, Misak-ı Milli çevresinde Türkler ve Kürtlerin öncülüğünde gerçekleşen Kurtuluş Savaşı'nın, daha güncel ve daha derin bir türevini yaşıyoruz"

-- Öcalan, bu sözleri ile sürecin yalnızca Türkiye'nin ilgi sahasında olmadığını, Misak-ı Milli hudutlarını içine alan bir bölgeyi de ilgilendirdiğini vurguluyor.

-- Ortadoğu ve Türkiye'yi birlikte değerlendiriyor; "Yeni bir Ortadoğu" ve "Yeni bir Türkiye" sürecine girilmesi gereğini dile getiriyor ve

-- "Bölünmeye" karşı çıkıyor ve inadına "birleşmekten" söz ediyor.

B -- 2015 NEVRUZ MEKTUBUNDAKİ "EŞME RUHU" VURGULAMASI...

Öcalan'ın, 2015 Nevruz mektubu, 2013 mektubu kadar ayrıntılı değil ama, bu mektubunda da, üzerinde durduğu konular, 2013 mektubunu destekliyor.

Öcalan, mektubunda, "demokrasi, özgürlük, kardeşlik ve onurlu bir barış için yürüttüğümüz mücadele tarihi bir eşiktedir" dedikten sonra, sözlerine, "Kobani direnişini ve zaferini kutluyorum, bu temelde 'Eşme ruhunu' halkımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum" şeklinde devam ediyor.

Öcalan, "Eşme ruhu" deyişi  ile, Süleyman Şah Türbesi'nin taşındığı Eşme köyünün Kürt bölgesi içinde olduğunu vurgulayarak bu olayın da, "Türkiye ile PYD'nin bir anlaşması ile gerçekleşmiş olduğunu" demek istiyor. Bu vurgu ile, "Çözüm Süreci"nin, yalnızca Türkiye'yı değil, bulunulan coğrafyayı da ilgilendirdiğini hatırlatıyor.

SONUÇ :

1. Süleyman Şah Türbesi operasyonu sırasında , TSK ile PYD/PKK arasında bir  işbirliği yapıldığını iddia edenleri ve bu konuda TSK aleyhine toplumda "olumsuz yargı" oluşturan bir kısım medyayı, bloğumun başında belirttiğim nedenlerle, şiddetle kınıyorum... Eleştirilerin adresi TSK olamaz. Bu mümkün değildir.

2. Öcalan'ın "Eşme ruhu" vurgulamasını da, "Çözüm Süreci içinde, özellikle sürecin sınırdaş olduğumuz coğrafyayı simgelemek için ortak bir çizginin üzerinde bir yere koymak gerekir" diye düşünmekteyim.

 

cdenizkent

24 Mart 2015

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..