Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '07

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Cumhuriyet annem

Cumhuriyet annem
 

Annem, 84 yaşında. Kendisi, her ne kadar yaşını 55-60 aralığına sıkıştırsa da o cumhuriyetimizle aynı yaşta olduğunun farkında bile değil. Oysa, bundan 77 sene önce okula başlayıp, okur yazar bir cumhuriyet kadını olduğunun gururunu yaşasın isterdim.

Ömrünün yarısı, ömür törpüsü köy yaşamında geçmiş, kimi gün olmuş ezilmiş, gün gelmiş hırpalanmış, yokluk ve tokluklar yaşamış, evlat acısı tatmış; ama hiç yılmamış mücadelesinden. Rahmetli babamın çok titiz ve otoriter yapısı bile onun kişilikli ve vakarlı duruşu karşısında yerini dinginliğe bırakırdı çoğu zaman.

Yılların yorgunluğu unutkanlığına yansımış artık. Kimi zaman olayları, kişileri, mekan ve zamanı karıştırsa da, yarattığı bu karmaşayı sonradan fark edip kahkahalarla gülmesi görülmeye değer doğrusu. Bu da onu çok mutlu ediyor olmalı ki, bu kısa oyunu uzatmak için de sık sık sorduğu sorularla herkesin oyunda kalmasını sağlıyor. Biz de onunla oynamaktan mutlu oluyoruz

Son günlerde torunla torbaları, gelinle kızları iyice karıştırır oldu. Geçenlerde başımı göğsüne yaslayıp, çoçuklukta işten güçten, 9 kardeşten fırsat bulupta tam yansıtamadığı sevgisini hissetmek istedim. Saçlarımı okşayıp;

_ Ah be oğlum bu yaşta saçların ağarmış, neye sıkılıyorsun? diye sordu.

_ Artık ağarmasın mı anacığım, yaş geldi elliye... dememle beraber, şöyle arkaya doğru yaslanıp;

_ Eee, o zaman ikimiz aynı yaştamıyız yani, sen ne zaman o kadar oldun? demesinden anlaşılan o ki; beni çocukluktan kendisin de 50 li yaşlardan yukarı çıkarmamaya kararlıydı.

Kararlı olduğu başka bir güzelliği daha var! Zaman zaman kavram kargaşasına düşse de, İlkokulda 23 Nisan için ezberlediği Atatürk konulu şiiri hiç unutmadan baştan sona kadar büyük bir ciddiyetle ve ayağa kalkarak okuması en sonunda da kendini alkışlaması 70 küsur yıl önceki havayı teneffüs ettiriyor ona adeta.

Dağlardan şehirlerden
Kan akıyor nehirlerden
Yükselen mazlum ahı
Arıyordu Allahı
Sanki bir güneş doğdu
Karanlıkları boğdu
Kurtuldu güzel vatan
O dur bizi aydınlatan...

...diye devam eden ve ikinci ağızdan alıntı yaptığım bu güzel şiirin tamamını ve yazarını bilmemenin her ne kadar özürü olmazsa da, bu şiirin annem üzerinde bıraktığı duygusallıkta en büyük payın , Ulu önder Atatürk sevgisi olduğuna hiç kuşkum yok.

 
Toplam blog
: 156
: 5679
Kayıt tarihi
: 05.11.06
 
 

Söz konusu Atatürk ve Laik Cumhuriyet ise; asla tarafsız olamam! Ben; İş ve özel hayatımda Cumhur..