Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Cumhur'a başkan seçiliyor...

"Egemenlik, kayıtsız şartsız millete aittir" mi acaba?...

Yazımın başlığında, TBMM' nin toplandığı salonun duvarına yazılan Atatürk'e ait bu sözü soru haline getirerek sormak ne kadar acı? Bu yazıyı 24 Nisan 2007 günü -dün- saat 09:41 itibariyle yazıyorum ve bu saatten sonra da bir gelişme olursa değiştirme şansım olmayacak.

Ve bu saate kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Cumhurbaşkanı kim olacak veya adaylar kimler, hiç kimse bilmiyor?

Bir kişi hariç, Recep Tayyip ERDOĞAN?

Şimdi hemen soruyorum? Egemenlik, kayıtsız şartsız millete aittir?? mi yoksa egemenliği kullanması yetkisini bu millet kayıtsız ve şartsız Recep Tayyip ERDOĞAN?a mı verdi?... Önümüzdeki günlerde Recep Tayyip ERDOĞAN?ın ağzından çıkacak isimi seçecek olan TBMM, acaba egemenliğini mi kullanmış olacak?

Seçim, Anayasa'nın öngördüğü şekil şartları altında elbette yapılacak. Cumhurbaşkanı, yine Anayasa'nın belirlediği şekil şartlarına uygun olan kişiyi seçecek? Seçilecek olan bu kişi, yasal açıdan hiçbir tartışmaya gerek yok ki Cumhurbaşkanı?dır? Şekil şartları itibariyle her hangi bir yasaya aykırılığı da yoktur.

Peki, seçilme şartları uygun mu?

TBMM çatısı altında görev yapan milletin vekilleri, bu seçimde "Hür iradelerini" beyan etme olanağı bulmuşlar mıdır? TBMM çatısı altında görev yapan milletin vekilleri, bu seçimde hür iradelerini ortaya koyarak "Aday" olabilme iradelerini gösterebilmişler midir?

Bu ve buna benzer soruların hiç birine "Evet" yanıtını vermek mümkün değildir.

Evet... Yapılacak seçim sonrasında Çankaya'ya bir kişi Cumhurbaşkanı sıfatını almış olarak çıkacak ve o makamda da 7 yıl görev yapacaktır. Ama ben merak ediyorum, bu kişi o makama bu şartlar altında çıkıp görev yaparken "Cumhurbaşkanı" sıfatını rahatlıkla taşıyabilecek mi? Bundan sonra yapılacak tartışmalara göğüs gerebilecek mi?

Dahası, Recep Tayyip ERDOĞAN'ın iki dudağının arasından çıkan sesin, atmosfer içinde fizik kuralları doğrultusunda oluşturduğu isim olarak görevini "Tarafsız" yapabilecek mi?

Bunları zaman içinde göreceğiz elbette. Ancak bu günden söyleyebileceğimiz ancak şudur. Umuyoruz ve diliyoruz ki, bu şartlar altında bile olsa seçilecek olan kişi, Anayasa'da belirtilen "Yemin" doğrultusunda ve Tarafsız olarak görevini yapabilen Laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olan cumhuriyetin, Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı cumhur'un başkanı olur.

AKP'nin Genel Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hükümet başkanı olan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın her ne nedenle olursa olsun, bu ülkede bu şekilde bir cumhur'a başkan seçtirmesi millete görülecek reva değildi.

Cumhur'a başkan seçiliyor, haberiniz olsun diye...

24 NİSAN 2007

 
Toplam blog
: 1104
: 918
Kayıt tarihi
: 28.01.07
 
 

Emekliyim ama “Tekaüt” değilim. 1961 yılından beri değişik “Anadolu” gazetelerinde yazdım. 1984-8..