Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '09

 
Kategori
Siyaset
 

Cumhurbaşkanımız Kenya ve Tanzanya'da!

Cumhurbaşkanımız Kenya ve Tanzanya'da!
 

Avrupa bitti, şimdi sıra Afrika'da!


Sayın Cumhurbaşkanımız Kenya'da.
Kenya nerede mi?
Aşkolsun!
Abdullah Öcalan bile biliyor Kenya'nın haritadaki yerini.
Son yurtdışı seyahatini oraya yapmıştı da sonra özel uçakla ve şimdi, biri Ergenekon sanığı sıfatıyla terörist olarak tutuklanan kahraman askerlerimiz tarafından ülkeye getirilmişti.
Kenya, Doğu Afrika, Hint Okyanusu kıyısında, Somali ve Tanzanya arasında yer alan, 35 milyon nüfuslu, Ortalama hayat süresi: 49 yıl yıl, olan güzel bir ülkedir.

İyi ki Kenyalı değilim, zira en genç 15 yıl önce ölmüş olacaktım. Aman aman!
Ama bu ülke, çocuk sayısı bakımından başbakanımızın isteğine çok uygun. Ortalama çocuk sayısı: 5...
Allah kabul etsin! Bu durumda ülkede 10 milyon insanın açlık sınırında yaşaması da normal olabiliyor tabii.

Internette surf yaparken, bir gezginin Kenya ile ilgili notlarından bir bölüm dikkatimi çekti.
"26 Aralık Salı günü hayatımda yeni bir dönüm noktası oluşturacak olan Kenya seyahatinin başladığı gündü. Etkileneceğimi ve üzüleceğimi biliyordum da böylesine sarsılacağımı, 25 senede oluşturduğum tüm anlam dünyasının bu gerçekliği anlamaya yetmeyeceğini tahmin edememiştim. Ayağında bir çift terliği olanın sosyete sayıldığı, plastik topu alamadığından bir parça çamurun etrafına naylonu bağlayıp oynayan çocukların koşturduğu, üç dolara adam öldürmenin normal kabul edildiği, hayatında doktora gidememiş insanların 2 metrekarelik, tuvaleti dahi olmadan günde bir öğün yemek yiyerek yaşamaya çalıştığı evlerle dolu mahallelere gittik. Gördüğüm her acı dolu yüz, her ürkek bakış, her yürek burkan hikaye sonrası biraz daha ürktüm bu duruma düşenlerin/düşürenlerin halinden..."

*****

Cumhurbaşkanımız Kenya ile ticarî ve her alanda ilişkilerin gelişmesi için gerçekleştiriyormuş bu ziyareti.
Avrupa ve ABD ile ilişkiler battıkça batıyor da, bari Arap ve Afrika ülkeleriyle dostluklar kuralım, olanları perçinleyelim.

* Sayın Cumhurbaşkanımız muhterem oğlu ile Suudî Arabistan ziyareti gerçekleştirdi ve ülkemize hemen fayda sağlandı. Bakan ve milletvekili eşleri Kralın özel davetlisi olarak bedavadan umreye gidiyorlar. Allah kabul etsin! Ama...

* Kenya'dan dönüşte ülkemiz yöneticilerine ne gibi kıyak sağlanacak göreceğiz. Belki de oralardan kılık kıyafet, makyaj malzemesi filan gönderirler ülkemize. Bağlantı yapılırsa. Zaten her taraf çarşaflı, türbanlı, şalvarlı, çember sakallı dolu. Biraz da Orta Afrikalı görünümünde insanlarımız olsun. Kenyalı, Tanzanyalı, Zambukalı, darbukalı görünümünde... Ne fark eder? Resim galerisine bakın lütfen! Makyaj ve kıyafetler hiç de fena değil. Kimse tanımaz bizi.

* Bu akşam ana haberlerde izledim, bir AKP milletvekili OBAMA'ya efelik yapıyordu? Özetle "Sen kim oluyorsun da Başbakanımızı, ülkemizi Ortadoğu liderliğine lâyık görüyorsun. Başbakanımız da ülkemiz de Dünya liderliğine adaydır!" diye bağırıyor, partili arkadaşları tarafından yanaklarından öpülüyordu.

* Ne diyordu başbakan? "Kısa at da kargalar da yesin!" Aslında "Ufak at da civcivler yesin!" diyecekti de biz nasıl olsa anlarız diye şaşırtmaca yaptı.

* Arap ülkelerine de kafa tutmaya kalkarsa bunlar, dünyada yapayalnız kalacağız. Zaten ileride herkes uzaya yerleşince biz yine Dünyanın hakimi, yalnız hükmedeni olacağız ya. Şimdiden temel atıyorlar.

*****

* Kenya Cumhurbaşkanı Kibaki’nin davetlisi olarak bu ülkeye bir resmi ziyarette bulunmak üzere Nairobi’ye giden Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, gerçekten çok güleryüzlü bir insan.
Kenya ziyaretini tamamlandıktan sonra, 22 Şubat Pazar günü Tanzanya Cumhurbaşkanı Kikwete’nin resmi davetlisi olarak Nairobi’den Darüsselam’a geçecek sayın Gül. Orada Fethullah Hocamızın okulunu da ziyaret eder.

* İş adamlarımız, milletvekilleri, Sivil toplum kuruluşlarımızdan, üniversitelerimizden, bilim dünyamızdan temsilciler de heyette yer alıyorlar. Böylece, bir Türk Cumhurbaşkanı ikili düzeyde ilk kez Sahra-altı Afrika’yı ziyaret etmiş olacak.
Afrika’da mevcut 12 Büyükelçiliğimizden biri Kenya’daymış. Ne mutlu bize!
Tanzanya ise Afrika’da yeni Büyükelçilik açılmasını kararlaştırdığımız 15 ülke arasında öncelikli olarak yer almaktaymış. Aman acele edin de ilişkiler bir an önce gelişsin! Boşverin Avrupa'yı filan. Avrupa Birliği'ni de unutalım, Arap Birliği, Afrika Birliği tam bize göre. Oralarda bizi sever, sayarlar.

* Tanzanya’da ayrıca “özerk bölge” hüviyetindeki Zengibar’in Cumhurbaşkanıyla da biraraya gelecek sayın Cumhurbaşkanımız. Gelsin tabii. Onu da ülkemize davet etsin ki Zengibar'la dostluğumuz da gelişsin!

* Afrika ülkelerinde çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 355 Türk şirketi varmış. Şimdi daha iyi anlıyorum, ülkemizde fabrikaların kapanma nedenlerini. Bunlar buraya kilit vurup Afrika'ya, Tanzanya'ya, Kenya'ya gidiyorlar galiba.

* Türkiye Afrika’da barış ve istikrarın sağlanması konusuna da önem vermekteymiş. Afrika’da halen görev yapan 8 BM Misyonundan 6’sına mali destek ve personel katkısı veriyormuşuz. Bravo bize be! Sadece susuz köylere beyaz eşya yardımı yapmıyor hükümet, Afrikaya bile yardımda bulunuyor. Ulen bu millet nankör be! Herkes işsizlikten, açlıktan şikayet ediyor. Bunların sorunları psikolojik kardeşim psikolojik! Başbakan ne yapsın, Cumhurbaşkanı ne yapsın?

* Eh artık oralarda barış ve istikrarı sağladıktan sonra, Diyarbakır'a, Batman'a ve tüm Türkiye'ye de bir el atarlar sevabına. Yarın başbakanımız Diyarbakır'da miting yapacak ama barışsever Diyarbakırlı halkımız "Gelme, git!" diye sokaklarda bağrışıyorlar. Başbakanlarını çok sevdiklerinde her halde. "Tabak sevdiği deriyi yerden yere vururmuş ya!"

HÜRRİYET yazarı, hemşehrim YILMAZ ÖZDİL'in Cumhurbaşkanımızın ziyareti ile ilgili makalesini okumanızı öneririm.

Sonuç olarak şunu soruyorum kendi kendime:
Avrupa ile ilişkiler epeydir rafta. Ama hükümetimiz, Arap ve Afrika ülkeleri ile ilişkileri geliştirmek peşinde. Yeni bir dünya kurulacak biz de orada yerimizi mi alacağız?

Rahmetli İsmet İnönü yıllar önce böyle demişti de!

Mustafa MUMCU, 20. 02. 2009 / 23:45

 
Toplam blog
: 324
: 2811
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

06. 06. 1945 İzmir doğumluyum ve İzmirli olmaktan da gurur duyuyorum. 1968 yılında birkaç yıllığın..