Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '15

 
Kategori
Güncel
 

Cumhurbaşkanı Demirel, 28 Şubatta Cumhuriyet'i kurtardı!

Cumhurbaşkanı Demirel, 28 Şubatta  Cumhuriyet'i  kurtardı!
 

Cumhurbaşkanı Demirel, 28 Şubatta Cumhuriyet'i kurtardı! 
 
Hepimizin başı sağ olsun!.. 
 
Süleyman Demirel, yarım asır bakan, başbakan ve cumhurbaşkanı olarak T.C. Devleti'nin yönetiminde vazgeçilemez unsuru olmuş, Türk Siyaset Tarihi'ne damgasını vurmuştur. 
 
Allah rahmet eylesin!..  
 
91 yıllık yaşam öyküsünün her döneminde profilini tanımlayan; 'Çoban Sülo,' 'Barajlar Kralı,' 'Morison Süleyman' 'Bir Bilen' takma isimleri geçici olurken nam-ı diğer 'Baba' son nefesine kadar kalıcı olmuştur. 
 
Türk Siyaset Tarihi'nde çok partili parlamenter sistemine geçiş olan 1946 yılı Milletvekili Seçimi milat kabul edilirse; 'siyasetin duayeni' olarak sırasıyla İsmet İnönü, Adnan Menderes ve üçüncü sırada Süleyman Demirel yer alır. 
 
Son yıllarda Cumhuriyet'e yapılan orantısız ve haksız saldırı, rejimi eleştiren yorumlar ülkeyi Cumhuriyetçiler ve Yeni Cumhuriyetçiler olarak kutuplaşmaya yönlendirirken; Demirel, varlığını Cumhuriyet'e borçlu olduğunun nedenlerini Türk Ulusu ile paylaşırken, rejimi savunma görevini de sürdürmüştür. 
 
Demirel Hükümeti'ne yapılan ilk darbe 1971 yılında 12 Mart günü muhtıra ile ilan edilmiştir. 
12 Eylül 1980 tarihinde TBMM'nin çalışmaları durdurulmuş, MGK  yönetime el koymuştur. 
12 Mart ve 12 Eylül darbelerinde TSK Demirel Hükümetlerini iktidardan uzaklaştırmış '71 darbesinden sonra çoğunluğunu teknokratlar destekli sırasıyla Nihat Erim ve Ferit Melen hükümetleri yönetmiştir. 
 
12 Eylül 1980'de MGK tarafından emekli oramiral Bülend Ulusu'ya 'darbe hükümeti' kurdurulurken; 24 Ocak Ekonomi Kararlarının mimari Turgut Özal da Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görevini sürdürmüştür, 
 
Süleyman Demirel, 12 Eylül '80'de Hamzaköy'de diğer parti liderleriyle soyutlandılar, bir tür 'demokrasiden uzaklaştırılma' mahkumiyeti aldılar.  
 
İki kez 'demokrasiden uzaklaştırılma' mahkumiyeti alan Demirel, 28 Şubat1997 tarihinde Başbakan Necmettin Erbakan'ın 'cübbeli-sarıklı' tarikat liderlerine Başbakanlık Konutu'nda iftar yemeği verme bahanesi TSK'nin sabrını taşıran son damlanın sel olmasını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel önlemiştir. 
 
Türk Siyaset Tarihi'nde Cumhurbaşkanı Demirel'in 'dengeli,' 'deneyimli,' 'denetimli'  ve 'demokrasi havarisi'  siyasal karakter yapısı yeni bir 'darbe' peşinde olan çevrelerin hevesini kursağında bırakmıştır.        
 
Ancak TSK darbeye teşebbüse' teşebbüs etmekle kalmış bulunurken; T.C. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, söz-eylem birliği içinde "Cumhuriyet Ben'im" sözleri ile Cumhuriyet rejimine olan bağlılığını ifade etmiştir. 
 
28 Şubat 1997'de Necmettin Erbakan Hükümetinin istifa dilekçesini kabul eden Cumhurbaşkanı Demirel, yeni hükümeti kurma görevini Tansu Çiller'e verirken;  "Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir" hükmünü uygulamakla T.C. Devleti'ne açılan 'darbe yollarını' kapatmıştır. 
 
Şükrü Bülent TÜRTAT 
18.06.2015 
Not: Fotoğraf Alıntıdır.                                                      
 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..