Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Cumhurbaşkanı seçimini halk yapmasın

Cumhurbaşkanı seçimini halk yapmasın
 

Türk siyasetçisinde bir cumhuriyet padişahı yaratma arzusu vardır ki demeyin gitsin. Önce başbakanlarımızda bu arzunun yansımalarını yaşadık. Özal, Erdoğan, Menderes bu tip anlayışların tipik örnekleri oldular. Parti başkanları zaten kanunla padişah hükmündeler. Şimdi yeni bir nesne yaratıyoruz cumhuriyet padişahlığı için, bu nesne “halkın seçtiği cumhurbaşkanı” kod adıyla görev yapacak.

Düşünmeden alt yapısı hazırlanmadan, sanki doğru iş yapıyormuşçasına ve hatta 22 temmuz için planlanan seçimlere yetiştirilmek üzere anayasa değişikliği yapılıyor. Aslında yetişmez, bu çalışmalar nafile ama, bu kadar yelleme akıllı bir siyaset başka hangi ülkede yapılıyordur merak ediyorum. Cumhurbaşkanını seçemedik haydi halk seçsin, peki sistem ne olacak , parlamenter sistem den yarım, çeyrek ya da tam başkanlık sistemine mi geçiyoruz.? Yetkisiz ve sorumsuz bir cumhurbaşkanı halk tarafından seçilince ne olacak? Yetki ve sorumluluklar verilince başbakan ne olacak?

Birbirine kızanlar bu ülkede işi düzeltmek adına yıllarca işleri karıştırdılar. 1960 yılından bu yana yapılan anayasa değişikliklerine bakın, eğer yaşadığınız ortamda neyin, niçin olduğunu biliyorsanız, tüm değişikliklerin tepkisel olduğunu görürsünüz mantıksal değil.

Ben yeni cumhurbaşkanlılığının seçimi ile ilgili düzenlemenin ileride ülkenin başına yeni işler açacağına , yeni sürtüşmelere sebep olacağına inanıyorum. Bu düzenleme gerçekleşecek olursa, yıllardır bir denge unsuru, kurumlar arası uzlaşma unsuru olarak gördüğümüz makamın, tümüyle siyasi bir kimliğe bürünmesi kaçınılmaz olacaktır. Halkın seçtiği cumhurbaşkanını yetkisiz yapamazsınız, yetkili bir cumhurbaşkanı bazen dengeleri gözetmek yerine dengeleri bozacak şekilde davranabilir. Bu bizim gibi ülkelerde çok büyük bir olasılığa sahiptir.

Hükümetlerin yıllarca, halk seçti güç bizde anlayışı ile denge bozucu davranışları ile yaşadıklarımızı daha acı bir şekilde yaşarız halkın seçtiği cumhurbaşkanı ile. Benim ifademden halkın yanlış seçim yapacağı şeklinde bir sonuç çıkarılmasın. Halk her zaman doğru yapar düşüncesi de yanlıştır. Bu nedenle yönetimlerde ülke yönetimlerinde yetkinin toplandığı yerlerin dağıtılması gerekir ve bir denge için bu elzemdir.

Cumhurbaşkanını halk seçsin gibi bir düşüncenin kulağa hoş gelmesi başka bir şey, bir ülkenin sosyolojik yapısı ve eğilimlerinin adil değerlendirilmesi başka bir şeydir. Yüzde yetmiş oranında sağ görüşlü insanın yaşadığı bir ülkede taraflı bir cumhurbaşkanı dengeleri bozar. Alt yapı hazırlanmadan yapılan bu değişiklik inanın huzur bozar.

Benden söylemesi.

 
Toplam blog
: 283
: 1304
Kayıt tarihi
: 04.12.06
 
 

Nükleer fizik doktoru, şiir yazmaya çalışıyor, kalite yönetim sistemleri danışmanı, öykü deneme yaza..