Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '13

 
Kategori
Siyaset
 

Çukurova 'da neden CHP Aday Adayı fazla

Çukurova 'da neden CHP Aday Adayı fazla
 

Bekir Murat Büyük


Çukurova’da yerel seçime belediye başkan adayı ve meclis üyesi adayı olarak girmek isteyen CHP’lilerin sayısı oldukça kabarık..
 
Şu ana kadar 20 'den fazla belediye başkan aday adayı , Elif Doğan Türkmen (Avukat), Hulusi Güvel (Ekonomist), Ayhan Barut (Ziraat Mühendisi), Kamuran Karaca (Eğitimci), Erkan Karakaya (Mimar), Halit Atik (Tıp Doktoru), Orhan Ekici (İnşaat Mühendisi), Adil Paşa (Avukat), Fethiye Atıl (Çiftçi), Murat Öztanrıöver (Ziraat Yüksek Mühendisi), Yıldıray Arıkan (Eğitim Enstitüsü-Belediye Başkanı), Eren Eylem Dönmezer (Avukat), Sedat Doğan (Müteahhit), Orhan Büyükkardeş (Müteahhit) , İsmet Avcı (Müteahhit), Yasemin Yılmaz (İş Kadını), Mehmet Çelebi (Makine Mühendisi), Yunus Güzel (Avukat), Rıza Mete (Doktor), Zeynep Serap Baltacı (İktisat/Psikolog). İlçe Başkanlığı’na başvuru dosyalarını verdi. Bu rakamın zaman içinde daha da artacağı tahmin ediliyor. Belediye meclis üyesi aday adayı sayısının ise 240’a yaklaşığı belirtiliyor.
 
Diğer partiler bu konuda hala ketum davranırken ya da aday tespitinde kararsız kalırken, CHP’nin onlardan önce davranıp aday adaylarını açıklaması bir avantaj olarak görülüyor ve CHP’liler “erken kalkan uzun yol alır” diyor. Aslında bu doğru bir bakış açısı..
 
Çünkü demokratik temayüllere göre halk bu aday adayları üzerinde tartışacak, kimin daha çok bu göreve layık olduğu konusunda fikirler üretilip, kesin kararın verilmesinde etkili olacak. Eğer parti üyeleri arasında bir eğilim yoklaması da yapılırsa, halkın kendisini yönetmesini istediği kişilerin demokratik yollarla belirlenmesi sağlanacak…
 
Merkez yoklaması ile aday belirleme partiler için ayrı bir tercih olsa da, vatandaşın fikir ve görüşü bu durumda pek fazla etkili olamamakta, belirlenen adaylarla, merkez arasındaki ilişkiler konusunda akıllarda soru işareti kalmaktadır.
 
Ben bir gazeteci, bir seçmen ve vatandaş olarak CHP’nin aday adaylarının fazlalığı üzerinde biraz kafa yordum, ‘neden?’ diye sordum kendime..
 
Ve şöyle bir cevap oluştu beynimde; eğer bir makamın ya da görevin talibi çoksa, o makam ya da görev önemlidir, değerlidir. Hiç kimse yanından bile geçmiyorsa, orada önemli bir şey yok, kimse de uğraşmak istemiyor demektir.
 
Peki o makamda halen biri oturuyor ve seçimle geldiği o görevi sürdürüyorsa, başkaları o koltuğa oturmak için neden öne çıkar, aday olur?
 
Birincisi ‘bu işi ben, senden daha iyi yaparım’ düşüncesi hakim olduğu için, ikincisi ‘sen bu işi beceremiyorsun, bu görevi layıkıyla yerine getiremiyorsun’ şeklinde düşünüldüğü için, üçüncüsü ise o makamda oturan kişi, üstlendiği görevi gerçekten kendisinden beklenildiği gibi yapamadığı için..
 
Dördüncü bir neden daha sayabiliriz ki o da ‘CHP parti ve belediye olarak öylesine başarılı olmuştur ki aday adayları kazanmayı çantada keklik görmektedirler’. Bunu da gözardı etmemek gerek.
 
Bu durumda o koltuğun adayları ne kadar fazlaysa, bu dört düşünce de o kadar yoğundur.
 
Ancak ilk üç maddeyi ayrı olarak ele aldığımızda şunları söyleyebiliriz..
 
Bir işi iyi yapan kişinin karşısına rakip olarak çıkmak, o işi ondan çok daha iyi yapacağı konusunda kendine güvenen ve yarışmada o kişiyi yeneceğine inanan kişilerin gösterebileceği bir davranıştır. Aksi takdirde hiçbir yerde görülmemiştir ki yüz yirmi kilo sıkletindeki bir güreşçinin karşısına elli kiloluk başka biri çıksın, bu cesareti kimse gösteremez. Gösterse de hayalcilik olur ve sonuç baştan bellidir.
 
O zaman CHP’deki aday adayı fazlalığının nedeni, bu kişilere bu cesareti ve inancı veren ortamın müsait olmasıdır.. Öyle ya da böyle “Ben bu işi daha iyi yaparım” diyenlerin giderek artmasında elbet bir keramet vardır..

 

 
Toplam blog
: 16
: 827
Kayıt tarihi
: 02.02.13
 
 

Bekir Murat BÜYÜK, 2012 yılında Büyük Adana Gazetesinin Başlattığı Stajyer Gazetecilik Kurslarını..