Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '11

 
Kategori
Siyaset
 

Cumhurbaşkanının görev süresi kaç yıl?

Cumhurbaşkanının görev süresi kaç yıl?
 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresi tartışılan ilk cumhurbaşkanı oldu.


Şimdi bu tartışılıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hakkında süre biçilen bu tartışma dolayısıyla şanssız. Keşke anayasa değiştirilirken “Bu hüküm yürürlüğe girdikten sonraki ilk seçimde geçerlidir” diye bir geçici madde konsaydı.

5 yıl mı, 7 yıl mı? Yorumlayıp kararı YSK verecek. Tereddüte düşerse Anayasa Mahkemesinden görüş alabilir. 7 yıl olduğunu düşünürse 2012’de seçim hazırlığına gitmeyip bekleyebilir. Fakat 5 yıl ise seçim dolayısıyla bütçeden ek ödenek isteyebilir.

Yüzde 69’a yaklaşan halk oyu ile kabul edilen 21 Ekim 2007 tarihli anayasa değişikliğine göre Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl. Fakat Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bundan 2 aydan daha az bir süre önce TBMM tarafından 11.Cumhurbaşkanı olarak 7 yıl için seçilmişti.

Şimdi bu değişiklik Gül’ü kapsar mı, kapsamaz mı? Bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

7 yıl demek için en büyük dayanak 7 yıl için seçildiği ve bu sürenin “Kazanılmış hak” olduğudur. Cumhurbaşkanı bir durum karşısında Danıştay’a dava açıp göreve geri dönecek değil ama idare hukukunda kazanılmış haklara saygı ilkesi var. “Sonradan yapılacak işlemlerle önceden yaratılmış hukuki durumların değiştirilmesi” hukuki bulunmuyor. Öte yandan karar merciinin yönetme yetisini kullanma hakkı var. Bu anlamda hangisinin daha önde olduğuna karar verilmesi gerekiyor.

Geçmişte buna emsal pek yaşanmadı. Fakat memurların emeklilik yaşı yükseltildiğinde “bu memur işe girdiğinde emeklilik yaşı şuydu. Onun için  kazanılmış haktır” tam denilmedi. Kısmen esnetme yapılmıştı. Ayrıca, Başbakanın Genelkurmay başkanı, genel müdür görevden alma yetkisi bulunuyor, kazanılmış hakka pek bakılmıyor

“Onlar atanmışlar için geçerli, seçilmişler farklı” deniliyorsa, söz gelimi TBMM erken seçim kararı aldığında kimse çıkıp, “Bana ne kardeşim, ben 5 yıl için seçilmiştim” diye dava açıp vekilliğine geri dönemiyor. Bu anlamda  referandum sonucu Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin de 5 yıla indirildiği düşünülebilir.

CHP AÇISINDAN…

CHP 5 yıl diyerek 2012’de cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmasında pek ısrarlı görünüyor. Sık sık tartıya çıkılsın ister muhalefet ama kilo ile ilgili ciddi emareler var mı? Bana göre yok. Sonucu belli bir seçim olacak. Biri kalkmış, diğeri oturmuş, CHP'nin eline ne geçer?

Diyelim halk oylamasında 2. tura kalındı. CHP ikinci parti olarak katılınca MHP ve diğer partilerin oylarını toplayabilecek mi? Yüzde 70’i muhafazakar olan bir toplumda ham hayal. 2007’de “hayır” yüzde 31’de kalmıştı. Ayrıca ikinci turda AKP-CHP ikileminde kalmamak için AKP’ye yakın duran partilerin Erdoğan’a oy verme ihtimali de yabana atılamaz.

O halde CHP başa gelen neyse, ya da Erdoğan seçilecekse bir an önce seçilsin istiyor. Gerçi başkanlık sistemine meyilliydi ama bir rahatsızlık geçiren Erdoğan da dile getirmese bile kalben 5 yıla sıcak bakıyor olabilir.

CHP’nin hesabı yaşanacakları öne almak olabilir. Olacaklar bir an önce olsun. Erdoğan çıkarsa yerine gelecekle Özal dönemine benzer ilişkileri olabilir, liderlik sorunu ve otorite kaybı gibi beklentilerle hasmın zayıflamasından medet umulabilir. Yani 2014’de yaşanması muhtemel şeyler için 2 yıl boşuna beklememek.

Fakat gözden kaçan şu ki, Erdoğan ve AKP muhalefet ne isterse tersini yapıyor. Gül ve taraftarlarıyla arasını da bozmamak isteyecek, ağırlığını 7 yıldan yana koyacaktır. İlgili kuruluşların bu ağırlığa direnmesi ise çok zor.

 

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..