Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '10

 
Kategori
Güncel
 

Cumhuriyet, Mehmet Faraç’ı Niye Gönderdi?

Cumhuriyet, Mehmet Faraç’ı Niye Gönderdi?
 


Cumhuriyet gazetesi, Mehmet Faraç’la yollarını ayırdı. Daha açıkçası, kadrolu yazarının işine son verdi.

Cumhuriyet gazetesi bu konuda bir açıklama yaptı. Açıklamadan anlaşıldığı üzre, Faraç’a köşe yazısı yazma olanağı verilirken, köşesine “terörle ilgili bir çerçeve” çiziliyor, “yazılarında bu alanın dışına çıkmaması gerektiği”, özellikle söyleniyor.

Yani, Mehmet Faraç’a köşesi koşulu veriliyor.

Cumhuriyet, Mehmet Faraç’ın işine niye son verdi?

Bilindiği gibi Mehmet Faraç, Mayıs 2010‘da yapılan CHP Kurultayı’nda Parti Meclisi seçilmişti. Olağanüstü Kurultay’da ise, liste dışı kaldı.

Mehmet Faraç, Cumhuriyet’in kadrolu çalışanı; haftada iki gün de “Terör ve Toplum” adını verdiği köşesinde yazıyordu.

Cumhuriyet, ilkeli bir gazete; bu ilkelerden ödün vermez.

Cumhuriyet, Mehmet Faraç'a, CHP Parti Meclisi’ne girdikten sonra, “hem PM üyesi seçilmesi ve bu görevinin gerektirdiği mesai ve görevler nedeniyle, hem de gazetenin yayın ilkeleri nedeniyle artık gazetede kadrolu olarak çalışmasının uygun olmayacağı ve istifa etmesi önerisi” götürülüyor. Ayrıca “köşe yazılarına telifli olarak devam edebileceği de” söyleniyor.

Mehmet Faraç, öneriye olumlu bakmasına karşın gereğini yerine getirmiyor; üstelik “partinin içişlerine ve genel politikalarına yönelik yazılarını da sürdürmeye devam” ediyor.

Dedik ya, Cumhuriyet, ilkelerine bağlı bir gazete.

Mehmet Faraç’a verilen köşe, “Terör ve Toplum”, “terörle ilgili bir çerçeve çizildiği ve yazılarında bu alanın dışına çıkmama” koşuluyla veriliyor.

24 Aralık 2010 günü yayımlanmak üzere gazeteye verdiği yazısının “son üç paragrafın yayımlanması yayın kurul başkanı ve genel yayın yönetmeni tarafından” uygun bulunmadığı Faraç’a bildiriliyor. Faraç, “yazısının ya virgülüne dokunulmaksızın yayınlanmasını ya da hiç yayınlanmamasını” söylüyor; bunu üzerine yazı yayımlanmıyor.

Mehmet Faraç, bu durumu sansür sayıyor.

Cumhuriyet yönetimi, son noktayı koyuyor; Mehmet Faraç’ın sözleşmesi feshetme yolunu seçiyor.

*****

Mehmet Faraç, “terör” konusundaki haberleri, köşe yazılarıyla iyi bir yazardı.

Sevdiğimiz bir yazar, Cumhuriyet’ten kovuldu.

Ancak Mehmet Faraç, yıllarını verdiği Cumhuriyet’te, yapılan açıklamaya göre, "kural"lara uymadı.

Şimdi, siyasal hırs öne mi geçti, diyeceğiz?

&&&

Mehmet Faraç'ın söz konusu yazısının son üç paragrafı:

"Üçüncüsü ise PKK yandaşları ile tarikat şeyhine saygılarını sunan Nakşibendi torunları, Cumhuriyet’in en önemli kalesine sızarken aynı yerde Atatürkçü, ulusalcı, Kemalist evlatların başlarının kesilmeye devam ettiğini anımsatmak istedim!.. En acısı da bu üçüncüsü olsa gerek!..

Atatürk’ün en büyük eseri “özerlik” tuzağındayken, Büyük Önder’in partisi Güneydoğu’nun yeniden yapılandırılması uğruna dizayn edilirken; Truva atlarının yularından tutup Cumhuriyet’in kalesine sokan işbirlikçi seyisler ülke tamamen kuşatıldığında; laiklikten, Atatürkçülükten ödün vermeyen namuslu kitlelere kesinlikle hesap verecektir!..

Ben şimdilik tüm bu gaflet ve hatta hıyanet yaşanırken, “kol kırılır yen içinde kalır” hastalığına kapılıp çevrelerine at gözlüğüyle bakanları, “uyanın artıkkkk!..” diye bir kez daha uyarmak istedim!.."


Cumhuriyet'in açıklaması: cumhuriyet.com.tr/

Emre Kongar ne diyor? kongar.org/

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..