Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '14

 
Kategori
Sinema
 

Crowe ve kuvayı milliye elele...

Crowe ve kuvayı milliye elele...
 

Crowe,Erdoğan ve Yılmaz yunan ordusuna karşı aynı cephede..


Son Umut-The Water Diviner

Yönetmen: Russell Crowe

Oyuncular: Russell Crowe, Olga Kurylenko, Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz.

“Gelibolu”Çanakkale Savaşı’na Avustralya cephesinden bakan ilk film olmuştu. Peter Weir’in 1981’de yönettiği ve Mel Gibson’ın çıkış filmlerinden olan “Gelibolu” savaştaki askerlerin psikolojisine odaklanıyordu. Sıkı bir anti militer film olarak anımsıyorum. Bu kez Russell Crowe ilk uzun metrajında Çanakkale’de 3 oğlunu kaybetmiş Avustralyalı çiftçi Connor’ın, bu topraklarda onları arayışını anlatıyor. 1.Dünya Savaşı yıllarında, dönemin İstanbul’u öyküye arka plan oluyor. Öykü sürprizler içermiyor , finalde de  inandırıcılık konusunda da oldukça problemli. Crowe duygu ve aksiyonu dengeli bir anlatıma ulaştıramıyor. İlk bölümde İstanbul dekoru içinde dolaşan bir turist duruşundaki Crowe, ikinci bölümde bir aksiyon kahramanına dönüşüyor. Bize hiç yabancı olmayan bir dekor içinde Crowe’un veya Kurylenko’nun varlığı yapay bir duygu uyandırıyor. Kişisel algılamam olabilir.. Yabancı seyirciler değişik ve egzotik bulabilir.

Filmin en büyük artıları Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz, her ikisi de oynadıkları karakterlerin hakkını veriyorlar, kadrajları dolduruyorlar. Binbaşı Hasan, Cemal Çavuş ve Connor arasındaki dostluk öykünün omurgasını kuruyor ve duyguyu yansıtıyor. Connor her ikisi sayesinde Kuvayı Milliye ile tanışıyor, onların mücadelesinden güç alıyor.  Dar rolüne rağmen Cem Yılmaz enerjisiyle, türküsüyle kendisini belli ediyor. Yılmaz Erdoğan ise karakter oyunculuğuna alıştığını gösteriyor.

Connor ve Olga Kurylenko’nun canlandırdığı Ayşe arasındaki duygusallık çok yüzeysel kalmış. Kurylenko role hiç oturmamış. Bizden bir kadın oyuncu çok daha iyi gidermiş.

Filmin politik olarak Türk tarafına yakın durması seyircinin hoşlanacağı bir durum. Crowe barışçı mesajının yanında Kuvayı Milliye’ye de güzel bir selam gönderiyor. Mustafa Kemal adını duymaktan hoşlanmayanlar ne yaparlar bilemiyorum ? Türk Sineması’nda dönem filmlerinin artık set ve öykü olarak daha iyi örnekleri var.

  

         

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..