Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '14

 
Kategori
Siyaset
 

Cumhurbaşkanı seçimi ve Ekmeleddin İhsanoğlu

Cumhurbaşkanı seçimi ve Ekmeleddin İhsanoğlu
 

Cumhurbaşkanı Seçimi ve Ekmeleddin İhsanoğlu

Çatının mimarları Kılıçtaroğlu ve Bahçeli, Ekmeleddin İhsanoğlu ‘na çatının yapımını verdiler. Çatıyı yapacak olan İhsanoğlu,1943’de Kahire’de doğmuş. Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra El-Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başlamış. Neden Kahire doğumlu? Ekmeleddin İhsanoğlu'nun babası1924 yılında İstanbul'dan Kahire'ye eğitim için gider. Yozgatlı Müderris İhsan Efendi'nin Kahire'de bir oğlu olur. Ekmeleddin ”in anlamı Dinin en olgunu, en olgunlaştırdığı ad

Bu noktada Erdoğan, “dindar toplum” yetiştirmeyi amaçlıyordu. İşte, dinin en olgunu. Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı olursa ben Ekmeleddin İhsanoğlu’ ndan daha dindarım mı diyecek? Yoksa ona da paralel yapının adamı olduğunu ya da saf değiştirip solcu olduğunu mu söyleyecek? Ya da politikadan anlamaz mı, diyecek.

2004 ‘de dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün önersiyle İKO için aday gösterildi.1 Ocak 2005’te yapılan seçimde Malezya ve Bangladeşli adayları geçen İhsanoğlu,32 oyla seçilmiştir. Örgütün, seçimle göreve gelen ilk genel sekreteri ve ilk Türk genel sekreteri olma özelliklerini taşır.

Evli ve üç çocuk babası olan İhsanoğlu, iyi derecede  İngilizce  ve  Arapça dillerinin yanı sıra orta düzeyde Fransızca ve Farsça bilmektedir. Bazı kaynaklarda ise bu dört dili akıcı olarak konuştuğu belirtilmiştir. Uluslararası birçok bilim kurullarınca verilmiş ödülleri var.

AKP iktidarıyla arası niçin açıldı?

Müslüman Kardeşler iktidarını askeri darbeyle deviren Abdülfettah Sisi’ye karşı sessiz kalmış “darbe” diye nitelememiş; Mursi’ yi eleştirmiştir. Erdoğan, İhsanoğlu için “Aynaya bakacak yüzü yok” demişti. ÇünküErdoğan, Rabia için gözyaşlarını tutamamıştı. Suriye konusunda da Esatlı geçiş önerisini benimsemiş; destek vermişti. Özetle, AKP ‘li yetkililer, kendileri gibi düşünmediği, kararını bölgedeki dengeleri düşünerek verdiği için hükümete ters düşmüştür.

“Bütün mezhepler eşittir, bizim zenginliğimizdir. Bu zenginliği düşmanlığa dönüştürmemek lazım” diyor, Ekmeleddin İhsanoğlu. Bu konuda, Erdoğan gibi düşünmüyor. Mezhep ayırımı yapmıyor. Ama, Alevi Bektaşi Federasyonu: Toplumsal beklentilere yanıt vermeyen, toplumda karşılığı olmayan, Türkiye’nin daha da muhafazakârlaşmasının önünü açacak İslamcı bir aday olan Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Alparslan Türkeş’in danışmanlığını da yaptığını hatırlatarak, “Bu yüzden bu isim alevi toplumunun adayı olamaz” denildi. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun “mezhepler eşittir” sözü, Alevileri tatmin etmemiş; geçmişte Alparslan Türkeş’in danışmanlığını yaptığını hatırlatılarak kabul görmemiştir.

Peki, Kemal Kılıçtaroğlu, cumhurbaşkanı adayını belirlemeden önce Alevi Bektaşi Federesyonu’nun görüşünü almamış mıdır? Mısır’da El-Ezher Üniversitesi'nde eğitim gören birinin Alevilerce kabul görmeyeceğini bilmiyor muydu? İhsanoğlu, Bahçeli’nin tanımladığı –milliyetçi, muhafazakâr, maneviyatçı, laik ve demokratik- bir aday tanımlamasına daha uygun düşüyor. CHP seçmenince Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eski Yargıtay Başkanı Doç. Dr. Sami Selçuk, Türkiye Barolar Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Rıza Türmen, Deniz Baykal daha çok kabul görürdü; çünkü bu adaylar, CHP’nin felsefesini benimsemiş; ilkelerini içselleştirmiş kişilerdir.

Ekmeleddin İhsanoğlu‘nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına CHP’liler ne dediler?

Nur Serter, 'Utanç içindeyim. CHP'nin bağrına bir hançer saplandı' derken, Ömer Faruk Loğoğlu, 'İhsanoğlu, halkı kucaklayacak, halkın kucaklayacağı bir Cumhurbaşkanı olacak' ifadesini kullandı

Ömer Faruk Loğoğlu, Faik Tunay gibi isimler İhsanoğlu' na destek verirken, Adnan Keskin, Nur Serter, Melda Onur, Süheyl Batum, Hüseyin Aygün, sert tepki gösterdi.

Melda Onur, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin uzlaştığı çatı adayı Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu hakkında tepki göstererek "Trollendik" dedi. Hüseyin Aygün, Ekmeleddin  İhsanoğlu'nun adaylığı CHP'nin 'sağa açılma'sının bir devamı; şimdi 'siyasal İslam'a da açılma' devri. Sol, demokrat, çağdaş CHP'lilerin yapması gereken bence bir aday çıkarmaktır, CHP 'Ilımlı İslam'ın Partisi' olamaz, sol bir parti olmalıyız!" ifadelerini kullandı.

Adnan Keskin, "Cumhuriyet Halk Partisi kurullar tarafından kurallara uygun olarak yönetilir!Başı bozukluk ve keyfilik CHP de yöntem şekli olamaz! Cumhurbaşkanlığı aday açıklamasında PM yetkisi gasp edilmiştir" ifadelerini kullandı. Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın,  "Yağmur'dan kaçınmak için bu çatının altına girilmez; bu çatı şakır şakır akar" diye yazdı.

Süheyl Batum, Ekmeleddin İhsanoğlu’ nun CHP’nin ilkelerine uymayan bir aday olduğunu vurguladı.

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş CNN’deki Ahmet Hakan’ın yaptığı programda; kapitalizmin güdümünde değil; halkın içinden, halkla bütünleşen bir aday çıkaracaklarını söyledi. Bu aday siz misiniz sorularına kaçamak yanıtlar verdi. Sonunda da parti örgütünden destek gelirse değerlendireceğini söyledi; ama öyle anlaşılıyor ki her konuda olduğu gibi bu konuda da son söz Abdullah Öcalan’ın olacak. Bu arada Selahattin Demirtaş, Ortadoğu’nun bugünkü durumunu özetleyerek kendilerine göre çözüm önerileri sundu. Bu öneriler, üniter bir devlet yapısıyla bağdaşacağı kuşkulu. O nedenle de BDP yeni anayasa istiyor. AKP de yeni anayasa istiyor. Anayasa konusunda BDP’ le AKP’nin görüşleri, tam olmasa da birçok konuda örtüşüyor. Bu iki parti de özünde Cumhuriyet’in temel ilkelerini ve Atatürkçülüğü yeterince benimsemiyorlar. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeni anayasa taslağı yeterli çoğunluk sağlanırsa meclise gelecek, daha çok da bu iki partinin görüşlerine göre şekillenecek gibi görülüyor.

“Büyük olasılıkla kendi adayımızı çıkaracağız” diyen Buldan, şunları söyledi:
“Demokratik bir cephe açılmasının önemini uzun zamandır vurguluyoruz. Kılıçdaroğlu bize ortak hareket etmek üzere geldi. Biz de ilk turda kendi adayımızı göstereceğimizi, uzlaşabileceğimiz bir aday olursa ikinci turda destekleyebileceğimizi söyledik. Ancak MHP’nin de kabul ettiği bir adayı desteklememiz zor gözüküyor. Şu anda bu adayı destekleme gibi bir fikrimiz yok. Kendi adayımızla demokratik bir cephe için çalışacağız.”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Twitter hesabından, “Çatı aday belli oldu. Başbakanımızı kutluyorum, hayırlı olsun” dedi.
A&G Araştırma kurucusu Adil Gür :“Bir tarafta Başbakan adaysa karşıda çok daha popüler bir isim olmalı. En azından onun kadar popüler olmalı. Bu manada ben adayın adını duyunca ‘Aaaa’ demedim. Bir de işin başka tarafı CHP’nin tabanı var. Bu CHP’nin Atatürkçü, laik, sosyal-demokrat bir tabanı var. ‘Muhalefet Ak Parti tabanından oy almalı’ diyoruz ama bunu yaparken kendi tabanlarını da küstürmemeli, sandığa gitme motivasyonunu da görmek lazım”

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır “Anlaşılan o ki, CHP Ekmeleddin Bey’i sosyal demokrat diye ya da demokrat diye önermiyor.” yorumunda bulundu.

“Anlaşılan o ki, CHP Ekmeleddin Bey’i sosyal demokrat diye ya da demokrat diye önermiyor. Dindar olduğu için AK Parti’den oy alır mı, diye öneriyor. Yani varsayılıyor ki CHP ve MHP’nin oyları çantada keklik, artı Ekmeleddin Bey’in dindarlardan alacağı oy var.

Sonuç

Ekmeleddin İhsanoğlu, akademik kariyeri olan, Doğu ve Batı kültürüyle donanmış; dört dil bilen ,uluslararası birçok bilim kurullarınca verilmiş ödülleri olan,dürüst ve saygın bir aday.Ne var ki bu özellikler ;kimi CHP’li parlamenterlere, DSP’ye,TİP’e, Alevi ve Bektaşi Federasyonu yetkililerine yetmiyor. Özellikle CHP’nin Atatürkçü, laik, sosyal-demokrat bir tabanını; Ekmeleddin İhsanoğlu’nun El-Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başlaması, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) genel sekreterliği görevinde bulunması; başka bir deyişle İslami yönünün ağır basması rahatsız etmiştir. ‘Muhalefet, AKP’nin tabanından da oy alabilir düşüncesiyle  Ekmeleddin İhsanoğlu’nu cumhurbaşkanlığına aday göstermiş; ne var ki kendi tabanını da küstüreceğini iyi hesap edemediği görülüyor. Bu durumda; Atatürkçü, laik, sosyal-demokrat kesimin sandığa gitme isteği düşük görülüyor. Bu da AKP adayının işine yarayacaktır. 

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..