Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '19

 
Kategori
Sinema
 

Creed II : Efsane Yükseliyor

Benim gibi kırklı yaşlarda olan ve özellikle erkek okuyucularım için 1980’lerin sonunda izlediğimiz Rocky 4 efsanesinin yeri başkadır. Tam da ergenlik dönemimize rastlamıştı çünkü.

Esasen filmin görünen omurgasında motivasyon, başarı, güç, mücadele, yılmamak ve kaslı vücutlar olmuş olsa da, birtakım politik mülahazalardan beri kılınamayacak bir filmdi. Tabiî  o yaşlarda aklımız bu işlere ermiyordu.

Marx ve saz arkadaşları Engels ile Lenin’in kocaman kocaman posterlerinin Ivan Drago ile Rocky’nin yapacağı karşılaşmanın salonunun duvarlarına asıldığı sahne; politbüro üyelerinin demir perde ülkesi ciddiyetiyle müsabakayı seyretmesi…

Hayatımda ilk kez o filmde dinlediğim  ve o günden beri de dinleyedurduğum ex-SSCB'nin millî marşı…Filmin sonunda da Rocky’nin ağzı gözü dağılmış hâlde verdiği politik mesajlar.

11 Ocak 2019 Cuma (dün)  Türkiye’de vizyona giren “Creed II: Efsane Yükseliyor” filmiyle ilgili birkaç şey söylemeden önce, bunca şeyi yazmak zorundaydım. Creed II’nin kökleri otuz kırk yıl önceki Rocky serisine dayanıyor çünkü.

Özellikle Rocky IV’e… İşte o filmde Rocky; Rus rakibi Ivan Drago’yu efsanevi şekilde yenmişti.  

Vizyona yeni giren Creed II’ de ise, Rocky’nin dostu  Apollo’nun oğlu ile Ivan Drago’nun oğlu Victor karşılaşıyor.

Bana göre tüm zamanların en iyisi olan Rocky IV’ten daha iyisini seyretmeyi zâten beklemediğim için Creed  II' de,  hiç hâyâl kırıklığı yaşamadım.

Filmin en ayrıcı yanlarından biri, çocukken izlediğimiz ve duyguları, hisleri alınmış Ivan Drago karakterine, Creed II’de biraz şahsiyet ve duygu kazandırılmış.

Özellikle 1985’teki efsanevi yenilgisi için  “O maçtan sonra her şeyimi kaybettim. Ülkemi, saygınlığımı, karımı…” repliği oldukça dokunaklıydı.

Ivan Drago’nun Rocky ile yıllar sonra karşılaştığı ilk sahne…

Rocky’nin;  Apollo’nun oğlu Adonis Creed ile Ivan Drago’nun oğlu Victor’un maç yapmasına ilk anda karşı çıkması ve gerekçe olarak da  “O çocuk yıllarca babasının mağlubiyetinin kini ve nefretiyle büyütüldü” sözleri…

55 yaşında olmasına rağmen “bu kadın nasıl bu hâle gelmiş?”  diye gerçekten de üzüldüğünüz ve ilk gördüğünüzde inanamadığınız, bir zamanların, hayâlleri süsleyen koskoca Brigitte Nielsen'i  sürprizi…

Acı vermek istiyorsan acı çekmeyi de göze almalısın, beynini kapa kalbin konuşsun, kaybedecek bir şey olmayan bir dövüşçüden daha tehlikeli bir şey yoktur…replikleri ise filmin belirleyici beylik sahnelerinde kullanılmış olanlarından sadece birkaçı.

Peki  Rus Dragon’un oğlu Victor ile, Amerika’lı Apollo’nun oğlu Creed’in yapacağı dünya ağır sıklet boks müsabakasını hangisi kazanacak? Rocky,  Creed’e destek olacak mı?

Filmin sonlarına doğru, sadece sayılı saniyelerce de olsa, sizi eskiye götüren o efsanevi müziklerden tam da yerinde birazcık dinlemek için bile olsa…

Hafta sonunuzu keyifli ve nostaljiyle geçirmek için izlemeye değer.

Sabrın sonu ile

 

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..