Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Cumhur...

Cumhur...
 

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87. yıldönümü. Neredeye bir asra yaklaşıyoruz. Geriye dönüp baktığımızda gerçekten cumhuriyeti özümsediğimizi söyleyebilir miyiz? Halkın kendi kendisini yönetmesi olarak bize öğretilen bu yönetim şeklinin ülkemizdeki uygulamasında CUMHUR gerçekten yönetime katılabiliyor mu, iradesi temsil edilebiliyor mu?

Kurucumuz Mustafa Kemal ATATÜRK, 1923 ‘lü yılların savaş sonrası ortamında; iki kez meşrutiyeti denemiş ama başaramamış bir imparatorluğun mirasında, feodal ağa sisteminin ve şıh – şeyh tarikat sisteminin varlığında “ bazı kellelerin kesilmesi” pahasına Cumhuriyeti kurmuş ve vefatına kadarda yerleşmesi ve kurumsallaşması için çaba sarf etmiştir

1938 ‘den sonra patlayan İkinci Dünya Savaşının özel siyasi ve ekonomik koşulları nedeniyle bu çabalar ikinci plana düşmüş, 1950 den sonraki iktidarlar döneminde gerçek anlamdaki cumhuriyet yönetiminin yerini feodal sistem almıştır. Lider sultasının, Anadolu’da ise ağa ve şeyh sultasındaki aşiret sisteminin ağırlığı cumhuriyetin özümsenmesini engellemiştir.

1961 den günümüze kadar olan süreç içinde de mevcut seçim sistemi ve siyasal yapı nedeniyle ne sağdaki ne de soldaki siyasi partiler Cumhuriyetin gerçek anlamda yerleşmesi için çaba göstermemiştir. Liderler uygulamadaki sistemin kendilerine sağladığı erk ve ranttan vazgeçememişlerdir.

1950 lerde Köy Enstitülerinin kapanması ve Halk Evlerinin işlevini yitirmesi ile halkın aydınlanması ve bilinçlenmesi yarım kalmış, daha sonra uygulanan politikalar ile halk cemaat ve tebaa haline getirilmiştir. Millet, Vekili olarak Lider tarafından dayatılan tanımadığı kişileri zorunlu olarak seçmek durumundadır. Böyle bir seçim sistemi ile CUMHUR’UN yani halkın yönetime gerçek anlamda katıldığından söz edilemez. Dolayısı ile mevcut sistem adı her ne kadar cumhuriyet olsa da liderler sultasının hâkim olduğu örtülü monarşidir.

Hiç umudum olmasa da yeni Anayasanın yapılandırıldığı şu günlerde halkın gerçek anlamda yönetime katılacağı, ön seçim veya benzeri mekanizmalarla kendi vekilini belirleyebileceği bir seçim yasasının da düzenlemesini diliyorum. Böylece 87 yıl sonra da olsa ulu önder ATATÜRK’ÜN kurmak istediği gerçek Cumhuriyet Yönetimine erişiriz sanırım.

Yine de her halükarda kör topal 87. yılına ulaşan Cumhuriyet Bayramımızı coşkuyla ve gelecek güzel günler özlemi ile kutluyorum.

 
Toplam blog
: 20
: 1258
Kayıt tarihi
: 04.10.10
 
 

1959 yılında İzmir'de doğdum. İlk ve orta öğrenimimi İzmir'de tamamladım. İzmir Atatürk Lisesini ve ..