Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Culduz usulü "Gorgonzolalı Tortiglioni" (Polemiksiz)

Culduz usulü "Gorgonzolalı Tortiglioni" (Polemiksiz)
 

Aşırı yememek lazım makarnayı tabii


Gurmelik zor zanaat dostlar; soğan ekmek yerken bile zarafetini kaybetmeyeceksin ama soğanın da bıçakla kesilmeyip bir yumruk darbesiyle taama hazır hale geleceğini bileceksin. Mümkünse eğer soğanın cücüğünü yiyeceksin ve tuzunu da eksik etmeyeceksin.

“Gırtlak kör bir kuyudur, ne yersem yeridir” dersen olmaz bu işler. Yediğine içtiğine biraz dikkat edeceksin.

Alev Meisel Hanım ısrar etti… “Oğlum, hadi bir yemek tarifi ver de çarşımızın mutfakları şenlensin” dedi. Ablamızdır, onu kıracak değiliz tabii ama niyetini de biliyorum. Kategori değiştirtme babında “Tebdili mekânda ferahlık vardır” demeye getiriyor.

Getirsin bakalım. Bana söylemiyor ama editörlerden “Şu kardeşinizi biraz şey etseniz” mealinden bir mesaj almadıysa bana da Culduz demesinler yani. 6. hissim kuvvetlidir.

Neyse efendim.

500 gramlık(3 kişilik)makarna işimizi görür. Tercihan kısa, delikli ve kalın olması gerekir. Bir küçükbaş kuru soğan. ( Yeşil soğan değil efendim, kuru soğan. Aman haaa!) Yeterince sarımsak, mantar, olgun domates, taze kırmızıbiber (ama acı olacak tabii) zeytinyağı ve Gorgonzola peyniri… İşte malzememiz bu kadar.

Makarnamızın gramajını belirttiğimizden “Kaç tane domates olacaktı, Bay Culduz?” diye bir soru oldukça yersiz kaçar tabii. Allah göz vermiş, değil mi efendim? İnsan bir makarnaya bakar ve hemen anlar ne kadar malzeme kullanacağını. Yeter ki bu nefis yemekte kullanacağınız mantarlar zehirli olmasın. İnsan zehirli mantar yiyince ölüyor zira. Bir yemek tarifi verdik diye bu yaştan sonra mahkemelerde sürünmeyelim yani.

Evet efendim. İçine tuz ve yağ attığımız kaynar suya makarnalarımızı attık. Makarnamız pişerken soğanımızı da (çok ince bir şekilde) doğradık ve sos tenceresinde kavrulmaya bıraktık Daha önce kabukları kolay soyulsun diye fırına attığımız kırmızıbiberleri fırından çıkarttık. Kabuklarını soyarak ince ince kestik ve soğana ilave ettik. Serçe parmağı kalınlığında dilimlediğimiz mantarları da ilave ederek kuvvetli ateşte karıştıra karıştıra biraz öldürdük. Sıra geldi kabuklarını soyduğumuz ve tavla zarı iriliğinde doğradığımız domateslere… Onu da ilave ediyoruz ve sosumuzu kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz.

Dikkat ederseniz salça koymadık. Unuttuğumuzdan değil tabii, bu makarnaya salça konulmayacağından koymadık. Siz isterseniz koyun ama hiç tavsiye etmem. Hem bu makarna “Culduz usulü” makarna. Dikkat ederseniz baharat da koymadık ama baharat sosun pişmesine az bir zaman kala konulması gerekir.

Baharat önemlidir, göz kararıyla olmaz. Her şeyin başı ölçü, öyle çay kaşığı, su bardağı, kahve fincanı gibi ölçü birimleri amatörlerin işidir.

2 gıdımık tuz yeter de artar bile ama tuzlu seven 3 gıdımık da koyabilir tabii.

1 çimcik karabiber, 2 çimcik reyhan şart.

2 tutam kekik muhakkak olmalı.

Acıcık biberiye, birazcıkın da pul biber sosun tadını getirir. (Not: Bu verdiğim baharat ölçüleri ‘Gandi Kemal’ usulü ölçülerdir, şaşmaz yani.)

Eveeeeet! Makarnamız haşlandı ve biz de süzdük. Soğuk suyla bıcı bıcı yaptırarak yapışkan olmasının önüne geçtik. Yine tencereye koyarak üzerine pişen sosu boca ettik. Şöyle güzelcene karıştırarak sosu yedirdik ve tabaklara paylaştırdık.

Gorgonzola, eriyen bir peynir çeşidi… Yine tavla zarı iriliğinde kestiğimiz bu peyniri tabaklara serpiştirdik…

Evet. Culduz usulü “Gorgonzolalı Tortiglioni”miz hazır…

Ben şahsen bu şaheser yemeğin yanında mevsimlik bir şarap olan “Beaujolais’yı” tavsiye ederim size…”Güzel Marmara” da olabilir. “Yok arkadaş, ben gurme değil ulusalcıyım” diyorsanız rakı da içebilirsiniz tabii, bana ne? Ama Allah aşkına “hoko molo” içerek yazık etmeyin bu asil yemeğe.

Gördüğünüz gibi işte. İnsan isteyince polemikten uzak barışçıl yazılar da yazabiliyor. Dokunmadan, dokundurtmadan.Evet, biraz sıkıcı oluyor ama ne yapalım? Bundan sonra böyle valla… Azıcık aşım, kaygısız başım. Ablam da haklı, ne o öyle blog kategorisinde “çen çen de çen çen”? Biraz kafa dinleyelim yahu, siteyi biz mi kurtaracağız?

Afiyet olsun efendim.

Not: Gördünüz mü? Sarımsak koymayı unuttuk makarnanın sosuna. Neyse, bir dahaki sefere artık Pişmiş aşa sarımsak konmaz zaten.

 
Toplam blog
: 312
: 1658
Kayıt tarihi
: 10.02.07
 
 

Önceleri konuşurdu insanlar, "yazmak", sonraların işi... Duygu ve düşüncelerimizin yanı sıra gözl..