Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '10

 
Kategori
Güncel
 

Cumhurbaşkanı Gül’ün Diyarbakır Gezisi, Gazete Başlıklarında Nasıl Yer Aldı?

Cumhurbaşkanı Gül’ün Diyarbakır Gezisi, Gazete Başlıklarında Nasıl Yer Aldı?
 




Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Diyarbakır gezisi, büyük beklentiler taşıyordu.

Gezinin, MGK’nin “tek dil, tek millet, tek devlet” vurgusu yapan kararından sonra yapılması, merak uyandırıyordu. Daha önce, “Kürt Sorunu” konusunda “Çok güzel şeyler olacak!” diyen Gül’ün dün Diyarbakır’da söyledikleri, sanıyorum, kimilerinin hoşuna gitmedi.

Anımsayalım:

BDP’nin başlattığı “iki dil” tartışması, MGK’nin son toplantısının gündeminde de yer aldı. Yayımlanan bildiride, "Türkiye Cumhuriyetini resmi dilinin Türkçe olduğu gerçeğini değiştirmeye yönelik hiçbir girişimin kabul edilmeyeceğinin de bilinmesi gerektiği” vurgulandı.

MGK’nin kararı, kurulun yapısı düşünüldüğünde, Hükümet’in kararı olduğunu düşündürebilir. Bu düşünce, düşünenleri ister istemez, Hükümet’in “vurgu” yapılan konuları kurul aracılığıyla iletmeyi uygun bulduğuna götürüyor.

Televizyonların büyük ilgi gösterdiği, “canlı yayın” bağlantılarıyla görüntü aktardığı geziyi gazeteler, acaba ilk sayfadan nasıl gördü?

Sorunun yanıtını, tarihe “not düşmek” için verelim:

Diyarbakır gezisi, gazetelerden Cumhuriyet (Diyarbakır mesajları), (Milli Gazete (Resmi dilimiz Türkçe’dir ), Ortadoğu (iki dilli karşılama), Posta (Resmi dil Türkçe’dir), Takvim (Vatan hepimizin) ilk sayfada; Radikal (Çözüm umudu sokağa taştı), Sözcü (Sanki konuk cumhurbaşkanı), Star (Kürtçe bilsem konuşurdum), Taraf (Dar kapıdan geçti), Yeni Şafak (Bütün diller bizim) ise başlık üstünde yer aldı.

Diyarbakır gezisini “başlık”a taşıyan gazeteler:

Gül’e sevgi seli (Akid)

(“İki dil” ve “özerklik” tartışmalarının yaşandığı bir ortamda Diyarbakır’a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sevgi seli, güller ve öğrenci gösterileriyle karşılandı.)

Gül'den bölgede işbirlikçi anlayış (Birgün)

(MGK'nin sert bildirisinin ardından Cumhurbaşkanı Gül, dün Diyarbakır'daydı.)

‘İki dil’den karşılama (Bugün)

(Cumhurbaşkanı Gül, Diyarbakır’da Türkçe ve Kürtçe pankartlarla karşılandı. Baydemir’in koltuğuna oturan Gül ise net mesaj verdi: Resmi dil Türkçe’dir)

Tek fikir tek zikir (Evrensel)

(Cumhurbaşkanı gül, üç yıl aradan sonra geldiği Diyarbakır’da, bir gün önce başkanlığını yaptığı MGK’dan çıkan kararlarla uygun mesajlar verdi)

Resmi dil Türkçe’dir ve öyle de kalacaktır!
(Güneş)

(Bölücülerin gündeme getirdiği “Kürtçe’nin resmi dil kabul edilmesi” talebinin ‘ham hayal’ olduğunu Cumhurbaşkanı Gül, Diyarbakır’da dünyaya ilan etti)

Resmi dil Türkçe Kürtçe zenginlik
(Habertürk)

(Gül Diyarbakır'daydı: Resmi dil Türkçe'dir, ortak dilimizdir. Yöre dilleri ise zenginliktir.)

Cumhur forsu Diyarbakır'da (Hürriyet)

(Gül, Diyarbakır'da sıcak sevgi gösterileriyle, Türkçe ve Kürtçe 'Sayın Cumhurbaşkanımız kentimize hoşgeldiniz' pankartlarıyla karşılandı. Cumhurbaşkanı'nın otomobili geçerken halk gül ve karanfil yağdırdı.(

Vicdani ve insani yanlışları düzeltelim (Milliyet)

(Cumhurbaşkanı Gül, sert MGK bildirisinden bir gün sonra gittiği Diyarbakır'da ılımlı birlik mesajları verdi. Gül, Kürt meselesi için ''Bize yakışmıyor, düzeltmek gerek" dedi.)

"Kürtçe bilsem konuşurum" (Sabah)

(Cumhurbaşkanı Gül'ün Diyarbakır mesajı: Resmi dil Türkçedir. Terör ve silahı gündemden çıkaracağız.)

Gül gibi ziyaret (Türkiye)

(Diyarbakır, “iki dil ve özerklik” tartışmaları arasında şehre gelen Cumhurbaşkanı’nı bağrına bastı. Gül, kardeşlik mesajları verdi)

Gizli ajanda uyarısı
(Vatan)

(Gül, kritik MGK'nın ertesi günü gittiği Diyarbakır'da, BDP'li Belediye Başkanı Osman Baydemir'e 'Gizli ajandayı çağrıştıracak söz ve eylemlerden kaçının' uyarısı yaptı.)


İlginç buluşma (Yeniçağ)

(Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni temsil eden Abdullah Gül’ü, devlete “Has...tir” çeken Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir karşıladı)

Resmi dilimiz Türkçedir diğerleri zenginliğimizdir
(Zaman)

(Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır ziyareti renkli görüntülere sahne oldu.)

*
****

Tüm okuyanlar, YENİ YIL’ınızı kutlarım.

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..