Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '14

 
Kategori
Tarih
 

Cromna Paraları

Cromna Paraları
 

Cromna parası


Paranın Tarihçesi

Paranın olmadığı eski çağlarda deniz kabuğundan kıymetli metallere kadar çeşitli mallar değişim  aracı olarak kullanılmaktaydı. Tarihi kayıtlara göre, M.Ö.118 yılında Çinliler deri para kullanmışlar,ilk kağıt para da yine Çin’de  M.S. 806 yılında ortaya çıkmıştırParanın tarihçesiBatıda ise kağıt paraların basılması ve kullanılması 17 nci yüzyılın sonlarına doğru olduğu belirtilmektedir.

Madeni Para

İlk madeni para M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu’da yaşamış zengin bir halk olan Lidyalılar tara­fından kullanılmıştır. Bir fasulye tanesi bü­yüklüğünde ve biçimindeki bu madeni paralar yüzde 75 altın   ve yüzde 25 gümüş alaşımı olan elektrumdan yapılmıştı. Lidya Kralı Krezüs, daha sonra saf altın ve gümüş paralar bastırmış. Daha sonra da  eski Yunan, Anadolu, Ege Adaları, Sicilya ve Güney İtalya kentleri de kendi paralarını bastır­maya başlamışlar. Bu paraların en değerli olanları ise  altın paralardı. Sonra sırasıyla gümüş ve bakır paralar gelmekteydi.

Yunan madeni para basımı 500 yıl sürmüş. İlk madeni paralarında tunç, daha sonraları gümüş kullanan Romalılar da benzer yöntemlerle para basmışlar. Çin’de ise, orta­sında  kare delikler olan tunç   madeni paralar günümüzden en az 2.500 yıl önce kullanılmaktaydı.

İslam coğrafyasında ise ilk para  Halife Ömer (634-644) döne­minde bastırılmıştır. Osmanlılarda ise ilk gümüş para olan akçe 1326'da Orhan Bey döneminde bastırıldığı kabul edilmişse de, yakın dönem­lerde babası Osman Bey’in bastırdığı bir akçe   bulunmuştur.Fatih Sultan Mehmet döneminde de akçe ve pul denen gümüş ve bakır sikkeler  basmışlar. İlk Osmanlı altın parası Fatih tarafından 1477'de çıkarılmıştı. Üzeri tuğralı ilk Osmanlı parası ise III. Mehmet döneminde (1595-1603) basılmıştır.Kağıt para çıkarma yetkisi 1863'te Osmanlı Bankası’na verilmiştir. Cumhuri­yetin ilk yıllarında Osmanlı madeni paraları­nın kullanımı sürmüş ve 1924-25'te çıkarılan yasa­larla altın ve gümüş paralar kaldırılmıştır.

İlçemiz Kurucaşile’de  geçmişte Cromna adıyla Karadeniz’de bir kent merkezi olduğu dönemlerde para basılmış ve bu paralar günümüzde müzelerde sergilenmektedir. Gümüş olarak basılan bu paraların özellikleri ise ön yüzünde sola bakan Zeus’un resmi, arka yüzünde ise sola bakan bir bayan büstü bulunmaktadır. Cromna paralarının hepsi gümüşten yapılmış olup; gramajları farklıdır. Paphlagonia’da Cromna(Kurucaşile)dışında,Sesamos-Amastris (Amasra), Sinope (Sinop), Pompeiopolis (Taşköprü) kentlerinde de para basılmıştır.

Cromna Paraları

Gümüş  3.13 gram / rachm / Ön yüzünde sola bakan Zeus büstü / Arka yüzünde sola bakan bayan büstü  KROMNA  yazısı bulunur.

Gümüş  3.56 gram / rachm / Ön yüzünde sola bakan Zeus büstü/ Arka yüzünde sola bakan bayan büstü  KROMNA- AP yazısı bulunur.

Gümüş 3.54 gram / rachm / Ön yüzünde sola bakan Zeus büstü / Arka yüzünde sola bakan bayan büstü NE - KROMNA yazısı bulunur.

Gümüş 3.59 gram / rachm / Ön yüzünde sola bakan Zeus büstü / Arka yüzünde sola bakan bayan büstü KROMNA yazısı bulunur.

Gümüş 15.09 gram / rachm / Ön yüzünde sola bakan Zeus büstü / Arka yüzünde sola bakan bayan büstü KROMNA yazısı bulunur.

Gümüş 3.57 gram / rachm / Ön yüzünde sola bakan Zeus büstü / Arka yüzünde sola bakan bayan KROMNA büstü bulunur.

 
Toplam blog
: 37
: 949
Kayıt tarihi
: 08.03.13
 
 

Maden kenti ya da emeğin başkenti Zonguldak'ta doğdum. Bartın'a bağlı "ahşap tekne yapımında bir ..